Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:01 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au trecut 32 de ani de la Revoluția din decembrie 1989. Prefectul Coșa s-a întâlnit cu cele șase asociații de revoluționari din Constanța

ro

22 Dec, 2021 00:00 1891 Marime text
  • Pe 16 decembrie 1989, timișorenii au dat semnalul Revoluției
  • Câteva zile mai târziu, pe 21 Decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu ținea ultimul său discurs, în balconul sediului Comitetului Central al PCR
  • În toată țara există asociații ale revoluționarilor, care luptă pentru memoria celor căzuți și pentru dreptatea tuturor celor afectați
  • Noile generații trebuie să știe despre evenimentele din Decembrie '89, pentru că există riscul să uităm ce le datorăm oamenilor de atunci, spune prefectul județului Constanța, Silviu Coșa
  • Acesta s-a întâlnit cu cele șase asociații de revoluționari din Constanța, care mi-au transmis ce frământări au și cu ce probleme se confruntă
 
 
Pe 16 decembrie 1989, timișorenii au dat semnalul Revoluției. Un tânăr înalt, cu plete, a oprit tramvaiele în fața bisericii reformate a lui Tőkés și a strigat „Libertate"!

Au trecut 32 de ani de atunci.

Câteva zile mai târziu, pe 21 Decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu ținea ultimul său discurs, în balconul sediului Comitetului Central al PCR, în fața mulțimii de ”tovarăși și pretini”: "Alo, tovarăşi, alo! Aşezaţi-vă liniştiţi, tovarăşi!".

A fost ziua în care Revoluția începută la Timișoara și care a dus la căderea regimului comunist în România cuprindea Capitala, devenită apoi epicentrul manifestațiilor.

„Când vine vorba de Revoluția din 1989, este greu să cuprinzi în câteva fraze frământările resimțite, atunci în societate. Din fericire, în toată țara există asociații ale revoluționarilor, care luptă pentru memoria celor căzuți și pentru dreptatea tuturor celor afectați.

Noile generații trebuie să știe despre evenimentele din Decembrie '89, pentru că există riscul să uităm ce le datorăm oamenilor de atunci, oamenii care au luptat pentru libertatea de care, astăzi, beneficiem cu toții. Trebuie să ne exprimăm respectul pentru cei care au murit pentru un ideal și toată aprecierea pentru cei care au ieșit în stradă și care pot să ne împărtășească experiența lor", spune prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.

Cu ocazia comemorării acelor zile însângerate de decembrie, Coșa s-a întâlnit cu cele șase asociații de revoluționari din Constanța, care mi-au transmis ce frământări au și cu ce probleme se confruntă.

„În mine și în Instituția Prefectului vor găsi mereu un partener de dialog real, dedicat, care va face tot posibilul să sprijine demersurile acestor oameni care merită toată cinstea noastră", a transmis reprezentantul Guvernului în teritoriu.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Patriarhia Română Slujbe de pomenire a eroilor Revoluţiei din decembrie 1989

A murit revoluţionarul Claudiu Iordache „A plecat prea devreme, prea brusc, și atât de nedrept!”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii