Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:13 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Este o şansă să elaborăm o documentaţie de urbanism participativă“ PUZ-ul preliminar pentru zona peninsulară a Constanţei, prezentat de arhitectul-şef Radu Vânturache (galerie foto)

ro

19 Dec, 2018 00:00 2097 Marime text
Încă din primăvara acestui an, Primăria municipiului Constanţa şi-a anunţat intenţia de actualizare a Planului Urbanistic Zonal privind reabilitarea şi revitalizarea zonei peninsulare - modificare HCL nr. 416/2003. Ca urmare a elaborării propunerilor preliminare ale documentaţiei de urbanism menţionate, Primăria municipiului Constanţa a prezentat, ieri, în sala de şedinţe „Remus Opreanu“ a Consiliului Judeţean Constanţa, Planul Urbanistic Zonal preliminar „Zona peninsulară a municipiului Constanţa“. La şedinţa publică au participat cetăţeni, asociaţii legal constituite, persoane fizice şi juridice, organizaţii ale societăţii civile, societăţi comerciale, reprezentanţi ai instituţiilor publice interesate.
 
În cadrul întâlnirii a fost prezentat şi proiectul european „ALT/BAU - Alternative & intergrated solutions for the activation of unused buildings”, din cadrul Programului Operaţional URBACT 2014-2020, la care Constanţa a aderat alături de alte cinci oraşe europene. Proiectul presupune crearea unei reţele între persoane, grupuri şi autorităţi care au acelaşi scop: să dea clădirilor din zona peninsulară o a doua şansă, pentru că mai bine de 70% dintre ele se află într-o stare avansată de degradare.
 
Este prima prezentare de acest gen, însă, pe măsură ce proiectul PUZ-ului pentru zona peninsulară va avansa, se vor organiza alte întâlniri de lucru.
 
Arhitectul-şef al municipiului Constanţa, Radu Vânturache, a fost cel care a prezentat PUZ-ul zonei peninsulare. „În momentul de faţă, suntem într-o fază preliminară, însă ne dorim foarte mult, în cadrul acestui proiect, ca majoritatea populaţiei să se implice din ce în ce mai mult în dezvoltarea oraşului, în dezvoltarea zonei peninsulare şi ne dorim să elaborăm o documentaţie de urbanism în formă participativă, nu doar una funcţională. Se va ţine cont de opiniile constănţenilor, într-o oarecare măsură, deoarece avem şi componenta legislativă care dictează. Opiniile vor fi filtrate în cadrul unor comisii de specialitate, mai sunt şi avizatori, mai este şi avizul de la Ministerul Culturii, care este decisiv în etapa de eliberare şi avizare a documentaţiei de urbanism“, a spus, la începutul evenimentului, arhitectul-şef al municipiului Constanţa, Radu Vânturache.
 
Acesta a mai spus că, prin acest PUZ al peninsulei municipiului Constanţa, putem „deschide o uşă către viitor“. „Este a doua şansă pentru comunitatea noastră să elaborăm o documentaţie de urbanism participativă“, a mai spus Radu Vânturache. Arhitectul-şef al municipiului a ţinut să precizeze că opiniile şi părerile comunităţii locale contează. „Dorim să vedem care sunt opiniile şi părerile dumneavoastră privind zona peninsulară“, a punctat arhitectul-şef Radu Vânturache. În zona peninsulară sunt clădiri care trebuie reabilitate şi conservate. „Multe dintre ele sunt proprietăţi ale persoanelor fizice şi juridice. Pentru ca proiectul sa prindă contur, este necesar să se stabilească statutul juridic al clădirilor“, a subliniat Radu Vânturache.
 
O problemă majoră, care trebuie rezolvată, este cea a locurilor de parcare, care ar trebui sa fie amenajate în zone periferice. Astfel, Radu Vânturache spune că vor fi identificate locuri de parcare periferice, astfel încât să nu fie aglomerată zona peninsulara a municipiului Constanţa.
 
„Încercăm să reconstruim o arhivă a construcţiilor din zona peninsulară, astfel că arătăm cum a fost oraşul, cum este şi cum va fi în viitor. Ne dorim ca intervenţiile sa fie coerente şi sustenabile, pentru ca monumentele istorice să fie reabilitate corect“, a mai transmis arhitectul-şef al municipiului Constanţa.
 
Muzee la subsolul blocurilor din zona peninsulară
 
Prezent la eveniment, constănţeanul Lucian Aiftincăi, care deţine trei imobile în zona peninsulară, a propus ca la subsolul viitoarelor blocuri, pe terenul cărora vor fi găsite vestigii istorice, să fie deschise muzee. Acesta a spus ca, în prezent, lucrează la înfiinţarea unei asociaţii pentru valorificarea patrimoniului istoric, asociaţie din care vor face parte proprietarii de terenuri din zona peninsulară a oraşului. „Ulterior, aceste muzee vor trece în administrarea asociaţiei şi vor putea fi vizitate de turişti. În aşa fel, vom aduce un plus de valoare zonei peninsulare a municipiului“, a transmis constănţeanul.

Arhitectul Radu Cornescu, despre valorificarea vestigiilor arheologice

La rândul său, arhitectul Radu Cornescu a atras atenţia că PUZ-ul zonei peninsulare a municipiului Constanţa trebuie să ia în calcul şi valorificarea vestigiilor arheologice. „Ceea ce ne deosebeşte de alte oraşe din ţară este prezenţa la Constanţa a monumentelor arheologice care nu sunt puse în valoare. Vorbim de Poarta Mare a Cetăţii Tomis, de bazilica din subsolul Colegiului Naţional Mihai Eminescu, de bazilica din subsolul hotelului Ibis. Acestea nu pot fi vizitate. Şi nu sunt puse în valoare. Trebuie să facem ceva ca acest PUZ să le pună în valoare. Cred că PUZ-ul trebuie elaborat şi în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, astfel ca aceste monumente antice de 2.500 de ani să fie valorificate“, a transmis arhitectul Radu Cornescu.
 
„Ne dorim o implicare  din partea specialiştilor în domeniu. Avem nevoie de puncte de vedere, sugestii şi soluţii nu doar de la arhitecţi şi urbanişti, ci şi de la arheologi, ingineri, sociologi, economişti“, a concluzionat arhitectul-şef Radu Vânturache.
 
În temeiul prevederilor HCL nr. 322/2016, până la data de 18.01.2019, se pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, privind documentul supus dezbaterii publice. Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi trimise în scris, prin poştă, la sediul din bulevardul Tomis nr. 51. Materialele transmise vor purta menţiunea „Recomandare referitoare la PUZ preliminar Zona peninsulară a municipiului Constanţa”.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii