Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:53 01 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Personalităţile marcate ale Dobrogei Ion Bănescu - profesor, istoric, jurist, avocat şi primar al Constanţei

ro

05 Oct, 2012 01:00 1522 Marime text
De-a lungul anilor o serie de persoane au dus faima Dobrogei în toată ţara sau chiar în Europa. Fie politicieni sau oameni de ştiinţă, fie actori sau artişti, fie sportivi de renume sau istorici - toţi au scris câte o pagină în istoria Dobrogei şi a Constanţei.

Profesor, politician, istoric, jurist, avocat, Ion Bănescu s-a născut în 1851 în municipiul Roman, judeţul Neamţ. A decedat pe 12 decembrie 1909 la Constanţa. A studiat la Academia Mihăileană din Iaşi şi bursă de stat la Berlin, unde a urmat cursuri superioare de drept şi litere, cursuri de arheologie şi istorie geografie. În anul 1874 a devenit revizor şcolar în judeţele Cahul, Bolgrad şi Ismail, în 1879 - subrevizor şcolar pentru Dobrogea, iar în 1880 -

revizor şcolar pentru districtul Constanţa. A înfiinţat la Constanţa prima şcoală normală de învăţători şi institutori, al cărui director devine între anii 1893-1896. Ulterior devine profesor şi director la Gimnaziul „Mircea cel Bătrân", instituţie de prestigiu a oraşului Constanţa, înfiinţată la 1 septembrie 1896. Pe 1 ianuarie 1900, a început activitatea administrativ-gospodărească, îndeplinind pe rând următoarele funcţii în oraşul Constanţa: preşedinte al Comisiei Interimare a oraşului şi apoi consilier comunal (1 ianuarie 1900- 28 mai 1901), primar al oraşului (7 februarie 1905 - 11 aprilie 1907), consilier comunal (20 noiembrie 1908, până la data decesului, 14 noiembrie 1919).

În calitate inspector şcolar, Ion Bănescu a fost fondator al învăţământului modern în judeţul Constanţa. Ca primar a avut idei îndrăzneţe şi a impus planuri ce şi-au dovedit valabilitatea în timp:

sistematizarea oraşului în perspectivă şi elaborarea unor schiţe de sistematizare de către specialişti, ordonarea străzilor pe baza unui plan rectangular, zonarea oraşului pe funcţii economice: rezidenţială, comercială, industrială, turistică. A iniţiat primele amenajări turistice la Mamaia şi a susţinut promovarea ei ca staţiune-pionier. De asemenea, a avut iniţiativa alimentării oraşului Constanţa cu apă potabilă adusă din Dunăre, a demarat lucrările de consolidare a ţărmului Mării Negre şi de realizare a falezei ca un bulevard de promenadă. A fost distins în 1894 cu medalia acordată de Secţia ştiinţifică a Academiei Române pentru lucrarea „Harta etnografică a Dobrogei" şi în 1906 cu medalia Muncii clasa I pentru învăţământ.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii