Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:02 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câştig de 67 miliarde lei vechi Ei sunt magistraţii care au „tranşat” procesul dintre RATC şi Casa de Pensii

ro

23 Sep, 2013 00:00 3141 Marime text
Conflictul dintre Regia Autonomă de Transport în Comun (RATC) Constanţa şi Casa Judeţeană de Pensii pare să fie unul dintre motivele care au condus la situaţia extrem de dificilă în care se află astăzi regia. Asta pentru că, potrivit RATC, Casa de Pensii Constanţa ar avea faţă de regie nişte datorii şi anume sumele aferente abonamentelor de călătorie eliberate deportaţilor şi deţinuţilor politici. Pentru recuperarea datoriilor, RATC a atacat în instanţă Casa de Pensii, iar în cursul săptămânii trecute a câştigat, definitiv, 67 de miliarde lei vechi. În ediţia de astăzi, ZIUA de Constanţa prezintă parcursul dosarului, de la înregistrarea lui pe rolul Tribunalului Constanţa, până la soluţionarea acestuia de către judecătorii Curţii de Apel Constanţa.

Problemele financiare ale RATC Constanţa ar fi început, aşa cum spunea fostul director general al regiei, Dumitru Coiciu, atunci când Casa Judeţeană de Pensii ar fi refuzat să mai plătească facturile emise de RATC pentru deportaţii şi deţinuţii politic, aşa cum prevăd Legea 118/1990 şi Legea 189/2000. În conformitate cu aceste legi, RATC este obligată să elibereze abonamente gratuite persoanelor mai sus menţionate, abonamente care sunt decontate de Casa de Pensii. Atâta doar că, potrivit spuselor lui Coiciu, acesta lucru nu s-a mai întâmplat din 2010, fapt care a condus la acumularea unor datorii foarte mari. Precizăm că la momentul respectiv, directorul instituţiei, Cristina Samoilă, declara că RATC trebuia, pentru a primi banii, să încheie o convenţie-cadru cu CJP, lucru care nu s-ar fi întâmplat. Conflictul a ajuns în instanţă, RATC-ul fiind decis să-şi recupereze datoriile acumulate din 2010 şi până la momentul actual. În cursul săptămânii trecute, regia a câştigat, definitiv, suma de 67 de miliarde de lei vechi.

Conform Portalului instanţelor de judecată, pe data de 29 iunie 2011, pe rolul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat dosarul cu numărul unic 9578/118/2011, materie „contencios administrativ şi fiscal” şi cu obiect „pretenţii”. În acest litigiu, părţile au fost RATC Constanţa, reclamant şi Casa Judeţeană de Pensii, pârât. După aproximativ 20 de termene, în şedinţa din data de 15 martie 2013, ora 08.30, completul de judecată CA7 prezidat de magistratul Costinel Moţirlichie a admis în parte acţiunea. Pe cale de consecinţă, instanţa a obligat pârâta (Casa Judeţeană de Pensii) către reclamantă (RATC Constanţa) la plata sumei de 6.099.013,02 lei, la plata dobânzii în sumă de 378.541 lei şi la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 25.307,9lei. Decizia tribunalului a fost atacată, cu recurs, de CJP la Curtea de Apel Constanţa, unde dosarul a rămas cu acelaşi număr unic de înregistrare, respectiv 9578/118/2011. Cauza a fost înregistrată la data de 31 mai 2013, pe rolul Secţiei a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal. Conform datelor oficiale, RATC a avut calitatea procesuală de intimat reclamant, în timp Casa Judeţeană de Pensii Constanţa a fost recurent pârât. La data de 18 septembrie, ora 09.00, completul de judecată C1 Recurs prezidat de Elena Carina Gheorma şi format din Cuculis Nastasia şi Mihaela Davidencu Şerban, a respins recursul casei de pensii ca nefondat. Mia mult decât atât, Curtea de Apel Constanţa a oblicat CJP la plata sumei de 3000 de lei cheltuieli de judecată către RATC Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii