Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:47 01 12 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un pas înainte pentru monumentul Zilei Dobrogei. Guvernul a adoptat hotărârea pentru transmiterea terenului pe care va fi amplasat către MApN

ro

07 Aug, 2020 20:34 1131 Marime text

•    „Data de 14 noiembrie 1878 a reprezentat un moment istoric important care a marcat întreaga istorie modernă a României, prin revenirea Dobrogei la patria-mamă“, se arată în expunerea de motive a MApN

Guvernul României a adoptat în ședința de astăzi, 7 august, hotărârea privind înscrierea unui imobil situat în municipiul Constanța, judeţul Constanța, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, darea acestuia în administrarea Ministerului Apărării Naţionale şi modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.
Pe suprafața respectivă se va ridica monumentul comemorativ de for public dedicat Zilei Dobrogei,.
Este vorba, pe de o parte, despre terenul situat în intravilanul municipiului Constanţa, zona Metro 2, judeţul Constanţa, înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 249783, nr. cadastral 249783, pentru înfiinţarea unui cimitir militar, și o parte din terenul situat în intravilanul municipiului Constanţa, lot 1, judeţul Constanţa, înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 228940, nr. cadastral 228940, pentru amplasarea unui monument comemorativ de for public dedicat Zilei Dobrogei.
 
În expunerea de motive, Ministerul Apărării Naționale arăta că:

„Data de 14 noiembrie 1878 a reprezentat un moment istoric important care a marcat întreaga istorie modernă a României, prin revenirea Dobrogei la patria-mamă, eveniment care a contribuit la întărirea economică a micului regat şi a constituit un pas important în procesul de desăvârşire a unităţii de stat a românilor, încheiat prin Marea Unire din anul 1918.
Astfel, pentru sărbătorirea anuală a acestui eveniment istoric, data de 14 noiembrie a fost instituită ca Ziua Dobrogei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 230/2015.
 Întrucât Armata a avut o contribuţie determinantă la înfăptuirea acestui moment istoric prin participarea sa la Războiul de Independenţă în perioada 1877-1878, pentru sărbătorirea anuală a acestui eveniment la nivelul garnizoanei Constanţa, Ministerul Apărării Naţionale are în intenţie edificarea unui monument comemorativ de for public, care va contribui major la cultivarea valorilor naţionale şi a simţului patriotic în rândul tinerei generaţii şi va constitui un reper pentru generaţiile următoare.
 În urma analizei efectuate de către Ministerul Apărării Naţionale şi a corespondenţei purtate cu Primăria Municipiului Constanța pentru identificarea unei locaţii în vederea amplasării monumentului de for public, a fost identificat un teren în suprafaţă de 91 mp, parte din imobilul aflat în domeniul public al municipiului Constanţa, situat în intravilanul municipiului Constanţa, strada Traian, zona Tribunal Constanţa, judeţul Constanţa, înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 228940, nr. cadastral 228940, pentru care a fost obţinut acordul autorității publice locale, prin scrisoarea nr. 176042/2018, în vederea iniţierii de către Ministerul Apărării Naţionale a demersurilor care fac obiectul prezentei note.
 
După aprobarea notei şi transmiterea cererii Guvernului către Consiliul Local al Municipiului Constanţa, prin grija autorităţii publice locale vor fi efectuate operaţiunile de dezmembrare a terenului în suprafaţă de 91 mp care face obiectul prezentei note, din imobilul înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 228940, nr. cadastral 228940. Imobilul sus-menţionat nu face obiectul cererilor de revendicare/restituire ori ale unor litigii şi nu este grevat de sarcini, în conformitate cu extrasul de carte funciară actualizat, cuprins în documentaţia justificativă la prezenta notă“.Terenul pe care MApN urmează să amplaseze monumentul dedicat Zilei Dobrogei se află în apropierea Palatul Justiției din Constanța.
În urma analizei efectuate la nivelul Ministerului Apărării Naționale și a corespondenței purtate cu autoritatea publică locală, a fost identificat terenul în suprafață de 91 mp (105 mp din măsurători), aflat în domeniul public al municipiului Constanța, situat în intravilanul municipiului Constanta scuar Tribunal , lot 1, județul, Constanța, înscris în cartea funciară a municipiului Constanța pentru care a fost obținut acordul Ministerului Apărării Naționale înregistrat la Primăria municipiului Constanța.

Terenul în suprafață de 2866 mp din care face parte terenul pe care va fi ridicat monumentul este inclus în lista bunurilor care aparțin domeniul public al municipiului.
  
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii