Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:32 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece” Asociația care în 2020 îl făcea primar pe Vergil Chițac a cerut dizolvarea la Judecătorie!

ro

14 Apr, 2024 17:00 1020 Marime text
  • Asociația Constanța Altfel a cerut dizolvarea la Judecătoria Constanța
  • Magistrații nu au stabilit încă un termen pentru soluționarea cererii ONG-ului care în 2020 l-a făcut primar pe Vergil Chițac
  • Președintele Asociației Constanța Altfel, Samir Gafar a refuzat să discute pe acest subiect cu redactorii ZIUA de Constanța
  • Asociația Constanța Altfel, înființată în 2017 ca un vehicul electoral pentru Vergil Chițac, s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de plecări din rândul organelor executive
  • Anul trecut, cotidianul ZIUA de Constanța scria despre faptul că demisiile nu au fuseseră operate oficial în Registrul Național al Asociațiilor și Fundațiilor de pe lângă Ministerul Justiției

 


„Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece” ((germană. „Der Mohr hat seine Schuldigkeit getan, der Mohr kann gehen”)) -  cunoscuta replică din piesa „Conjurația lui Fiesco” de Schiller.

În actul III, scena 4, Maurul, după ce îi aduce lui Fiesco informațiile pentru care a fost plătit și după ce îi adună pe membrii conjurației, se depărtează, spunând vorbele de mai sus. Expresia este folosită când cineva și-a îndeplinit o sarcină, și-a terminat o misiune și e cazul să se retragă, să plece.

Astfel, asistăm la un episod clasic al politicii duse de primarul Constanței, în care maurul care și-a făcut datoria primește acceptul să moară, ba mai mult, dacă e nevoie, e și ajutat să facă asta.

Asociația Constanța Altfel, înființată în 2017 ca un vehicul electoral pentru Vergil Chițac a înregistrat pe rolul secției civile a Judecătoriei Constanța dosarul cu număr unic 10394/212/2024.

Dosarul are ca obiect acordare personalitate juridică - dizolvare!

Magistrații nu au stabilit încă un termen pentru soluționarea cererii ONG-ului care în 2020 l-a făcut primar pe Vergil Chițac.

Președintele Asociației Constanța Altfel, Samir Gafar a refuzat să discute pe acest subiect cu redactorii ZIUA de Constanța, motivând că este în trafic și nu poate continua discuția.

Am revenit în încercarea de a afla de la acesta motivul pentru care a solicitat dizolvarea, însă bărbatul nu a mai răspuns deloc la telefon.
 
Despre Asociația Constanța Altfel!
 
Ales edil al Constanței, Chițac s-a distanțat de Asociația care după alegerile locale din urmă cu trei ani și jumătate a început să renunțe rând pe rând la cauzele (n.r. procesele) care i-au adus notorietate în primii ani de la înființare.

Asociația s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de plecări din rândul organelor executive. Anul trecut, cotidianul ZIUA de Constanța scria despre faptul că demisiile nu au fuseseră operate oficial în Registrul Național al Asociațiilor și Fundațiilor de pe lângă Ministerul Justiției.

Nu ne-ar fi atras atenția situația din cadrul „Constanța Altfel”, dacă organul executiv, respectiv Consiliul Director nu ar fi remis în primăvara anului trecut un comunicat nesemnat, prin care o acuzau pe Felicia Ovanesian (n.r. proaspăt demisionară din funcția de city-manager al municipiului Constanța și fost avocat al ONG-ului) că are o agendă dublă și că „a folosit  asociația ca pe o platformă de promovare a propriilor interese și atragem atenția că actualele sale demersuri din spațiul virtual, sponsorizate constant, au iz politic”.

Revenind la Asociație, lista inițială a fondatorilor ONG-ului a fost următoarea: Vergil Chițac, Stere Hira, Samir Gafar, Dragoș-George Teodorescu și Felicia-Nadina Ovanesian.

Potrivit informațiilor din Registrul Național al Asociațiilor și Fundațiilor de pe lângă Ministerul Justiției, solicitate de ZIUA de Constanța, în 2019, membrii fondatori ai asociației/Colegiul Director erau: Vergil Chițac (n.r. președinte), Romeo Caius Rezeanu, Stere Hira, Gafar Samir și Felicia-Nadina Ovanesian.

După ce Chițac și Ovanesian s-au transformat din ONG-iști în primar, respectiv city-manager, funcția de președinte al Asociației a fost preluată de Samir Gafar.

În 2020 a fost operată o modificare a componenței Consiliului Director, după demisia Feliciei Ovanesian din 2019, înregistrată în Registru abia în februarie 2020.

În locul acesteia, în CD-ului Asociației era cooptat Teodor Popa (n.r. fost consilier local PNL, demisionar în decembrie 2022 din CLM Constanța ) și actual director la CERONAV.

În 2020 devine membru în organul executiv al Asociației și Roxana Gheorghe, ex -Chițac (n.r. fosta noră a primarului Vergil Chițac).

În 2021, Adunarea Generală a membrilor fondatori ai Asociației care este organul de conducere decide înlocuirea din Consiliul Director a lui Stere Hira, urmare a demisiei cu Ion Grigoraș.

Aceasta este ultima mențiune făcută de reprezentanții Constanța Altfel în Registrul Național al Asociațiilor și Fundațiilor de pe lângă Ministerul Justiției.

Între timp au părăsit Asociația și Consiliul Director atât Teodor Popa (n.r. prin demisie la 1 martie 2023) cât și Roxana Gheorghe (n.r. prin demisie pe 20 aprilie 2023).

Întrebat anul trecut despre situația din acte a Asociației vs. cea din realitate, după mai multe încercări de a discuta cu domnia sa, președintele Constanța Altfel, Samir Gafar recunoștea că nu a depus la Judecătorie modificările survenite în ultima perioadă.

Motivul invocat era lipsa unui avocat la nivelul ONG-ului.

Cât privește sediul ONG-ului, informațiile sunt la fel de contradictorii ca și în cazul organelor executive.

În timp ce la Registrul Național al Asociațiilor și Fundațiilor ultimul sediu declarat al ONG-ului era în Constanța, pe strada Bogdan Petriceicu-Hașdeu nr.21A, cam. 1, la aceeași adresă ca și cea din buletinul de Constanța al primarului Vergil Chițac, care locuiește de facto în orașul Eforie!
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
 
Demisii din ONG-ul care l-a făcut primar pe Vergil Chițac Componența Consiliului Director al Asociației „Constanța Altfel”, o enigma chiar și în rândul membrilor acesteia!

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii