Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:24 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unul din principalii candidați la titlul de "legendă" a rock-ului românesc Cristi Minculescu, la ceas aniversar

ro

09 Jan, 2021 09:51 3239 Marime text
  • Începând din anul 1980, Cristian Minculescu este vocalistul trupei de rock Iris, iar în secțiunea Video a materialului, puteți asculta una din cele mai cunoscute piese ale formației.
  • Defectul pe care și-l recunoaște Minculescu este sinceritatea.
Cristian Alexandru Minculescu (născut pe 9 ianuarie 1959, Pitești), mai cunoscut sub numele de Cristi Minculescu, este un solist vocal și compozitor de muzică rock român. Este cunoscut în special pentru activitatea sa de peste 30 de ani ca vocalist al trupei Iris.

Vocea sa confundabilă cu formația IRIS, un vocalist care a strălucit în ringul rock-ului românesc, cu un numǎr impresionabil de concerte în palmares, compoziții și maniera proprie de interpretare, dar și o activitate de aproape 30 de ani, l-au făcut unul dintre principalii candidați la titlul de "legendă" a rock-ului românesc.

Începând din anul 1980, este vocalistul trupei de rock Iris. Cristi Minculescu reprezintă alături de Iris simbolul rezistenței culturale pentru generații întregi de fani rock în perioada comunismului, și, de asemenea, unul dintre puținii artiști care au făcut legătura între acele generații și cele actuale, el activând cu mare succes și după 1990, până în prezent.

Cristi Minculescu crede că a moștenit vocea de la mama sa: „mama era în cor la mănăstirea Bistrița, de lângă Râmnicu Vâlcea. Mai mult ca sigur că de la ea am moștenit”.

Defectul pe care și-l recunoaște Minculescu este sinceritatea. Asemenea lui Eliade, trăiește într-o perpetuă evoluție spirituală, o nouă trăire necontrazicând alta mai veche, ci aducând un ceva al său, nou. Sinceritatea conciliază aparenta contradicție dintre trăirile noi și cele vechi, iar succesul său în tulburile vremuri ale aplaudacismului politic, respectiv, în prezent, ale celui financiar, s-a datorat sincerității cu care a transmis prin muzică, voce și coreografie ceea ce simte și crede, direct, fără canoane., scrie wikipedia.org.

Cristi Minculescu și-a început cariera în 1979 ca solist vocal al trupei Harap-Alb, alături de muzicieni precum chitaristul Gabi Nacu sau basistul Anton ­Hașiaș. El a participat la imprimarea pentru radio a unor piese precum „Harap-Alb”, „Scatiul” (compoziție a lui Gabi Nacu), „În calea norilor”, „Tu doar tu”, „Vei veni”. Minculescu rămâne la Harap-Alb până în 1980, când Anton ­Hașiaș îl prezintă celor de la Iris, care aveau nevoie de un vocalist.Cristi a dat probă la Iris chiar de ziua lui și a reușit să-i cucerească pe membrii trupei cu vocea sa inconfundabilă. Minculescu a cântat piese din Free, Led Zeppelin și ­Deep Purple, iar examinatorii săi au fost Nelu Dumitrescu, bateristul și liderul trupei, și chitaristul Nuțu Olteanu.

Cristi Minculescu este cooptat în trupa Iris pe 9 ianuarie 1980. Era ziua în care acesta împlinea 21 de ani. Primul său concert împreună cu Iris a avut loc pe 5 februarie 1980, la Casa de cultură „Mihai Eminescu”, lângă Piața Galați, în București. În total, Cristi Minculescu a înregistrat cu Iris 19 CD-uri și DVD-uri:

Sursa foto: wikipedia.org
Sursa video: Youtube/ nicolaetanasescu
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii