Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:20 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua plimbărilor. Importanța „dozei de natură“. Cele mai indicate locuri pentru plimbările zilnice

ro

19 Jun, 2021 08:45 1597 Marime text
  • Sunt studii care au analizat nu durata expunerii la natură, ci influența proximității de aceasta, ca de exemplu care este raportul de zone verzi în proximitea casei sau cât îți ia să ajungi la cel mai apropiat parc, iar din această perspectivă rezultatele benefice ale naturii asupra stării de bine sunt mediate de reducerea poluării aerului, discofortul termic resimțit, nivel socio-economic etc.
  • Cele mai indicate locuri pentru plimbările zilnice sunt  cele în apropierea unui lac sau izvor- murmurul apei va oferi un plus de relaxare a minţii şi a creierului.
La data de 19 mai este marcată ziua plimbărilor.

Mersul pe jos este una din cele mai bune modalități de a combate stresul și obiceiurile alimentare asociate. Se recomandă să meditezi, să dormi bine și să faci cel puțin acei 10000 de pași în fiecare zi. Plimbările lungi declanșează secreția de endorfine, diminuând în același timp nivelul cortizolului din organism.

Nu e nicio surpriză că timpul petrecut în natură este benefic în viața noastră.

Sunt studii care au analizat nu durata expunerii la natură, ci influența proximității de aceasta, ca de exemplu care este raportul de zone verzi în proximitea casei sau cât îți ia să ajungi la cel mai apropiat parc, iar din această perspectivă rezultatele benefice ale naturii asupra stării de bine sunt mediate de reducerea poluării aerului, discofortul termic resimțit, nivel socio-economic etc. Majoritatea oamenilor din ziua de astazi traiesc in orase si petrec foarte putin timp în natură, comparativ cu generațiile din trecut care petreceau mai mult timp în natură, în zone cu spațiu verde. Concluzia specialiștilor a fost că „ieșirile în natură“ ar putea fi o modalitate ușoara si imediata de îmbunătățire a stării de spirit a celor care locuiesc la oraș.

În timpul plimbării este necesar să respirăm corect, inspirând regulat pe nas şi expirând pe gură, astfel avem grijă ca aerul nepurificat şi rece să treacă prin cavitatea nazală pentru a se curăţa şi purifica. De asemenea mersul trebuie să fie liber astfel încât braţele să se mişte în voie.  

Este absolut necesar să introducem în programul zilnic plimbările în aer liber, mai ales dacă nu avem timp să mergem la sală sau dacă avem un program de lucru prea solicitant. Cele mai indicate locuri pentru plimbările zilnice sunt  cele în apropierea unui lac sau izvor- murmurul apei va oferi un plus de relaxare a minţii şi a creierului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii