Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:51 23 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Planuri de management actualizate pentru bazinul fluviului Dunărea, aprobate de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea

ro

08 Feb, 2022 16:57 1159 Marime text
Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (#ICPDR), cu sediul la Viena, a anunțat astăzi că au fost aprobate două planuri de management actualizate pentru bazinul fluviului Dunărea, în cadrul primei reuniuni ministeriale desfășurate în format online.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, planul de management al bazinului hidrografic al Dunării (#DRBMP) și Actualizările Planului de management al riscului de inundații ale Dunării (#DFRMP) 2021 au fost pregătite conform prevederilor Directivei-cadru a UE privind apa și Directiva UE privind inundațiile.

Prin acestea se stabilesc măsuri pentru următorii șase ani, vizând ape mai curate, mai sănătoase și mai sigure, de care să se poată bucura toată lumea. Ultima actualizare a avut loc în 2016.

„Poate fi ușor să privești apa ca pe o resursă garantată. Însă, în special în contextul schimbărilor climatice, a devenit mai clar ca niciodată cât de important este pentru noi să protejăm apele bazinului nostru hidrografic comun. Și este important nu doar pentru noi, ci și pentru generațiile viitoare. Astăzi este o zi foarte importantă pentru viitorul bazinului fluviului Dunărea”, a spus președintele Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea, Róbert-Eugen Szép, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.


România a preluat Președinția Comisiei Internaționale privind Protecția Dunării la 26 ianuarie 2022.

Tánczos Barna, ministrul român al mediului, apelor și pădurilor, a spus în cuvântul său de deschidere a evenimentului: „De aceste două Planuri de Management vor beneficia atât mediul înconjurător, cât și cei 79 de milioane de oameni care trăiesc în Bazinul Dunării. Vom avea nevoie de un angajament politic puternic și de îndrumări pentru a ne dezvolta în continuare cooperarea pentru a aborda noile provocări precum implementarea Pactului Verde al UE și a Strategiei UE pentru Biodiversitate, poluarea cu plastic și microplastic și schimbările climatice în bazinul fluviului Dunărea”.


Demnitarul român a subliniat, de asemenea, necesitatea unei colaborări strânse și a unei implicări reale din partea tuturor locuitorilor bazinului fluviului Dunărea.

„Aceste provocări ne vor împinge să învățăm ce schimbări sunt necesare în gestionarea apei și în viața noastră de zi cu zi, pentru a fi parte a unei dezvoltări mai durabile. Această schimbare nu se va produce peste noapte și va necesita o implicare puternică și eforturi din partea autorităților responsabile de managementul apei și a părților interesate. Această schimbare va avea nevoie și de timp, de sprijin și de solidaritate. Pentru a avea o coordonare adecvată în bazinul fluviului Dunărea, vom avea nevoie de o foaie de parcurs cu pași practici care să definească contribuția noastră la Green Deal, Strategia pentru Biodiversitate și noi angajamente privind adaptarea la schimbările climatice”.

Miniștrii și miniștrii reprezentanți responsabili cu gestionarea apei din țările din bazinul fluviului Dunărea Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Muntenegru, Moldova, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina și Uniunea Europeană au aprobat Planurile de management și au adoptat o „Declarație a Dunării” ministerială la întâlnirea desfășurată online în această dimineață.

Sursa foto: facebook/Ministerul Mediului
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii