Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:19 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce s-a mai întâmplat pe terenul pe care MApN trebuia să amplaseze monumentul dedicat Zilei Dobrogei din Constanța?

ro

11 Nov, 2021 00:00 2245 Marime text
  •  Anul trecut, Ministerul Apărării solicita să preia în administrare un teren în municipiul Constanța pentru ridicarea unui monument comemorativ în cinstea soldaților căzuți în Războiul de Independență
  •  În urma analizei efectuate de către Ministerul Apărării Naţionale şi a corespondenţei purtate cu Primăria Municipiului Constanța pentru identificarea unei locaţii în vederea amplasării monumentului de for public, a fost identificat un teren în suprafaţă de 105 metri pătrați în zona Tribunalului Constanța
  • Legea nr. 230/2015 a instituit ca Ziua Dobrogei să fie sărbătorită în fiecare an la 14 noiembrie, în amintirea anului 1877, acela fiind practic primul pas făcut de către poporul nostru către Marea Unire
  • Prin Hotărârea de Guvern nr. 653 din 7 august 2020, „se aproba înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea în administrarea Ministerului Apărării Naţionale a imobilului situat în municipiul Constanța, judeţul Constanța, având datele de identificare prevăzute în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, transmis în domeniul public al statului în baza Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 27/2020 și declararea acestuia ca bun de interes public național"
  • Însă a trecut mai bine de un an și...nimic
  • Nici astăzi nu știm exact care este proiectul monumentului și mai ales când se va demara acesta
  • Feputatul PNL de Constanța, Bogdan Bola a făcut o interpelare oficială către Ministerul Apărării Naționale, solicitându-le să ne spună nouă, dobrogenilor, care este stadiul proiectului de amplasare a monumentului comemorativ privind Ziua Dobrogei și dacă există o schiță sau plan pentru acesta


Anul trecut, Ministerul Apărării solicita să preia în administrare un teren în municipiul Constanța pentru ridicarea unui monument comemorativ în cinstea soldaților căzuți în Războiul de Independență.

Pentru a sărbători anual acest eveniment la nivelul garnizoanei Constanţa, Ministerul Apărării Naţionale își dorea edificarea unui monument, care va contribui major la cultivarea valorilor naţionale şi a simţului patriotic în rândul tinerei generaţii şi va constitui un reper pentru generaţiile următoare.

În urma analizei efectuate de către Ministerul Apărării Naţionale şi a corespondenţei purtate cu Primăria Municipiului Constanța pentru identificarea unei locaţii în vederea amplasării monumentului de for public, a fost identificat un teren în suprafaţă de 105 metri pătrați în zona Tribunalului Constanța. Să nu uităm că Legea nr. 230/2015 a instituit ca Ziua Dobrogei să fie sărbătorită în fiecare an la 14 noiembrie, în amintirea anului 1877, acela fiind practic primul pas făcut de către poporul nostru către Marea Unire.

Așa se face că prin Hotărârea de Guvern nr. 653 din 7 august 2020, „se aproba înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea în administrarea Ministerului Apărării Naţionale a imobilului situat în municipiul Constanța, judeţul Constanța, având datele de identificare prevăzute în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, transmis în domeniul public al statului în baza Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 27/2020 și declararea acestuia ca bun de interes public național".

Însă a trecut mai bine de un an și...nimic.

Lunile au tot trecut și nici astăzi nu știm exact care este proiectul monumentului și mai ales când se va demara acesta.
Și pentru că neoficial nu a putut afla nimic, deputatul PNL de Constanța, Bogdan Bola a făcut o interpelare oficială către Ministerul Apărării Naționale, solicitându-le să ne spună nouă, dobrogenilor, care este stadiul proiectului de amplasare a monumentului comemorativ privind Ziua Dobrogei și dacă există o schiță sau plan pentru acesta.

„Astăzi, domnul ministru al apărării Ciucă Nicolae are toate șansele să ajungă premierul României. Sper să nu uite însă de acest proiect pe care l-a demarat în timpul mandatului său și să ne răspundă la interpelare, mai ales că Ziua Dobrogei este la mai puțin de o săptămână distanță. Iar dobrogenii merită un astfel de monument închinat acestei regiuni istorice", susține Bola.

"Avântul Țării", monument distrus de trupele bulgare în octombrie 1916

În zona fostului Palat Regal (actualmente Tribunalul Constanța), a existat un astfel de monument închinat soldaților români morți pe câmpiile Bulgariei, în campania din 1913 (Al Doilea Război Balcanic), care se numea "Avântul Țării".

„Acesta a avut o viață scurtă, fiind inaugurat în aprilie 1916 și distrus de trupele bulgare în octombrie același an. Ziarul "Liberalul Constanței" menționa pe atunci: „Din iniţiativa şi prin concursul d-lor Mumuianu Prefect şi a d-lui Andronescu, Primarul oraşului Constanţa, s-a ridicat şi se va inaugura în curând, un falnic monument demn de prosperitorul oraş Constanţa, care să eternizeze memoria ostaşilor morţi pentru Patrie, pe câmpiile Bulgariei, şi avântului cărora se datoreşte mărirea patriei prin anexarea Cadrilaterului. Pentru acest măreţ scop, au fost invitaţi mai mulţi artişti să prezinte machete şi proiecte. Dintre operele prezentate, comisiunea instituită ad-hoc, pentru examinarea ofertelor, a ales proiectul arhitectului Cristu Sotiriu din Bucureşti", rememorează deputatul liberal constănțean.

 
 PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Monument dedicat Zilei Dobrogei în Constanța. Unde va fi amplasat și cine solicită realizarea unui schimb de terenuri în acest scop (document)

Ședință de Guvern. Se discută problema terenului, din Constanța, ce va fi folosit de MApN pentru monumentul dedicat Zilei Dobrogei
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii