Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:03 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În transparență decizională A fost publicat ordinul MApN privind normele de aplicare a Legii 168/2020. Ce înseamnă „Veteran din teatrele de operații”

ro

15 Dec, 2020 00:00 7885 Marime text
  • În transparență decizională, se află Ordinul ministrului apărării naționale privind aprobarea Normelor de aplicare în Ministerul Apărării Naționale a Legii nr. 168⁄2020
  • Legea este pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat
  • Proiectul de act normativ a fost elaborat de către un colectiv de specialiști din cadrul Direcției calitatea vieții personalului a Departamentului pentru Relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului
  • Acordarea calității de „Veteran din teatrele de operații” personalului participant la acțiuni militare în teatrele de operații în afara teritoriului statului român, se află printre reglementări
 
Pe 11 decembrie, pe portalul MApN a fost publicat, în transparentă decizională, Ordinul ministrului apărării naționale privind aprobarea Normelor de aplicare în Ministerul Apărării Naționale a Legii nr. 168⁄2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat.
 
Conform referatului de aprobare a ordinului, proiectul de act normativ a fost elaborat de către un colectiv de specialiști din cadrul Direcției calitatea vieții personalului a Departamentului pentru Relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, în temeiul art. 27 alin. (3) din Legea nr. 168/2020.  Elaborarea proiectului de ordin a fost determinată de apariția Legii 168/2020 și pentru a reglementa modul de aplicare a legii.
 
Principiile de bază și finalitate a actului normativ specific propus, cu evidențierea elementelor noi sunt:
  • Reglementarea modului de recunoaștere a meritului personalului participant la acțiuni militare, acordarea unor drepturi personalului rănit sau încadrat în grad de invaliditate în urma participării la acțiuni militare, familiei acestuia și urmașilor celui decedat
  • Acordarea calității de „Veteran din teatrele de operații” personalului participant la acțiuni militare în teatrele de operații în afara teritoriului statului român
  • Acordarea unor compensații financiare personalului participant la acțiuni militare în teatrele de operații în afara teritoriului statului român.
 
Astfel, conform articolului 1 din proiectul de ordin propus, reiese că prezentele norme reglementează modul de aplicare, în MApN, a legislației.
 
Prin misiuni cu potențial ridicat de risc, desfășurate pe teritoriul României, se înțeleg următoarele tipuri de misiuni executate începând cu anul 1990:
  • Misiunile executate cu forțele aflate în „serviciu de luptă”, așa cum sunt ele definite în reglementările specifice privind conducerea și executarea serviciului de luptă permanent în Armata României
  •  Exercițiile de trageri de luptă, în teren, pe/sub apă și în aer, activitățile de alpinism, parașutism și scufundări
  • Misiunile executate de către efectivele MApN pentru sprijinul autorităților centrale și locale, potrivit legii, pe timpul stării de alertă sau stării de urgență
  • Activitățile de testare și evaluare a tehnicii militare, armamentului, muniților, explozivilor sau a altor asemenea produse pentru apărare, cu grad ridicat de periculozitate
  • Misiuni ordonate, pe timpul cărora condițiile de desfășurare a acestora se agravează, astfel încât determină producerea unor consecințe grave pentru viața și sănătatea personalului.
 
Personalul participant la acțiuni militare, misiuni și operațiuni desfășurate în teatre de operații/zone de misiuni, care îndeplinește condițiile pregăzute în Legea 168/2020, are calitatea de „Veteran din teatrele de operații” și i se conferă prin ordin al ministrului apărării naționale.
 
Răniții, militarii invalizi, civilii invalizi și personalul participant care au dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice prin stabilirea legăturii de cauzalitate cu participarea la acțiunile militare, misiunile și operațiile, se mențin, se încadrează sau se reîncadrează, la cerere, în funcții militare sau civile cu atribuții în următoarele domenii de activitate:
  • Resurse umane
  • Financiar-contabil
  • Asistență medicală
  • Psihologie/sociologie
  • Asistență juridică
  • Jurnalism și relații publice
  • Comunicații și informatică
  • Învățământ
  • Administrație
  • Istorie, arhivă și tradiții militare
  • Culte
 

Drepturi primite

 
Militarii invalizi, civilii invalizi, răniții și personalul participant care au dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice ca urmare a participării la acțiuni militare, misiuni și operații beneficiează gratuit, ori de câte ori este nevoie, de recuperarea sau înlocuirea ortezelor, protezelor, produselor medicale ortopedice și altor produse și dispozitive medicale necesare tratamentului și recuperării cu respectarea procedurii.
 
Dreptul la decontarea cheltuielilor de transport se acordă cu aprobarea prealabilă a comandantului/șefului unității militare în care personalul participat încadrat în gradul I de invaliditate este, după caz, menținut, încadrat sau reîncadrat în funcție.
 
Dreptul de mai sus constă în decontarea lunară a contravalorii a 7,5 litri carburant la 100 km parcurși de personalul îndreptățit cu autoturismul personal pe traseul cel mai scurt de deeplasare pentru prezentara la programul de activitate, prețul carburantului utilizat stabilindu-se pe baza bonului fiscal eliberat de stația de alimentare cu carburanți, din care să rezulte prețul de achiziție la data alimentării.
 
Suma forfetară lunară prevăzută lunar se acordă pe baza unui dosar personal constituit, după caz, de următoarele documente:
  1. Cerere scrisă
  2. Decizie medicală de clasare, apt limitat sau inapt pentru serviciul militar, emisă de comisiile de expertiză medico-militară pentru cadrele militare, precum și pentru soldații/gradații profesioniști, de la data de 23 aprilie 2010
  3. Certificatul medical de calsare „apt militar” sau „inapt pentru serviciul militar”, emis de comisiile de epxertiză medico-militare, precum și decizie asupra capacității de muncă emisă de către medicul expert al asigurărilor sociale pentru soldații/gradații profesioniști clasați „inapt pentru serviciul militar”, anterior date de 23 aprilie 2020
  4. Copie după actul de identitate
  5. Adeverință eliberată de Direcția generală de asistență socială și protecția copilului județeană/de sector pentru invalizii încadrați în gradul I sau II de invaliditate
Transportul gratuit dus-întors la instituțiile medicale de profil din țară, precum și la activitățile pentru refacerea fizică și/sau psihică se asigură beneficiarilor.
 
Indemnizația lunară de invaliditate se acordă pe baza unui dosar depus cu documentele necesare. Plata se face odată cu plata drepturilor de pensie sau a altor drepturi de asigurări sociale.
 
Dreptul la bursa de studii lunară se acordă o singură dată, pentru fiecare din nivelurile și ciclurile de studii, primar, secundar, terțiar sau universitar, urmate la forma cu frecvență în cadrul instituțiilor civile de învățământ, organizate conform legii, până la împlinirea de către beneficiar a vârstei de 26 de ani.
 
Soțul și/sau copiii militarilor invalizi ori civililor invalizi pot fi încadrați, la cerere, fără examen sau concurs, în funcții militare sau de personal civil contractual vacante în unități militare din garnizoanele solicitate, dacă sunt declarați „admis” la evaluarea psihologică și evaluarea capacității motrice, respectiv „apt” la examinarea medicală și îndeplinesc condițiile prevăzute în lege.
 
Urmașii celor decedați pot fi încadrați, la cerere, fără examen sau concurs, în funcții militare sau de personal civil contractual vacante în unități militare din garnizoanele solicitate, dacă sunt declarați „admis” la evaluarea psihologică și evaluarea capacității motrice, respectiv „apt” la examinarea medicală și îndeplinesc condițiile prevăzute în lege.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii