Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum va afecta calitatea vieții locuitorilor și ce modificări au fost aduse Planului Urbanistic Zonal pentru cartierul Compozitori (DOCUMENTE)

ro

20 Jan, 2023 00:00 2044 Marime text
  • Primăria Municipiului Constanța a organizat anul trecut mai dezbateri publice pe teme de urbanism
  • Una dintre acestea viza actualizarea Planului Urbanistic Zonal pentru cartierul Compozitori, inițiat de Primărie și elaborate de SC Agorapolis SRL
  • Municipalitatea a dat publicității Raportul informării și consultării publicului privind PUZ - actualizare documentaţie de urbanism zona Compozitori, vezi secțiunea „documente”
  • În cadrul consultării publice o serie de proprietari de imobile din cartier au transmis adrese prin care și-au exprimat dezacordul pentru majorarea prin noul PUZ a regimului de înălțime, care poate permite apariția de blocuri între casele existente P+1+M
  • Prin modificările propuse de cetățenii prezenți la dezbaterea publică, documentația de urbanism a fost parțial modificată
 
 
 
În toamna anului 2022, Primăria Municipiului Constanța a organizat trei dezbateri publice pe teme de urbanism.

Cele 3 documentații de urbanism au fost inițiate de municipalitate și afectează teritorii generoase din oraș.

Unul dintre aceste Planuri Urbanistice Zonale vizează cartierul Compozitori. Dezbaterea pentru acest PUZ a avut loc în data de 11.11.20022 iar documentația a fost realizată pentru Primăria Constanța de SC Agorapolis SRL.

La începutul acestui an, municipalitate a dat publicității Raportul informării și consultării publicului privind PUZ - actualizare documentaţie de urbanism zona Compozitori, vezi secțiunea „documente”.

Prin modificările propuse de cetățenii prezenți la dezbaterea publică, documentația de urbanism a fost modificată.
 
Plan urbanistic zonal vizează actualizare documentație de urbanism cartier Compozitori, pentru zona delimitată de: str. Baba Novac, str. Bogdan Vasile, incinta Academia Navală Mircea cel Bătrân, prelungirea Eduard Caudella, aleea Alexandru Gherghel, str. Eliberării, str. Constantin Bobescu, calea ferata, str. Ionel Perlea.



 
Rezumatul problemelor, observațiilor exprimate de public pe parcursul procesului de informare și consultare
 
Pe tot parcursul derulării procesului de informare și consultare publică s-au depus solicitări de la persoane interesate care vizează acest Plan Urbanistic Zonal.

Astfel, printr-o adresa, un locuitor al cartierului, Sorin Gabriel D. a solicitat actualizarea PUZ astfel încât terenurile libere să se amenajeze ca spații verzi cu arbori și arbuști, eventual cu străngerea de fonduri în acest scop.

S-a mai semnalat faptul a în cartier nu există nici un parc, iar unele străzi nu dispun de circulații pietonale.

Printr-o altă adresă, Gheorghe G., proprietar imobil pe str. Alexandru Bogza a transmis faptul că nu este de acord cu propunerea de construire a locuințelor individuale cu regim D+P+3E.

Un alt proprietar de imobil, Lucian P. de pe str. Baba Novac, lot 56/2, a transmis dezacordul cu privire la dimensiunile parcelelor construibile din zona de reglementare propusă ZM3-comp, conform cărora terenul cu o suprafață de 718 mp devine neconstruibil, iar magazinul care funcționează în zonă de ani de zile nu se încadrează în reglementările propuse.

Printr-o altă adresă s-a solicitat revizuirea prevederilor astfel încât să se permits realizarea unui spațiu comercial P+1E.

Un alt locuitor, Marian Viorel I. și-a exprimat  dezacordul referitor la majorarea regimului de înălțime în zonele de locuințe individuale și colective mici.

O altă familie, proprietară ai imobilului din str. Dumitru Kiriac nr. 1, a dorit precizarea condițiilor de construire propuse prin PUZ pentru lotul vecin.
Un alt locuitor din zonă a Vasile S., proprietar imobil str. Constantin Bobescu nr. 25, lot 2 a solicitat prin intermediul unui avocat Ioan Neamtu, refacerea propunerii preliminare cu respectarea situației juridice a terenului, respectiv de a elimina reglementările aferente zonei instituțiilor publice și serviciilor publice propuse pe un teren proprietate privată, în lipsa realizării unei expropieri.

De asemenea, alți 24 de proprietari de imobile de pe străzile Alexandru Bogza și Operei, au transmis o adresă prin care și-au exprimat dezacordul pentru majorarea prin noul PUZ a regimului de înălțime pentru locuințele individuale colective mici, care poate permite apariția de blocuri între casele existente P+1+M.

Cum intenționează să soluționeze Primăria problemele, observațiile și rezervele exprimate de locuitorii din Compozitori
 
Oblecțiunile exprimate de locuitorii cartierului au fost  înaintate societății Agorapolis SRL, elaboratorul Planului Urbanistic Zonal, spre a fi analizate și în vederea formulării unor răspunsuri argumentate din punct de vedere tehnic.

În răspunsurile transmise de Agorapolis SRL se precizează următoarele: o pentru a evita orice ambiguitate cu privire la reglementarile specifice subzonei ZRL2a-comp, elaboratorul a optat pentru reformularea regimului maxim de înălțime, detaliat sub forma unei reguli generale, astfel: subzona ZRL2a-comp admite un regim de înălțime maxim D+P+1/D+P+2E, în funcție de suprafața terenului și frontul la stradă.

Pentru a evita scenariul în care o constructie nouă este bordată de doua locuințe colective, cu un regim de construire mult mai ridicat, ca excepție de la regula generală prezentata mai sus, în cadrul subzonei este posibilă adoptarea unui regim de înălțime maxim D+P+3E (echivalentul unei înălțimi maxime de 15m), însă doar în anumite condiții, vezi secțiunea „documente”.

Elaboratorul susține că regulamentul aferent Planulul Urbanistic Zonal încearcă pe cât posibil ameliorarea disfuncțiilor legate de modul de construire existent la momentul actual în sit și nu încurajează construirea de locuințe colective pe un parcelar destinat locuințelor individuale, sau în proximitatea acestora.

Astfel, ținând cont de caracterul frontului existent la strada Baba Novac, elaboratorul PUZ a decis restructurarea subzonelor funcționale propuse initial.

Pentru construcțiile orientate către strada Constantin Bobescu se admite regimul de înălțime maxim D+P+4E, ținând cont de vecinatatea acestei zonei și de gabaritul străzii.

În ciuda existenței unor clădiri cu un regim de înălțime mare, majoritatea construcțiilor cu deschidere la strada Constantin Bobescu, aflate pe frontul estic al acesteia, dispun de un regim de înălțime maxim de P+2 etaje.

Astfel, pentru a asigura faptul ca distanța maximă între construcțiile nou propuse și cele aflate pe frontul opus nu depăsește înălțimea construcției cele mai înalte și nu conduce la posibile probleme de însorire, elaboratoruI documentației PUZ optează pentru reglementarea regimului de înălțime maxim respectiv D+P+4E.

Au fost luate în considerare problemele identificate de un alt locuitor din zonă și au fost reorganizate circulațiile (atât carosabile, cât și pietonale) aferente Aleii nr. 3, zona Compozitori-Baba Novac, aducând următoarele modificari: Desființarea parcării publice propuse în etapa inițială și înlocuirea acesteia cu un spațiu verde, în așa fel încât să se asigure accesul carosabil pe lot; redimensionarea spațiului dedicat circulațiilor pietonale și amenajarea unei zone verzi care să încorporeze arbusții ornamentali (n.r. platani).

În ceea ce privește regimul maxim de înălțime admis, elaboratorul a corelat inițial prevederile PUD pentru Prelungirea strada Tulcei, intersecție cu prelungire strada Barbu Delavrancea și strada Baba Novac, aprobat prin HCL 265/2008, ce aloca frontului aferent străzii Baba Novac un regim de înălțime de maxim P+4E. În urma solicitărilor primite, elaboratorul PUZ a revizuit reglementările cu privire la regimul de înălțime maxim admis pentru zona ZM2, adăugând și prevederile atribuite parcelelor de colț, astfel: pe un teren de peste 800 mp este permis un regim maxim de înălțime de D+P+4-5E.
 
Concluziile elaboratorului
 
Reglementările propuse prin prezentul Plan Urbanistic Zonal vor face obiectul unor noi intervenții în cadrul zonei de studiu și stau la baza unei dezvoltări la nivelul acesteia.

În cazul construcțiilor existente, acestea se mențin, iar funcțiunile existente continuă să fie admise atât timp cât nu se solicită o nouă autorizație de construire.

În cazul unor intervenții care vor necesita autorizații de construire pentru construcții noi sau extinderi ale celor existente la momentul aprobării prezentului PUZ, acestea se vor emite în baza prezentului Regulament.

Orice tip de intervenție asupra unei construcții deja edificate se pot efectua numai prin respectarea regulamentului aferent Planului Urbanistic Zonal, actualizare documentație de urbanism zona Compozitori.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

PUZ-uri importante pentru cartierele Compozitori și Tomis Nord și Balada. Când vor avea loc dezbaterile publice?

Constanța Chestionar online. Soluții pentru a crește calitatea vieții pentru locuitorii din cartierul Compozitori

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii