Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:19 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces cu Mazăre și Nicușor, la Judecătoria Constanța! S-a desființat completul de judecată

ro

14 Sep, 2023 15:13 1348 Marime text

 
Completul de judecată care analiza dosarul în care Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, și Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, au fost dați în judecată de Municipiul Constanța prin Primar în legătură cu Fundația Fantasio s-a desființat!
 
Cazul urma să fie analizat de magistrații Secției Civile a Judecătoriei Constanța, dar, la termenul stabilit, s-a constatat desființarea completului de judecată.
 
Acum, dosarul va fi repartizat aleatoriu unui nou complet.
 
Oricare va fi decizia Judecătoriei Constanța, ea va putea fi atacată la instanța superioară.
 
Dosarul are indicativul 17254/212/2022 și se așteaptă ca instanța să pună în discuție excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Constanța de a analiza dosarul.
 
În acest caz, suma de 50.000 de lei solicitată în dosarul ce are ca obiect „acțiune în răspundere delictuală daune interese“ reprezintă aportul inițial adus la constituirea Fundației Fantasio, banii fiind solicitați în urma deciziei Curții de Conturi nr. 23/2019.
 
Aportul inițial adus la constituirea Fundației Fantasio
 
La momentul înregistrării dosarului la instanță, Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Constanța a explicat, pentru ZIUA de Constanța, că „dosarul are ca obiect acțiune în răspundere civilă delictuală în contradictoriu cu persoanele responsabile de conducerea ilicită a Fundației Fantasio, raportat la prejudiciul adus Municipiului Constanța prin Primar în calitate de membru fondator, precum și orice alte demersuri pe care le considerați necesare în vederea recuperării aportului inițial adus la constituirea Fundației Fantasio, respectiv suma de 50.000 lei. (Decizia Curtii de Conturi nr. 23/2019)“.
 
Practic, prin Decizia Curții de Conturi 23/2019 s-a dispus ca municipalitatea să întreprindă toate demersurile necesare recuperării sumei de 50.000 de lei pe care municipalitatea a pus-o la bătaie pentru înființarea Fundației Fantasio.
 
Fundaţia Fantasio fusese înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Județean Constanța nr. 48/25.02.2005, şi cea a Consiliului Local Municipal Constanța nr. 123/07.04.2005.
 
Preşedinte al Consiliului Director era Radu Mazăre, primarul Constanţei de atunci al Constanței.
 
De altfel, potrivit datelor consemnate în anii anteriori la Registrul Naţional ONG, Fundaţia „Fantasio“ a avut ca asociaţi/fondatori Consiliul Judeţean Constanţa şi Primăria Constanţa.
 
La termenul din luna decembrie 2022, instanța pusese în vedere „reclamantului prin apărător să justifice calitatea procesuală activă faţă de pârâtul Constantinescu Nicușor dacă faptele ilicite pe care susţine că le-au săvârșit pârâții apreciază că le-au săvârșit in calitate de primar al Municipiului Constanța în ceea ce îl priveşte pe pârâtul  Mazăre Radu Ștefan, respectiv, în calitate de Președinte al Consiliului Județean în ceea ce îl  privește pe pârâtul Constantinescu Nicușor, sau în calitate de membrii ai Consiliului Director al Fundației“.
 
În continuare, instanța a mai pus atunci în vedere reclamantului să precizeze „în concret care este fapta ilicită pe care o atribuie fiecărui pârât, care a fost acțiunea/inacțiunea care a condus/a avut legătură directă de cauzalitate cu prejudiciul imputat în valoare de 50.000 lei și dacă cererea a fost formulată in contradictoriu cu pârâții in calitate de persoană care a avut o relație de muncă cu cei doi, sau dacă se raportează la o relație de muncă intre asociație şi membrii, in acest caz, să justifice calitatea procesuală activă, dar și calitatea procesuală pasivă, respectiv, de ce a ales să solicite atragerea răspunderii pentru fiecare pârât în parte“.
 
Toate aceste aspecte așteaptă încă să fie analizate de instanța de judecată.
 
La finalul procesului, oricare va fi decizia Judecătoriei Constanța, ea va putea fi atacată la instanța superioară, respectiv Tribunalul Constanța.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Proces la Tribunalul Constanța pentru PUZ-ul unui complex comercial cu circa 2.000 de locuri de parcare, pe Șoseaua Mangaliei (DOCUMENT)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii