Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:42 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Personalități Constanța Ilie Șerbănescu, cel care a surprins pe cameră mai multe obiective din Dobrogea

ro

14 Aug, 2023 18:00 1426 Marime text

  • În anul 1991, după ce a trecut de un concurs, a devenit corespondent al Departamentului Actualități al Radio Televiziunii Române din Constanța. Aici a filmat nenumărate obiective de interes regional și național precum: Canalul Dunăre – Marea Neagră, ecluzele Cernavodă și Agigea, Autostrada Soarelui (tronsonul Constanța – Fetești), Șantierul Naval Constanța, Centrala Atomo – electrică de la Cernavodă, Institutul de Cercetări Marine, Fabrica de alumină de la Tulcea, navele de pescuit oceanic, Biosfera delta Dunării, nava „Independența”, Universitatea „Ovidius” sau Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

 
Regretatul Ilie Șerbănescu s-a născut în data de 15 august 1939.
 
Originar din București, el a fost fiul Zoiței și al lui Octavian Șerbănescu.
 
Ilie Șerbănescu a absolvit Academia „Ștefan Gheorghiu” – Facultatea de Ziaristică.
 
Ulterior, a fost cooptat de către Televiziunea Română pentru care a lucrat pe post de cameraman, înregistrând pentru micul ecran valoroase piese de teatru și spectacole.
 
Ilie Șerbănescu a fost prezent și la primele trei ediții ale Festivalului „Cerbul de aur” de la Brașov, sub îndrumarea lui Tudor Vornicu, precum și la Festivalul Internațional „George Enescu”.
 
În anul 1991, după ce a trecut de un concurs, a devenit corespondent al Departamentului Actualități al Radio Televiziunii Române din Constanța. Aici a filmat nenumărate obiective de interes regional și național precum: Canalul Dunăre – Marea Neagră, ecluzele Cernavodă și Agigea, Autostrada Soarelui (tronsonul Constanța – Fetești), Șantierul Naval Constanța, Centrala Atomo – electrică de la Cernavodă, Institutul de Cercetări Marine, Fabrica de alumină de la Tulcea, navele de pescuit oceanic, Biosfera delta Dunării, nava „Independența”, Universitatea „Ovidius” sau Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța.
 
Toate filmările erau trimise în București pentru a fi redate în jurnalele de actualități.
 
Printre participările lui excepționale sunt reportajele ți filmele documentare TV de la manifestprile „Columb 500” (prilejuite de aniversarea a 500 de ani de la descoperirea Americii, ținute în 1992 la Genova – Italia), precum și aplicațiile premergătoare în vederea aderării României la NATO, desfășurate cu nava Marinei Militare, distrugătorul „Mărășești” în Marea Mediterană.


 
Ilie Șerbănescu a decedat la Constanța, în ziua de 16 noiembrie 2013.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV
 
Citește și:
Şi-a dedicat 50 de ani din viaţă televiziunii Constănţeanul Ilie Şerbănescu va fi condus azi pe ultimul drum

Prietenii i-au adus un ultim omagiu Constănţeanu Ilie Şerbănescu a fost condus azi pe ultimul drum

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii