Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:14 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Dobrogei celebrată de jandarmii din Tulcea (FOTO)

ro

14 Nov, 2023 13:56 806 Marime text

 
Cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la încorporarea Dobrogei de Nord în România, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Tulcea, în semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al ostașilor români căzuți la datorie, au participat alături de reprezentanții celorlalte instituții la manifestările organizate la Monumentul Independenței din municipiul Tulcea.
 
De asemenea, jandarmii au asigurat măsurile de ordine și siguranță publică cu scopul prevenirii evenimentelor de natură a perturba buna desfășurare a ceremonialului militar și religios, transmite Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Tulcea.
 

Ziua de 14 noiembrie 1878 reprezintă ziua în care, lunga asteptare a populatiei dobrogene a încetat – în marea zi a unirii efective a Dobrogei cu Romania. În acea zi de neuitat, prințul Carol a lansat din Brăila „Proclamația către dobrogeni” și „Înaltul ordin de zi” către armată, iar primele unități militare au trecut Dunărea pe la Brăila și Galați, fiind întampinate peste tot în Dobrogea cu o imensă bucurie. Apele bătrânului fluviu uneau din acest moment, mai mult decât oricând în trecut, inimile, speranțele și năzuințele românilor, purtând totodată nădejdea unui viitor mai bun pentru toți locuitorii Dobrogei.
 
Unirea Dobrogei cu teritoriul naţional reprezenta, după unirea Moldovei cu Ţara Românească din anul 1859, o nouă şi importantă etapă în cadrul procesului de desăvârşire a unităţii de stat a românilor, proces definitivat prin Marea Unire din 1918.
 
Recunoștință veșnică tuturor eroilor neamului și veteranilor de război!

La mulți ani, Dobrogea!- a mai punctat sursa citată. 



Citește și:
 
Dobrogea 145, expoziție despre cetățile antice și Palatul Reginei Maria din Mamaia, în Parlament. Semnal pentru autorități despre nevoia de protejare a patrimoniului
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii