Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:30 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Conturi Ecosal, regia „fantomă“ a CLM, care a produs prejudicii de 145.000 de euro (document)

ro

10 Feb, 2017 00:00 3798 Marime text
SC Ecosal SRL Constanţa, regie de interes local al Consiliului Local, a fost şi ea verificată de inspectorii Camerei de Conturi Constanţa. Perioada efectuării acţiunii de audit: 15.11.2016 - 9.12.2016.
 
În continuare, vă prezentăm sinteza rezultatelor acţiunii de control desfăşurate la SC Ecosal SRL, privind evoluţia şi modul de administrare a patrimoniului public şi privat al UAT Constanţa.
Prejudiciile constatate la nivelul Ecosal sunt de 650.000 de lei, aproximativ 145.000 de euro.

Principalele constatări ale inspectorilor Curţii de Conturi

În ceea ce priveşte exactitatea şi realitatea datelor reflectate în situaţiile financiare, la nivelul regiei Primăriei Consiliului Local Constanţa, nu s-au asigurat înregistrarea cronologică şi sistematică, prelucrarea, publicarea şi prezentarea informaţiilor cu privire
la poziţia financiară şi la modificarea capitalurilor, contrar prevederilor legale.

La inspecţia efectuată pe teren, s-a constatat existenţa împrejmuirii terenului din str. Someş nr. 28, Constanţa (din care lipsesc aprox. 214 ml), împrejmuire care în anul 2007 a fost scoasă din evidenţa contabilă prin Hotărârea nr. 42/19.12.2007 a Consiliului de Administraţie al SC Ecosal SRL.

Verificările privind modul de stabilire, evidenţiere şi urmărire a încasării veniturilor bugetare, în cuantumul şi la termenele stabilite de lege, au scos la iveală neurmărirea şi neîncasarea veniturilor din penalităţi de întârziere şi de neîndeplinire a prevederilor contractuale în sumă totală de 6.160,88 de lei pentru creanţele înregistrate în contul de clienţi.

Calitatea gestiunii economico-financiare a reliefat faptul că Ecosal SRL a procedat la angajarea şi realizarea unor cheltuieli nelegale, în perioada 2014 - 2016, fără a avea un buget de venituri şi cheltuieli aprobat de adunarea generală şi fără ca situaţiile financiare anuale să fie aprobate de acţionarul unic, Consiliul Local al Municipiului Constanţa.

Inspectorii Camerei de Conturi Constanţa au mai scos în evidenţă în auditul efectuat nerespectarea condiţiilor de fond şi formă ale actului constitutiv al societăţii şi unicitatea SRL-ului cu asociat unic; nerealizarea atribuţiilor legale specifice Consiliului de Administraţie şi Adunării Generale a Asociaţilor, precum şi faptul că regia nu are un site propriu unde să-şi publice hotărârile adunării generale, situaţiile financiare, raportările trimestriale, raportul anual de audit. Totodată, s-a constatat faptul că Ecosal SRL nu a realizat reevaluarea întregii clase de active, contrar principiilor contabile, şi că nu s-au constituit şi reţinut garanţiile materiale/băneşti persoanelor care îndeplinesc calitatea de gestionar.

Măsurile dispuse de Camera de Conturi Constanţa

Pentru abaterile identificate, s-au formulat recomandări ce vizează respectarea prevederilor legale privind încasarea veniturilor, efectuarea cheltuielilor, organizarea evidenţei contabile. Abaterile constatate se află în stadiu de valorificare.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza sinteza rezultatelor acţiunii de control desfăşurate la SC Ecosal SRL de către Curtea de Conturi.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii