Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ele sunt fetele care au plecat pe nava-şcoală „Mircea“ în marşul istoric (galerie foto)

ro

07 May, 2019 00:00 3239 Marime text
Nava-şcoală „Mircea” a plecat pe 5 mai în marşul istoric, iar bricul, care este un simbol al învăţământului românesc de marină, va împlini în luna mai 80 de ani de când a intrat în serviciul Marinei Militare Române.
 
Bricul va ajunge în Hamburg, portul unde a fost construit, iar la întoarcerea în portul Constanţa va urma traseul efectuat în urmă cu opt decenii. De asemenea, în cele trei luni în care vor naviga prin 10 ţări şi 12 porturi, pe navă se vor afla şi câteva fete, care vor să urmeze o carieră în marina militară.

În galeria foto a acestui articol le puteţi vedea pe cele 8 tinere care, cu speranţă în ochi, au pornit în drumul lor pe apele tulburi pentru o carieră în Forţele Navale. Unele doresc să revină pe bricul „Mircea” ca sa fie un exemplu pentru tinerii ce fac practică pe această navă-şcoală. Totuşi, cele mai multe schiţau un zâmbet doar pentru a-şi ascunde emoţiile. Sunt emotive, dar puternice. Când contraamiralul Florin Panait a dat mâna cu fiecare elev şi student înainte de plecarea pe mare, fetele, copleşite de încărcătura emoţională a momentului, cu o tărie de invidiat, au dat noroc şi au plecat încrezătoare.
 
Da, sunt 8 fete în această serie care s-a îmbarcat pe navă. Una dintre ele, o tânără cadetă, urmează o tradiţie de familie. Fratele ei a fost pe bric în anul 2012, când a efectuat marşul istoric, iar acum a venit rândul ei. Tânăra din Drobeta - Turnu Severin a declarat că ştie că va fi o experienţă unică şi speră că va ajunge să lucreze pe viitor pe această navă. „Cred că va fi o experienţă minunată şi unică în viaţă. Mă aşteaptă acasă înapoi mama, tata, fratele. A venit aici doar fratele meu. Era puţin emoţionat, dar şi el a avut parte de un marş cu bricul «Mircea» în anul 2012. Fratele meu mi-a insuflat această meserie. Vreau să ajung să lucrez pe bric sau pe una dintre fregate”, a spus tânăra Denisa Maria Rostogol.
 
Pe parcursul marşului va avea loc vizionarea filmului documentar „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“. Nava-şcoală „Mircea” va traversa, pe parcursul celor trei luni de marş, Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic şi Marea Nordului, cu escale în porturile: Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franţa), Rouen (Franţa), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) şi Istanbul (Turcia). Echipajul navei va fi format din 179 de membri, dintre care 57 de studenţi de anul II ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, 32 de elevi din anul I de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, cărora li se alătură şi 14 cadeţi străini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franţa, Portugalia, Polonia, Turcia şi Ucraina. Velierul va acosta în portul Almeria (Spania), în perioada 25 - 26 mai, pentru ca membrii echipajului să îşi poată exercita dreptul la vot, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii