Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:32 20 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierii municipali au aprobat cedarea terenului Ministerului Apărării Naţionale Monument dedicat Dobrogei la km 0 al municipiului Constanţa

ro

31 Jan, 2020 00:00 852 Marime text
Consilierii locali municipali au votat ieri proiectul privind trecerea unui imobil situat în municipiul Constanţa, strada Traian, scuar Tribunal, lot 1, din domeniul public al municipiului în domeniul privat. Primarul Decebal Făgădău a anunţat că acest scuar nefolosit de mulţi alţi, din apropierea Tribunalului Constanţa, va ajunge la Ministerul Apărării Naţionale, care va finanţa şi amplasa un monument dedicat revenirii Dobrogei la patria mamă. Primarul s-a declarat mulţumit că, în sfârşit, Constanţa va avea un monument dedicat Zilei Dobrogei.

În luna august a anului 2019, Guvernul României a transmis către Consiliul Local Constanţa o solicitare din partea Ministerului Apărării Naţionale în scopul adoptării unor hotărâri ce au ca obiect transmiterea unor imobile din domeniul public al municipiului Constanţa în domeniul public al statului.

În expunerea de motive, Ministerul Apărării Naţionale susţinea: „Data de 14 noiembrie 1878 a reprezentat un moment istoric important care a marcat întreaga istorie modernă a României, prin revenirea Dobrogei la patria-mamă, eveniment care a contribuit la întărirea economică a micului regat şi a constituit un pas important în procesul de desăvârşire a unităţii de stat a românilor, încheiat prin Marea Unire din anul 1918. Astfel, pentru sărbătorirea anuală a acestui eveniment istoric, data de 14 noiembrie a fost instituită ca Ziua Dobrogei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 230/2015.

Întrucât Armata a avut o contribuţie determinantă la înfăptuirea acestui moment istoric prin participarea sa la Războiul de Independenţă în perioada 1877-1878, pentru sărbătorirea anuală a acestui eveniment la nivelul garnizoanei Constanţa, Ministerul Apărării Naţionale are în intenţie edificarea unui monument comemorativ de for public, care va contribui major la cultivarea valorilor naţionale şi a simţului patriotic în rândul tinerei generaţii şi va constitui un reper pentru generaţiile următoare.

În urma analizei efectuate de către Ministerul Apărării Naţionale şi a corespondenţei purtate cu Primăria Municipiului Constanţa pentru identificarea unei locaţii în vederea amplasării monumentului de for public, a fost identificat un teren în suprafaţă de 91 mp, parte din imobilul aflat în domeniul public al municipiului Constanţa, situat în intravilanul municipiului Constanţa, strada Traian, zona Tribunal Constanţa, judeţul Constanţa, înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 228940, nr. cadastral 228940, pentru care a fost obţinut acordul autorităţii publice locale, prin scrisoarea nr. 176042/2018, în vederea iniţierii de către Ministerul Apărării Naţionale a demersurilor care fac obiectul prezentei note.

După aprobarea notei şi transmiterea cererii Guvernului către Consiliul Local al Municipiului Constanţa, prin grija autorităţii publice locale vor fi efectuate operaţiunile de dezmembrare a terenului în suprafaţă de 91 mp care face obiectul prezentei note, din imobilul înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 228940, nr. cadastral 228940. Imobilul sus-menţionat nu face obiectul cererilor de revendicare/restituire ori al unor litigii şi nu este grevat de sarcini, în conformitate cu extrasul de carte funciară actualizat, cuprins în documentaţia justificativă la prezenta notă”.

După transmiterea imobilelor sus menţionate, din domeniul public al municipiul Constanţa, în domeniul public al statului, în vederea dării în administrare Ministerului Apărării Naţionale, în baza unor hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Constanţa, acestea vor fi înscrise în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi vor fi date în administrare Ministerului Apărării Naţionale, prin hotărâre a Guvernului, în conformitate cu prevederile art. 867 alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, cu modificările ulterioare, coroborat cu prevederile art. 293 alin. (5) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Ulterior, Ministerul Apărării Naţionale va efectua demersurile necesare în vederea realizării obiectivelor propuse, respectiv înfiinţarea unui nou cimitir militar al garnizoanei Constanţa şi realizarea monumentului de for public dedicat sărbătoririi Zilei Dobrogei. Terenul pe care MApN urmează să amplaseze monumentul dedicat Zilei Dobrogei se află în apropierea Palatului Justiţiei din Constanţa.

În urma analizei efectuate la nivelul Ministerului Apărării Naţionale şi a corespondenţei purtate cu autoritatea publică locală, a fost identificat terenul în suprafaţă de 91 mp (105 mp din măsurători), aflat în domeniul public al municipiului Constanţa, situat în intravilanul municipiului Constanta, scuar Tribunal, lot 1, judeţul, Constanţa, înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa pentru care a fost obţinut acordul Ministerului Apărării Naţionale înregistrat la Primăria municipiului Constanţa.

Terenul în suprafaţă de 2.866 mp din care face parte terenul pe care va fi ridicat monumentul este inclus în lista bunurilor care aparţin domeniul public al municipiului. Potrivit certificatului de urbanism nr.4231/18.11.2019, imobilul va dezmembra astfel: lot 1, format din teren în suprafaţă de 105 mp, pe care este un soclu, lot 2, format din teren în suprafaţă de 1.616 mp, lot 3, format din teren în suprafaţă de 1.145 mp.

Citeşte şi:
 
Monument dedicat Zilei Dobrogei în Constanţa. Unde va fi amplasat şi cine solicită realizarea unui schimb de terenuri în acest scop (document)
 
Constanţa va avea un monument al Dobrogei 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii