Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:51 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai sunt trei zile pentru transmiterea de propuneri Asociaţia „Constanţa Altfel“ cere transparenţă în dezbaterea PUZ-ului preliminar al zonei peninsulare

ro

15 Jan, 2019 00:00 2383 Marime text
Încă din anul 2017, Comisia tehnică de urbanism şi amenajarea teritoriului a demarat analiza documentaţiei de urbanism PUZ - zona peninsulară, elaborată în temeiul contractului de prestări servicii de proiectare nr. 3208/22.01.2008, iar din 2011, firma Expaco SRL a demarat procedurile pentru realizarea unui nou Plan Urbanistic Zonal al peninsulei, beneficiar fiind Primăria Constanţa.

Iată ce constata Comisia tehnică de urbanism şi amenajarea teritoriului în 2017:
- se vor reglementa inclusiv zonele de taluz, până la întocmirea, avizarea şi aprobarea unor studii de fundamentare geotehnice şi hidrogeologice care să albă ca obiectiv găsirea unor soluţii de consolidare a malurilor printr-un proiect unitar;
- reglementarea urbanistică se va propune în baza unor studii de altimetrie şi perspective spre şi dinspre taluz, înălţimea maximă va fi limitată de nivelul de călcare al promenadei de la nivelul existent al versantului, pentru asigurarea vizibilităţii asupra mării, aspectul clădirilor - arhitectură vernaculară;
- reglementarea taluzului trebuie să ţină cont de capacitatea actuală limitată a sistemului stradal, având în vedere faptul că nu pot fi practicate majorări ale amprizelor existente;
- se va menţine propunerea de realizare a tunelului care face legătura între cele două platforme portuare, detalierea realizării lui se va face în baza unor studii multidisciplinare de impact al intervenţiei;
- se vor asigura mai multe puncte care vor fi reglementate ca zone de transport pe verticală între nivelul cornişei şi nivelul Portului Tomis;
- în vederea avizării la Ministerul Culturii, se va coopta un specialist cu atestare de la acest minister pentru zone protejate în colectivul care va actualiza studiile elaborate aferente PUZ-ului;
- nu în ultimul rând, se va realiza un studiu de parcelare şi al modului de ocupare a terenurilor, pentru a se stabili valoarea propusă a noilor indicatori urbanistici.
 
În primăvara anului 2018, Primăria municipiului Constanţa şi-a anunţat intenţia de actualizare a Planului Urbanistic Zonal privind reabilitarea şi revitalizarea zonei peninsulare - modificare HCL nr. 416/2003. Ca urmare a elaborării propunerilor preliminare ale documentaţiei de urbanism menţionate, Primăria municipiului Constanţa a prezentat, abia la sfârşitul anului trecut, în sala de şedinţe „Remus Opreanu“ a Consiliului Judeţean Constanţa, Planul Urbanistic Zonal preliminar „Zona peninsulară a municipiului Constanţa“. La şedinţa publică au participat cetăţeni, asociaţii legal constituite, persoane fizice şi juridice, organizaţii ale societăţii civile, societăţi comerciale, reprezentanţi ai instituţiilor publice interesate.
 
A fost o primă prezentare de acest gen, însă, pe măsură ce proiectul PUZ-ului pentru zona peninsulară va avansa, se vor organiza alte întâlniri de lucru. La întâlnirea din luna decembrie, arhitectul-şef al municipiului Constanţa, Radu Vânturache, a fost cel care a prezentat PUZ-ul zonei peninsulare.

„În momentul de faţă, suntem într-o fază preliminară, însă ne dorim foarte mult, în cadrul acestui proiect, ca majoritatea populaţiei să se implice din ce în ce mai mult în dezvoltarea oraşului, în dezvoltarea zonei peninsulare şi ne dorim să elaborăm o documentaţie de urbanism în formă participativă, nu doar una funcţională.
 
Se va ţine cont de opiniile constănţenilor, într-o oarecare măsură, deoarece avem şi componenta legislativă care dictează. Opiniile vor fi filtrate în cadrul unor comisii de specialitate, mai sunt şi avizatori, mai este şi avizul de la Ministerul Culturii, care este decisiv în etapa de eliberare şi avizare a documentaţiei de urbanism“, a spus, la începutul evenimentului, arhitectul-şef al municipiului Constanţa, Radu Vânturache. Acesta a precizat că, prin acest PUZ al peninsulei municipiului Constanţa, putem „deschide o uşă către viitor“.

„Este a doua şansă pentru comunitatea noastră să elaborăm o documentaţie de urbanism participativă“, a mai spus Radu Vânturache.
Arhitectul-şef al municipiului a ţinut să precizeze că opiniile şi părerile comunităţii locale contează. O problemă majoră, care trebuie rezolvată, este cea a locurilor de parcare, care ar trebui sa fie amenajate în zone periferice. Astfel, Radu Vânturache afirma că vor fi identificate locuri de parcare periferice, astfel încât să nu fie aglomerată zona peninsulara a municipiului Constanţa. La rândul său, arhitectul Radu Cornescu a atras atenţia că PUZ-ul zonei peninsulare a municipiului Constanţa trebuie să ia în calcul şi valorificarea vestigiilor arheologice.

Facem menţiunea că PUZ-ul se află în dezbatere publică până la data de 18.01.2019. Astfel, se pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind documentul supus dezbaterii publice. Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi trimise în scris, prin poştă, la sediul din bulevardul Tomis nr. 51. Materialele transmise vor purta menţiunea „Recomandare referitoare la PUZ preliminar Zona peninsulară a municipiului Constanţa”. 
 
Asociaţia „Constanţa Altfel“, nemulţumită de lipsa de transparenţă!
 
„Primarul ne-a invitat pe toţi la o dezbatere a PUZ-ului preliminar al zonei peninsulare! El aşteaptă propuneri până la data de 18.01.2019. Tot ceea ce găsim public pe site-ul Primăriei la secţiunea „Transparenţă decizională, informare şi consultare publică, consultare evenimente” este o frumoasă poză color! Planul este simplu şi bine pus la punct!

Pentru a trece neobservat acest PUZ, se începe dezbaterea publică înaintea începerii perioadei de vacanţă. Se planifică şedinţa de Consiliu Local în data de 17.01.2019, fix cu o zi înainte de finalizarea dezbaterii, şi uite-aşa, ca prin magie, PUZ-ul care reglementează urbanistic centrul istoric al oraşului rămâne în mâinile primarului Decebal Făgădău şi ale consilierilor locali. El nu doreşte să păstreze un caracter istoric al zonei, ci să dezvolte un întreg proiect imobiliar pentru a pune în valoare clădirile retrocedate găştii lui şi a lui Mazăre, pentru că ştim cu toţii ce rol a avut cartierul Henri Coandă în toată această poveste! Noi îi propunem să fie raţional măcar o dată, să îşi lase interesele acasă şi chiar îi vom trimite cu sprijinul unui simpatizant de-al nostru o sugestie”, susţin cei de la Asociaţie.
 
 
Citeşte şi:
 
Constănţeanul supărat PUZ-ul Peninsulei Constanţa. „Suntem de râs! Se mai poate repara ceva în oraşul acesta deja distrus? Mă tem că nu prea!“ (galerie foto)
 
Fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie „Cineva să-şi asume un proiect pentru Constanţa, în care dezvoltarea centrului istoric să nu mai fie abordată în detrimentul monumentelor istorice!“ (galerie foto+documente)

„Este o şansă să elaborăm o documentaţie de urbanism participativă“ PUZ-ul preliminar pentru zona peninsulară a Constanţei, prezentat de arhitectul-şef Radu Vânturache (galerie foto)

Tunel între platformele portuare Vor fi reluate discuţiile pe marginea noului PUZ pentru peninsulă (document)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii