Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:57 17 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Cultura“ pe bani publici Fundaţia Consiliului Judeţean Constanţa organizează Sărbătoarea recoltei şi vinului dobrogean

ro

15 Sep, 2014 00:00 2874 Marime text


Primăria Constanţa anunţă că, în urma procedurii de selecţie a ofertelor privind atribuirea contractului de finanţare cu fonduri nerambursabile necesare organizării evenimentului „Sărbătoarea recoltei şi vinului dobrogean 2014“, oferta câştigătoare aparţine Fundaţiei Fantasio Constanţa. Procedura de selecţie a ofertelor a avut loc pe 10 septembrie. Asta după ce, iniţial, procedura a fost programată pe 25 iulie, dar pentru că, la data respectivă, a existat un singur ofertant, şi anume Fundaţia Fantasio, demersul a fost reluat, conform prevederilor Legii nr. 350/2005.

Nu e deloc surprinzător faptul că eterna Fundaţie Fantasio şi-a adjudecat contractul pentru organizarea Sărbătorii recoltei şi vinului dobrogean, ediţia 2014. Fundaţia Fantasio câştigă constant licitaţia pentru „punerea în scenă“ a acestui eveniment.

Reamintim că Fundaţia Fantasio a fost înfiinţată, prin hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa, pe 25 martie 2005. Virgil Iosif, preşedintele său de la acea vreme, ocupă şi acum această funcţie, cu menţiunea că nu mai este şi director al Teatrului de Stat Constanţa. Conform hotărârii de înfiinţare, Fundaţia Fantasio are drept obiectiv „dezvoltarea unei vieţi culturale - diversificate şi competitive - ca element definitoriu pentru afirmarea identităţii şi a coeziunii sociale în spaţiul cultural dobrogean“.

De menţionat este însă că această fundaţie nu are nicio legătură cu dezvoltarea vieţii culturale din Constanţa. Iar din acest punct de vedere, amintim închiderea Muzeului de Artă „Lucian Grigorescu“ din Medgidia, în 2009, reorganizarea haotică a instituţiilor de cultură din Constanţa, dar şi închiderea revistei de cultură „Tomis“. Inevitabil, ne putem întreba: la care dezvoltare a culturii a pus umărul fundaţia condusă de Virgil Iosif?
Nu mai puţin important este că, potrivit unei hotărâri a CJC din mai 2009, Fundaţia „Fantasio“ administrează Pavilionul Expoziţional Constanţa, locul preferat de Consiliul Judeţean pentru tot felul de acţiuni. Pavilionul e chiar locul în care, de câţiva ani, este „pus în scenă“ evenimentul „Sărbătoarea vinului dobrogean“.


La vie en rose...

Să facem însă o trecere în revistă a sumelor de bani de care, de-a lungul anilor, Fundaţia Fantasio s-a bucurat. Dacă aruncăm o privire doar asupra sumelor de care a beneficiat fundaţia în ciclul electoral 2008 - 2012, situaţia se defineşte roz pentru aceasta. În 2008, printr-o hotărâre aprobată în luna mai, fundaţia primeşte suma de 300.000 de lei pentru „organizarea Festivalului Fanfarelor, ediţia I“. În afară de acea primă ediţie, nu ne amintim ca muzica de fanfară să fi răsunat prin Constanţa. Mai mult, alocarea a 300.000 de lei, bani publici, pentru un eveniment de asemenea natură poate părea un gest de sfidare.
A urmat, în toamna lui 2008, hotărârea prin care aceeaşi fundaţie primeşte 1.230.000 de lei „pentru dezvoltarea vieţii culturale în judeţul Constanţa prin organizarea şi desfăşurarea de activităţi cultural-artistice pentru valorificarea şi promovarea culturii tradiţionale, păstrarea tradiţiilor, conservarea şi transmiterea valorilor morale, artistice şi tehnice ale comunităţii locale, dezvoltarea unei imagini culturale proprii şi a unui spaţiu cultural caracteristic“.

În septembrie 2009, CJC alocă fundaţiei 290.000 de lei pentru organizarea „Zilei Recoltei“, ediţia a II-a, la Pavilionul Expoziţional Constanţa. Aceeaşi sumă merge la fundaţie, printr-o hotărâre aprobată în aceeaşi lună, şi pentru organizarea „Sărbătorii Vinului Dobrogean“ 2009, ediţia a II-a.

Pe 23 august 2010, CJC aprobă o hotărâre privind alocarea sumei de 3.000.000 de lei în vederea realizării programului cultural pe 2010. În acelaşi an, alţi 300.000 de lei merg către Fundaţia Fantasio pentru desfăşurarea „Programului Judeţean Cultural Educativ“ în perioada octombrie 2010 - mai 2011.

Un an mai târziu, suma de 362.500 de lei ia drumul fundaţiei de suflet a CJC pentru organizarea şi desfăşurarea Programului „Spectacole pentru Copii - Constanţa Estival 2011“. Aşadar, pe principiul „fără număr, fără număr“, Fundaţia CJC s-a înfruptat din milioane de lei pentru susţinerea a tot soiul de pseudo-evenimente culturale.

Povestea continuă şi anul acesta, căci, potrivit unui anunţ de participare pentru acordarea de finanţări nerambursabile în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general pe 2014, CJC va aloca, pentru susţinerea Sărbătorii recoltei şi vinului dobrogean, nu mai puţin de 550.000 de lei.
Ediţia de anul trecut a acestui eveniment s-a derulat, evident, la Pavilionul Expoziţional dar, din cauza condiţiilor meteo, acţiunea, iniţial programată în perioada 27 septembrie - 6 octombrie, a fost prelungită până pe 13 octombrie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii