Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:15 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Foști conducători ai Constanței Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, așteptați la Judecătoria Constanța

ro

11 Sep, 2023 17:00 12709 Marime text
  • Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu au fost dați în judecată de Municipiul Constanța prin Primar.
Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, fost primar al Constanței și, respectiv, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, sunt citați mâine, 12 septembrie 2023, la Judecătoria Constanța.
 
Ședința de judecată este programată să înceapă la 8.30, fiind vorba despre dosarul în care cei doi foști conducători ai Constanței au fost dați în judecată de muncipalitate pentru suma de 50.000 de lei, în legătură cu Fundația Fantasio.
 
La ultimele termene de judecată, procesul a fost amânat, pentru neîndeplinirea procedurii de citare.
 
Dosarul are indicativul 17254/212/2022 și se așteaptă ca instanța să pună în discuție excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Constanța de a analiza dosarul.
 
În acest caz, suma solicitată în dosarul ce are ca obiect  „acțiune în răspundere delictuală daune interese“ reprezintă aportul inițial adus la constituirea Fundației Fantasio, banii fiind solicitați în urma deciziei Curții de Conturi nr. 23/2019.
 
Aportul inițial adus la constituirea Fundației Fantasio
 
La momentul înregistrării dosarului la instanță, Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Constanța a explicat, pentru ZIUA de Constanța, că „dosarul are ca obiect acțiune în răspundere civilă delictuală în contradictoriu cu persoanele responsabile de conducerea ilicită a Fundației Fantasio, raportat la prejudiciul adus Municipiului Constanța prin Primar în calitate de membru fondator, precum și orice alte demersuri pe care le considerați necesare în vederea recuperării aportului inițial adus la constituirea Fundației Fantasio, respectiv suma de 50.000 lei. (Decizia Curtii de Conturi nr. 23/2019)“.
 
Practic, prin Decizia Curții de Conturi 23/2019 s-a dispus ca municipalitatea să întreprindă toate demersurile necesare recuperării sumei de 50.000 de lei pe care municipalitatea a pus-o la bătaie pentru înființarea Fundației Fantasio.
 
Fundaţia Fantasio fusese înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Județean Constanța nr. 48/25.02.2005, şi cea a Consiliului Local Municipal Constanța nr. 123/07.04.2005.
 
Preşedinte al Consiliului Director era Radu Mazăre, primarul Constanţei de atunci al Constanței.
 
De altfel, potrivit datelor consemnate în anii anteriori la Registrul Naţional ONG, Fundaţia „Fantasio“ a avut ca asociaţi/fondatori Consiliul Judeţean Constanţa şi Primăria Constanţa.
 
„Care a fost acțiunea/inacțiunea care are legătură cu prejudiciul imputat“
 
La termenul din luna decembrie 2022, instanța pusese în vedere „reclamantului prin apărător să justifice calitatea procesuală activă faţă de pârâtul Constantinescu Nicușor dacă faptele ilicite pe care susţine că le-au săvârșit pârâții apreciază că le-au săvârșit in calitate de primar al Municipiului Constanța în ceea ce îl priveşte pe pârâtul  Mazăre Radu Ștefan, respectiv, în calitate de Președinte al Consiliului Județean în ceea ce îl  privește pe pârâtul Constantinescu Nicușor, sau în calitate de membrii ai Consiliului Director al Fundației“.
 
În continuare, instanța a mai pus atunci în vedere reclamantului să precizeze „în concret care este fapta ilicită pe care o atribuie fiecărui pârât, care a fost acțiunea/inacțiunea care a condus/a avut legătură directă de cauzalitate cu prejudiciul imputat în valoare de 50.000 lei și dacă cererea a fost formulată in contradictoriu cu pârâții in calitate de persoană care a avut o relație de muncă cu cei doi, sau dacă se raportează la o relație de muncă intre asociație şi membrii, in acest caz, să justifice calitatea procesuală activă, dar și calitatea procesuală pasivă, respectiv, de ce a ales să solicite atragerea răspunderii pentru fiecare pârât în parte“.
 
Toate aceste aspecte așteaptă încă să fie analizate de instanța de judecată.
 
La finalul procesului, oricare va fi decizia Judecătoriei Constanța, ea va putea fi atacată la instanța superioară, respectiv Tribunalul Constanța.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Înalta Curte explică de ce nu se pot recupera prejudiciile din Dosarul Retrocedărilor! (DOCUMENT)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Matei Dumitru 13 Sep, 2023 10:23 Mazăre și Constantinescu au distrus prin acțiunile lor Constanța pentru generații întregi de acum încolo . Ar trebui să stea la ocnă grea pentru tot restul vieții și să li se confiște averile lor și neamurilor lor până la a 3a generație. Colegi de celule ar trebui să le fie toți consilierii și directorii de departamente care i-au îndrumat și susținut de'a lungul carierei.