Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:59 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SN Nuclearelectrica retehnologizează un tronson al magistralei de agent primar termoficare în Cernavodă (document)

ro

19 Dec, 2018 00:00 2161 Marime text
Societatea Naţională Nuclearelectrica SA a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa un memoriu de prezentare pentru eliberarea avizului de mediu necesar retehnologizării tronsonului magistralei agent primar termoficare pentru strada A. Saligny.
Lucrările ce fac obiectul prezentului proiect constau în realizarea retehnologizării tronsonului aferent magistralei de termoficare existente 2xDN 300, cuprins între punctul A amplasat la intersecţia dintre str. Mircea cel Bătrân cu str. A. Saligny şi nodul 112 (racordul viitorului punct termic PT 85 I. D. Chirescu).
 
Traseul magistralei de termoficare va avea o lungime de circa 465 m, în amplasare subterană, cu conducte preizolate 2 x DN 400/560, acesta fiind prezentat în detaliu în planul de situaţie şi în planul de încadrare în zonă. S-a obţinut certificatului de urbanism nr. 200/09.08.2018 din partea Primăriei Oraşului Cernavodă.
 
Proiectul propus nu prevede realizarea unor noi capacităţi de producţie, ci va cuprinde doar lucrări de montare a conductelor pentru realizarea retehnologizării magistralei de termoficare, pe domeniul public, pe o lungime de traseu de circa 465 m, lucrări ce vor fi executate cu utilaje şi echipamente mobile folosite temporar pentru realizarea lucrărilor.
 
O problemă deosebită o reprezintă starea conductelor amplasate în canalele din beton armat, luând în considerare expunerea acestora la scurgerile de apă pluvială şi menajeră, având în vedere relieful oraşului Cernavodă. Urmare a acestor condiţii, s-au produs spargeri frecvente ale conductelor de termoficare, cu pierderi calorice şi de debit ale agentului termic.
 
Modificarea amplasamentelor actuale ale conductelor de termoficare din canalele termice şi trecerea acestora în amplasare direct în pământ prin utilizarea conductelor de oţel preizolate sunt soluţii pentru rezolvarea acestor probleme.
 
Lucrările de construcţii-montaj necesare realizării magistralei de termoficare, pentru tronsonul retehnologizat, constau în:
- săpătură pentru decopertarea canalului din beton armat existent;
- decopertarea canalului termic şi a căminelor de racord aferente consumatorilor alimentaţi  din reţeaua de termoficare 2 x DN 300 existentă;
- lucrări de demontare a conductelor existente din canalele termice (conducte de apă fierbinte   tur - retur);
- demolarea suporturilor vechi din canale şi a unui perete lateral al canalului;
 - demontarea vanelor de secţionare şi golire/aerisire clasice existente în căminele de racord;
 - săpătură pentru executarea şanţului la dimensiunile cerute pentru montarea conductelor preizolate;
- aşternerea şi compactarea unui strat de nisip de min. 10 cm cu granulaţia de 0,5-0,8 mm, lipsit de incluziuni organice;
- montarea conductelor noi preizolate în canalul existent şi în sistem clasic în căminele de racord, a punctelor fixe preizolate, cu realizarea corespunzătoare a pantelor conductelor;
- montare vane de secţionare clasice şi vane de golire/aerisire în căminele de racord refăcute;
- montare perne de dilatare;
- realizarea spălării hidraulice, a probelor şi verificărilor la presiune a conductelor;
- realizarea manşonării conductelor;
- realizarea probelor pentru sistemul de monitorizare;
- executarea unor blocuri de beton pentru înglobarea punctelor fixe de pe conductele tur-retur;
- compactarea manuală a unui strat de nisip cu granulaţia 0,5-4 mm peste conducte;
- umpluturi cu pământ şi balast şi compactarea în straturi de câte 10-20 cm a acestora până la atingerea unui grad de 95%;
- refacerea căminelor de racord în funcţie de amplasarea conducte preizolate 2xDn 400;
- refacerea plăcilor superioare ale căminelor de racord, a gurilor de vizitare şi a scărilor de acces;
- evacuarea materialelor rămase;
- refacerea terenului la starea iniţială.
 
Conductele de termoficare transportă apă fierbinte cu temperaturi maxime de 100/70º C, la temperatura exterioară de calcul de -15º C şi la o presiune de 16 bar. Agentul termic - apa fierbinte - este apă dedurizată şi degazată.

În secţiunea „Documente” puteţi vizualiza memoriul de prezentare depus la APM Constanţa.
 

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii