Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:47 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Document Prima carte electronică de identitate se va putea elibera gratuit. Ce conține proiectul de HG

ro

04 Dec, 2023 13:55 1505 Marime text
În momentul emiterii primei cărți electronice de identitate, solicitanții vor fi scutiți de plata taxei, costurile cu emiterea acesteia urmând să fie acoperite cu bani din bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile. Măsura apare într-un proiect de hotărâre pus, recent, în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne.

Astfel, după cum scrie în proiectul de HG de la MAI, persoanele cu vârsta mai mare de 14 ani vor fi scutite de la plata contravalorii cărții electronice de identitate solicitate în cazul primei cereri, într-un interval de timp de cinci ani. Condiţia de vârstă se consideră a fi îndeplinită cu 180 de zile înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, iar pentru cărţile electronice de identitate emise cu un termen de valabilitate de cinci ani, intervalul de timp se consideră a fi îndeplinit cu 180 de zile înainte de împlinirea acestuia.

Exceptarea de la plata taxei de buletin se va aplica fie că este vorba de primul act de identitate al unei persoane, solicitat la împlinirea vârstei de 14 ani, fie atunci când acesta se preschimbă, când datele conținute au suferit modificări (numele sau prenumele titularului ori domiciliul se schimbă), în cazul deteriorării, pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate și altele.

“Sumele necesare decontării cărților electronice de identitate sunt accesate din alocarea financiară disponibilă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, denumit în continuare P.N.R.R., – Componenta 7 – Investiția 8 – Carte de identitate electronică și semnătură digitală calificată, până la atingerea țintelor aferente acestor investiții”, iar asigurarea contravalorii cărților electronice de identitate din fondurile amintite “se realizează doar în perioada de implementare a P.N.R.R., pentru o singură carte electronică de identitate”, după cum stabilește proiectul.

Mai exact, statul va suporta cheltuielile cu emiterea a cel puțin cinci milioane de cărți electronice, banii alocați ajungând, potrivit estimărilor făcute de autorități, pentru actele electronice emise în următorii trei ani, respectiv până în 2026.

Citește și

Cartea electronică de identitate are funcţionalităţi multiple, care vor contribui la reducerea birocraţiei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii