Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:30 22 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administrația Chițac, în proces cu Mazăre și Nicușor pentru Fundația Fantasio! Surpriză la Tribunalul Constanța (MINUTA)

ro

14 Apr, 2024 17:00 758 Marime text
Vergil Chițac, primarul Constanței
  • În cauză, municipalitatea a cerut obligarea lui Mazăre și a lui Constantinescu „la plata sumei de 50000 lei daune interese, constând în aportul adus de Municipiul Constanţa la constituirea capitalului social al Fundației Fantasio“.
Surpriză la Tribunalul Constanța în procesul în care administrația Vergil Chițac i-a chemat în judecată pe fostul primar Radu Mazăre, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu și Fundația Fantasio!
 
Retrași pentru deliberări încă de la începutul lunii, judecătorii Secției I Civile a instanței au decis că dosarul nu este de competența Tribunalului, ci de competența Judecătoriei Constanța.
 
Iar aceasta, în condițiile în care cazul a ajuns la Tribunal după ce Judecătoria Constanța, anterior, constatase că, de fapt, dosarul trebuie soluționat de Tribunal.
 
În această situație, Tribunalul a constat ivit conflictul negativ de competență (adică niciuna dintre instanțe nu apreciază cazul ca fiind de competența sa) și a trimis dosarul Curții de Apel Constanța, pentru ca judecătorii de la instanța superioară să decidă cine trebuie, de fapt, să judece procesul
 
Iată minuta deciziei de vineri, 12 aprilie 2024, din dosarul 17254/212/2022:
 
„Admite excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Constanţa, invocată din oficiu.
Declină competenţa materială de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Constanţa.
Constată ivit conflictul negativ de competenţă.
 Înaintează dosarul Curţii de Apel Constanţa în vederea soluţionării conflictului de competenţă.
Fără cale de atac“
 
Decizia Tribunalului este fără cale de atac, așa încât dosarul va fi trimis direct la Curtea de Apel.
 
Potrivit datelor noastre, la Tribunal, dosarul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Oana Cristina Ardeleanu, din cadrul Secției I Civile a instanței.
 
Acum, urmează că judecătorii de la Curtea de Apel să stabilească cine trebuie să analizeze dosarul: Judecătoria sau Tribunalul.
 
Miza procesului, 50.000 de lei
 
Amintim, în Hotărârea 279/2024 a Judecătoriei Constanța, de declinare, în cauză s-a solicitat de către municipalitate „obligarea pârâţilor la plata sumei de 50000 lei daune interese, constând în aportul adus de Municipiul Constanţa la constituirea capitalului social al Fundației Fantasio“.
 
Pârâți în cauză sunt Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, dar și Fundația Fantasio, iar reclamant este Muncipiul Constanța prin Primar.
 
Suma solicitată reprezintă aportul inițial adus la constituirea Fundației Fantasio, banii fiind solicitați în urma deciziei Curții de Conturi nr. 23/2019.
 
Prin Decizia Curții de Conturi 23/2019 s-a dispus ca municipalitatea să întreprindă toate demersurile necesare recuperării sumei de 50.000 de lei pe care municipalitatea a pus-o la bătaie pentru înființarea Fundației Fantasio.
 
Fundaţia Fantasio fusese înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Județean Constanța nr. 48/25.02.2005 şi cea a Consiliului Local Municipal Constanța nr. 123/07.04.2005.
 
Preşedinte al Consiliului Director era Radu Mazăre, primarul de atunci al Constanței.
 
De altfel, potrivit datelor consemnate în anii anteriori la Registrul Naţional ONG, Fundaţia „Fantasio“ a avut ca asociaţi/fondatori Consiliul Judeţean Constanţa şi Primăria Constanţa.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Magistratul Ruxandra Vasile nu va veni la Judecătoria Medgidia, a decis CSM
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii