Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Activitatea ACoR Constanţa intră în linie dreaptă Cine conduce filiala primarilor din judeţ

ro

24 Sep, 2012 01:00 2381 Marime text
acor_-_acor_2.jpgDupă runda de alegeri desfăşurată în urmă cu două săptămâni fără niciun rezultat, Consiliul Director al Asociaţiei Comunelor din România, filiala Constanţa, s-a reunit, la sfârşitul săptămânii trecute, la sediul Bibliotecii Judeţene pentru a-şi vota preşedintele, prim-vicepreşedintele, secretarul general şi cei patru membri.

Noua şedinţă extraordinară a Comitetului Director nu a fost organizată în van, ca precedenta. Mai precis, membrii structurii de conducere au reales-o pe ec. Mariana Gâju (primarul comunei Cumpăna) preşedinte al ACoR Constanţa. Gâju a fost votată în unanimitate, obţinând cinci voturi din cele cinci posibile. Cu acelaşi număr de sufragii, Ancuţa Belu, primarul de la Mihail Kogălniceanu, a devenit prim-vicepreşedinta ACoR Constanţa. De asemenea, noii vicepreşedinţi ai ACoR Constanţa sunt primarii Vasile Delicoti (Poarta Albă) şi Valentin Vrabie (Peştera), iar secretar general a fost ales Viorel Bălan, primarul de la Nicolae Bălcescu. Facem precizarea că Viorel Bălan l-a înlocuit în Consiliul Director pe Marian Gălbinaşu, primarul de la Corbu, acesta din urmă anunţându-şi, vineri, demisia din structura de conducere. Promovarea lui Viorel Bălan în Consiliul Director nu a fost întâmplătoare, el fiind cel care îl urma pe Gălbinaşu, pe lista candidaţilor pentru Consiliul Director, potrivit numărului de voturi primite acum două săptămâni.

Mariana Gâju se declară un preşedinte independent politic

Mariana Gâju le-a mulţumit colegilor primari că au susţinut-o la preşedinţia ACoR Constanţa pentru un al treilea mandat. Aceasta a precizat că va încerca ca asociaţia să vină în întâmpinarea solicitărilor tuturor primarilor, indiferent de culoarea politică şi statutul acestora. Gâju a apreciat că în componenţa Consiliului Director se găsesc primari din toate partidele politice şi chiar şi un primar independent. Mai precis, Consiliul Director se compune dintr-un primar independent (Valentin Vrabie - Peştera), un primar PDL (Vasile Delicoti - Poarta Albă), doi primar PNL (Ancuţa Belu - Mihail Kogălniceau, Viorel Bălan - Nicolae Bălcescu) şi cinci primari PSD (Cristian Cîrjaliu - Agigea, Mariana Gâju - Cumpăna, Gheorghe Murat - Topalu, Dumitru Chiru - Lumina, Cristian Telehoi - Cobadin). De menţionat că situaţia primarilor de la Topalu, Agigea, Cobadin şi Lumina este incertă, întrucât aceştia au absenat vineri de la şedinţa de Consiliu Director.

„Vreau să demonstrăm că merităm funcţiile obţinute"

Ancuţa Belu susţine că reprezintă o onoare pentru ea funcţia de prim-vicepreşedinte al ACoR Constanţa. „Nu pot să spun că mă aşteptam să fiu aleasă prim-vicepreşedintele ACoR Constanţa. Ca orice om îmi doream, dar nu puteam să am pretenţii atât de mari, dat fiind că sunt primar la primul mandat. Este o onoare pentru mine această funcţie", a declarat Ancuţa Belu, primarul de la Mihail Kogălniceanu. Întrebată cum vede faptul că ACoR Constanţa este condusă de două femei, Belu a afirmat: „Vreau să facem lucruri bune şi să demonstrăm că merităm funcţiile obţinute. Nu am decât de învăţat de la doamna Mariana Gâju. Îmi doresc să împrumut cât mai mult din experienţa şi temperamentul dânsei, astfel încât împreună să facem lucruri bune atât pe plan local cât şi la nivelul asociaţiei".

„Am făcut un pas lateral, nicidecum înapoi"

Primarul de la Peştera, Valentin Vrabie, unul dintre cei doi contracandidaţi ai Marianei Gâju în cursa pentru şefia ACoR Constanţa, nu vede rezultatul alegerilor ca pe o înfrângere. „Acest rezultat nu reprezintă nicidecum o înfrângere. Eu am făcut un pas lateral, nicidecum înapoi. Cu toţii am încercat să liniştim apele şi să detensionăm starea de spirit din ultimele două săptămâni, alegând raţional. Mariana Gâju reprezintă varianta cea mai echilibrată întrucât sunt sigur că ea este primarul care nu va ceda presiunilor venite din partea partidelor politice", a explicat Valentin Vrabie. Primarul, ales vicepreşedinte al Consiliului Director al ACoR, a ţinut să le felicite pe cele două doamne - Mariana Gâju şi Ancuţa Belu - pentru succesul înregistrat, acestea obţinând primele două poziţii de conducere în cadrul Comitetului Director. Valentin Vrabie a precizat că îşi doreşte ca ACoR să-şi desfăşoare activitatea transparent, astfel încât toate informaţiile să ajungă în scurt timp la toţi primarii din judeţ. În acelaşi timp, vicepreşedintele ACoR speră ca acest lucru într-adevăr să se întâmple, pentru ca peste patru ani, la următoarele alegeri, să nu mai existe reproşuri, din partea şefilor de autoritate locală din Constanţa, privind lipsa de transparenţă la nivelul ACoR. „Nu ne vom lăsa conduşi de invidie şi duşmănie ci vom lucra raţional, respectând principiile care ar trebui să ghideze activitatea ce revine funcţiilor pe care le deţinem. Nu trebuie să uităm şi că ne află în structura de conducere a ACoR pentru a apăra interesele cetăţenilor şi implicit ale primarilor indiferent de culoarea lor politică", a mai afirmat Vrabie.

„Vom impune preşedintelui punctele noastre de vedere"

acor_-_Mariana_Gaju_1.jpg

Vasile Delicoti, ales ieri vicepreşedinte al Comitetului Director al ACoR Constanţa, la fel ca şi ceilalţi colegi ai lui, nu a mai deţinut până acum o funcţie de conducere în cadrul acestei asociaţii. Primarul de la Poarta Albă a precizat că la alegerile de acum patru ani l-a susţinut în Comitetul Director, pe Nicolae Anghel, primarul de la Castelu. Referitor la realegerea Marianei Gâju la şefia ACoR Constanţa, Delicoti a afirmat următoarele: „La acest moment, Mariana Gâju reprezintă alegerea cea mai bună. Deşi a rămas în continuare acelaşi preşedinte (n.r. Mariana Gâju), s-a schimbat echipa, iar noi ceilalţi vom impune preşedintelui punctele noastre de vedere". Delicoti îşi doreşte ca ACoR Constanţa să devină o putere şi să aibă cât mai multe propuneri legislative privind descentralizarea administraţiei publice locale. „Este de dorit să scăpăm de controlul ministerelor de la Bucureşti şi de cel al Consiliului Judeţean", a susţinut Delicoti referitor la descentralizare. De asemenea, vicepreşedintele ACoR este de părere că ar trebui să fie promovată o lege privind desfiinţarea consiliilor judeţene pentru a nu mai exista un astfel de for apropiat de primari, iar fiecare şef de autoritate locală să poată să facă politică aşa cum crede de cuviinţă şi nu politica judeţului. „Dacă dispar consiliile judeţene, dispar şi presiunile politice. Banii judeţului sunt la consiliile judeţene, bani care se dau în funcţie de culoarea politică şi nu de priorităţi", a explicat Delicoti. Vicepreşedintele ACoR va expune problema desfiinţării consiliilor judeţene şi înfiinţării regiunilor atât colegilor primari cât şi la nivel naţional.

„Vreau o echipă care într-adevăr să-i reprezinte pe colegii noştri"

Secretarul general al ACoR, primarul Viorel Bălan, a precizat că nu se aştepta să facă parte din Consiliul Director al ACoR Constanţa, funcţia obţinând-o prin retragerea din această structură a lui Marian Gălbinaşu, primarul comunei Corbu. „Vreau să facem o echipă care într-adevăr să-i reprezinte pe colegii noştri primari din judeţ. Este bine că Mariana Gâju a fost realeasă preşedinte al acestei structuri ţinând cont de faptul că ea este şi prim-vicepreşedintele ACoR la nivel naţional şi are experienţă necesară conducerii structurii de la Constanţa", a declarat Viorel Bălan.

„Nu sunt tributar niciunei funcţii"

Cum menţionam anterior, primarul comunei Corbu, Marian Gălbinaşu, i-a adus vineri la cunoştinţă preşedintelui interimar al ACoR Constanţa, Mariana Gâju, că a luat decizia de a renunţa la calitatea de membru al Consiliului Director al acestei asociaţii. Într-o adresă trimisă Marianei Gâju, Gălbinaşu le-a mulţumit colegilor primari pentru onoarea care i-au făcut-o votându-l în urmă cu două săptămâni ca membru în Consiliul Director al ACoR Constanţa precizând următoarele: „demisionez motivat de împrejurarea că nu sunt tributar niciunei funcţii, ci sunt tributar doar onestităţii şi moralităţii mele reuşind «performanţa» să dezamăgesc speranţele, dorinţele, patimile a cel puţin trei grupări, grupuri sau persoane, spun patimi că acestea de regulă întunecă raţiunea". Primarul de la Corbu a mai adăugat în adresa trimisă în atenţia Marianei Gâju că „doresc ca prin plecarea mea această asociaţie să-şi găsească menirea de a promova acţiuni legislative, proiecte, soluţii pentru autorităţile publice ale României şi ca fiecare localitate şi primar să se simtă REPREZENTAT şi IMPLICAT". La solicitarea lui Gălbinaşu, preşedintele ACoR Constanţa, Mariana Gâju, a dat citire integral demisiei înaintate de acesta, în deschiderea şedinţei de Consiliu Director.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii