Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:08 14 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elena Negulici, fost director economic la CNE Cernavodă, își cere banii în instanță. Femeia a fost achitată definitiv într-un dosar DNA Constanța

ro

13 Jul, 2025 17:00 332 Marime text
Foto cu rol ilustrativ. Sursa: ZIUA de Constanța
  • Elena Marinela Negulici a deținut în trecut funcția de director economic în cadrul Centralei Nucleare de la Cernavodă, sucursală a SN Nuclearelectrica SA
  • În anul 2016, ea și alte persoane din conducerea CNE Cernavodă au fost deferite justiției de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa
  • Cu toții au fost achitați definitiv în toamna anului 2023
 
Elena Marinela Negulici a intentat un proces împotriva Societății Naționale Nuclearelectrica SA în care obiectul este „calcul drepturi salariale” și care se află în atenția magistraților de la Tribunalul Constanța.
 
Elena Marinela Negulici a deținut în trecut funcția de director economic în cadrul Centralei Nucleare de la Cernavodă, sucursală a SN Nuclearelectrica SA.
 
În anul 2016, ea și alte persoane din conducerea CNE Cernavodă au fost deferite justiției de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
 
Cei care au intrat atunci sub lupa anchetatorilor DNA au fost: Ionel Bucur, directorul general al CNE Cernavodă, Elena Marinela Negulici, director economic al CNE Cernavodă, Ionel Encică, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef serviciu protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Nicola Laurenţiu Theodor, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef birou protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă, și Victor Dărămuş, administrator al unei societăți comerciale.
 
Cu toții au fost achitați definitiv în toamna anului 2023.
 
Revenind la dosarul în care Elena Negulici cheamă în instanță Nuclearelectrica SA, acesta a fost înregistrat la data de 11 iulie 2025 și se află pe stadiul de fond.
 
Conform datelor de pe Portal Just, încă nu a fost stabilită data primei înfățișări.
 

Dosarul DNA în care fosta conducere a CNE Cernavodă a fost trimisă în judecată
 
Reamintim că în martie 2016, DNA Constanța a dispus trimiterea în judecată a fostei conduceri de la CNE Cernavodă, bănuită de abuz în serviciu, conflict de interese și complicitate la abuz în serviciu.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
„În perioada decembrie 2007 - mai 2014, inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurenţiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi al sucursalei CNE Cernavodă, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă“.
    
 „Acţiunile sau inacţiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de inculpatul Dărămuş Victor, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condiţiile necesare pentru negocierea şi derularea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente, în lipsa autorizaţiei de securitate industrială şi a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS“, conform DNA.  Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”
 

Inculpații au fost achitați
 
Pe 19 februarie 2021, Tribunalul Constanța se pronunța în dosarul în care fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă, Ionel Bucur, directorul general al CNE Cernavodă, şi Elena Marinela Negulici, director economic al CNE Cernavodă, a fost deferită justiției de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
 
Instanța de fond a achitat toate părțile trimise în judecată:
Ionel Bucur – achitat.
 
Elena Marinela Negulici – achitată.  
 
Ionel Encică – achitat.
 
Nicola Laurenţiu Theodor – achitat.
 
Dărămuş Victor – achitat.

Olteanu Mădălina – achitat
 
„Respinge acţiunea civilă formulată de către partea civilă SN Nuclearelectrica S.A, ca nefondată. Ridică sechestrul asigurător (...), asupra bunurilor inculpaţilor Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela şi Dărămuş Victor. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 19.02.2021“, potrivit minutei judecătorești.
 
După ce hotărârea Tribunalului Constanța a fost atacată, Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat pe 20 octombrie 2023 și a decis să-i achite pe inculpați în baza art.16 lit.a C.proc.pen. – fapta nu există.
 
Iată minuta instanței superioare:
 
„Solutia pe scurt: În baza art.421 pct.1 lit.a C.p.p., respinge ca tardiv apelul formulat de partea civilă Societatea Naţională Nuclearelectrica. În baza art. 415 C.p.p., ia act de retragerea apelului declarat de inculpatul Bucur Ionel. În baza art.421 pct.1 lit.b C.p.p., respinge ca nefondat apelul formulat de Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – Direcţia Naţională Anticorupţie – S.T. Constanţa. În baza art. 421 pct. 2 lit. a) C.p.p., admite apelul declarat de inculpata Olteanu Mădălina, ale cărui efecte le extinde şi cu privire la inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Encică Ionel, Nicola LaurențIu-Theodor și Dărămuș Victor, desfiinţează în parte sentinţa penală nr. 125 din 19 februarie 2021 pronunțată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr.1794/118/2016 şi rejudecând: Modifică temeiul soluţiei de achitare a inculpaţilor Olteanu Mădălina, Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Encică Ionel, Nicola LaurențIu-Theodor și Dărămuș Victor din cel prevăzut de art.396 alin.5 în ref. la art.17 alin.2 şi art.16 lit.b C.proc.pen. în cel prevăzut de art.396 alin.5 în ref. la art.17 alin.2 şi art.16 lit.a C.proc.pen. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate, care nu sunt contrare prezentei. În baza art.275 alin.2 C.p.p., obligă pe inculpatul Bucur Ionel şi pe partea civilă Societatea Naţională Nuclearelectrica la plata sumei de câte 100 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia inculpaţilor, a părţii civile şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 20 octombrie 2023“.
 
Elena Negulici, la judecată și cu Statul Român
 
Precum Ionel Bucur și Mădălina Olteanu care au dat în judecată Statul Român pentru repararea prejudiciilor cauzate de erori judiciare legate de ancheta DNA, și Elena Negulici a recurs la această acțiune.
 
Astfel, Tribunalul Constanța a înregistrat dosarul 2875/118/2024 pe 23 aprilie 2024, în care fostul director economic de la CNE Cernavodă a solicitat obligarea pârâtului la plata daunelor materiale constând în:
1. contravaloarea cheltuielilor de judecată plătite în procedurile judiciare penale, constând în onorariu avocat faza urmărire penala, fond, apel, contestaţie în anulare, în cuantum total de 49.998 lei, actualizate cu rata inflaţiei, de la data suportării lor de către reclamantă şi până la data plăţii efective de către pârât;
2. contravaloarea dobânzilor legale (în subsidiar, a dobânzii practicate de banca BRD Groupe Societe Generale şi Raiffeisen ####) şi a valorii reprezentând actualizarea cu rata inflaţiei pentru perioada 06.01.2016 - 20.10.2023 aferente sumei totale de 137.576 lei şi 1.196 euro (depozite bancare la BRD si BRD Pensii, în valoare de 35.438 lei, respectiv de 10.000 lei, precum şi depozite bancare de 92.342 lei şi de 1.196 #### la Raiffeisen ####) asupra cărora a fost instituit sechestru judiciar, urmând ca toate aceste sume (dobânzi şi inflaţie) să fie la rândul lor actualizate cu inflația începând cu data de 20.10.2023 şi până la data plăţii efective;
3. suma de 10.000 lei, reprezentând cheltuieli cu investigații medicale şi boala diagnosticată în timpul procesului penal, actualizate cu rata inflaţiei de la data suportării lor de către reclamantă şi până la data plăţii efective de către pârât.
4. suma de 9.313 lei reprezentând diferenţa între salariul pentru funcţia de Director economic şi cea de expert principal, pentru perioada 19.02.2016 - 17.05.2016, precum şi suma de 32.542 lei, reprezentând contravaloarea salariului pentru funcţia de expert principal, pentru perioada 19.02.2016 -17.04.2016,
Urmând ca toate aceste drepturi sa fie actualizate cu rata inflaţiei împreună cu dobânda legală, de la data la care a intervenit modificarea (retrogradare) funcţiei, respectiv suspendarea contractului individual de munca al reclamantei, în temeiul art. 52 al. 1 lit. c1 din Codul muncii şi până la data plăţii efective de către pârât.
II. Daune morale, în cuantum de 25.000 euro aferente efectelor controlului judiciar injust şi de 80.000 euro pentru prejudiciile morale suferite în întreaga perioada a cercetărilor penale şi a dosarului penal, în ansamblu, până la rămânerea definitivă a hotărârii de achitare.
III. Obligarea pârâtului la plata dobânzii legale aferente despăgubirilor de mai sus, calculate de la data de 20.10.2023, data rămânerii definitive a hotărârii penale nr. 1024/2023, prin care s-a dispus achitarea reclamantei şi până la plata efectivă a acestora.
 
Pe 31 martie a.c., Tribunalul a respins cererea reclamantei.
 
„Solutia pe scurt: Respinge ca nefondată cererea formulată de reclamantă. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare; cererea de apel se depune la Tribunalul Constanţa. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 31.03.2025.
Document: Hotarâre  1040/2025  31.03.2025”, se arată în minută.
 
Elena Negulici a atacat hotărârea primei instanțe și așteaptă să fie stabilit un termen în această speță de Curtea de Apel Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
Exclusiv!Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, trimisă în judecată de DNA, achitată
 
Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!
 
Foștii șefi ai Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, achitați definitiv! Fapta nu există
 
Curtea de Apel Constanța motivează achitarea definitivă a foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii