Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

”Misterioasa și minunata insulă K”, cel mai tânăr tărâm din Rezervația Biosferei Delta Dunării (galerie foto)

ro

09 Sep, 2020 19:39 1854 Marime text
  • I se mai spune și Insula K deoarece, la început, avea forma literei K.
  • Specialiștii de la ARBDD le recomandă turiștilor, precum și operatorilor de turism să protejeze zona și viziatorii curioși nu se apropie de insulă la mai puțin de 200 de metri.
Insula Musura este cel mai tânăr tărâm din Rezervația Biosferei Delta Dunării și este situată între braţele Musura și Sulina. S-a „născut” în secolul XX.
Acest nou teritoriu este un loc de cuibărit, odihnă şi hrănire de o importanţă ornitologică majoră, atât pentru specii migratoare, cât și pentru cele sedentare. De exemplu, este cea mai mare zonă de cuibărit din ţară a chirei de mare (Sterna sandvicensis) din Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Perimetrul acestei zone reprezintă un important loc de cuibărit şi pentru alte specii de interes conservativ european precum: chira de baltă (Sterna hirundo), chira mică (Sterna albifrons), ciocântorsul (Recurvirostra avosetta) şi piciorongul (Himantopus himantopus), corcodelul mare (Podiceps cristatus), scoicarul (Haematopus ostralegus), prundăraşul de sărătură (Charadrius alexandrinus), pescăruşul cu picioare galbene (Larus cachinnans), pescăruşul asiatic (Larus ichthyaetus).
De asemenea, pe lângă rolul de cuibărit pentru multe specii periclitate, Insula Musura are un rol foarte important pentru hrănire, pentru foarte multe specii laro-limnicole și rațe de suprafață. Un important număr de specii de pescăruși, găsesc aici adăpost pe timpul iernii.

Este vitală conservarea insulei, nemaiîntâlnindu-se nicăieri în țara noastră un loc similar care să permită cuibăritul, cel puțin pentru pescărușul asiatic (Larus ichthyaetus) și chira de mare (Sterna sandvicensis).

I se mai spune și Insula K deoarece, la început, avea forma literei K.

Specialiștii de la ARBDD le recomandă turiștilor, precum și operatorilor de turism să protejeze zona și viziatorii curioși nu se apropie de insulă la mai puțin de 200 de metri. Observarea păsărilor se poate face de la distanță, utilizând binoclul.

Scopul este acela de a împiedica apariția unor situații cu impact asupra ornitofaunei de interes conservativ. Insula trebuie să-și păstreze aura de mister și păsările viața liniștită.

Sursa foto: Facebook/ ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii