Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:21 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Conturi a României Raportul final de lecții învățate de la comunitatea internațională de audit și de la partenerii internaționali din pandemia de COVID-19

ro

09 Apr, 2023 13:48 1260 Marime text
foto: Pixabay Curtea de Conturi a României a transmis Parlamentului, Președinției, Guvernului și altor părți interesate Raportul final de lecții învățate de la comunitatea internațională de audit și de la partenerii internaționali din pandemia de COVID-19.

Raportul este rezultatul Grupului de discuții privind lecțiile învățate despre COVID-19, inițiat pentru a ajuta Instituțiile Supreme de Audit (SAI) din întreaga lume să continue să își servească cetățenii și guvernele în timpul pandemiei, împărtășind cele mai bune practici și lecții învățate.

Grupul de discuții, la care a participat și Curtea de Conturi a României, a fost înființat în anul 2021 de Auditorul General al Statelor Unite, Gene L. Dodaro și a reunit mai mulți membri ai Organizației Internaționale a Instituțiilor Supreme de Audit (INTOSAI), organizații și observatori ai Națiunilor Unite, reprezentanți ai societății civile și donatori. 

Prin activitatea lor, membrii Grupului de discuții au oferit perspective suplimentare față de lecțiile învățate identificate anterior și consemnate în raportul inițial, din septembrie 2020, al Comitetului de politică, finanțe și administrație (PFAC) al INTOSAI.

Au rezultat, în total, 11 lecții învățate din pandemie, pe care comunitatea internațională de audit le pune la dispoziția guvernelor, a forurilor legislative și a altor părți interesate pentru a le utiliza în dezvoltarea de soluții la problemele critice.
 
Acestea includ:
 • Stabilirea de obiective și planuri clare și definirea rolurilor și responsabilităților
 • Dezvoltarea unui plan de pregătire a transportului pentru focarele de boală
 • Stabilirea din timp a mecanismelor de transparență și responsabilitate
 • Asigurarea unei comunicări clare, consecvente
 • Colectarea și analizarea datelor adecvate și de încredere
 • Dezvoltarea de standarde, îndrumări și capabilități pentru auditarea la distanță
 • Consolidarea independenței SAI
 • Asigurarea utilizării rapoartelor de lecții învățate
 • Îmbunătățirea urmăririi recomandărilor de audit
 • Asigurarea coordonării între guverne și alte sectoare
 • Luarea în considerare a efectelor climatice și de mediu ale răspunsurilor la
COVID-19 în audituri

După cum se cunoaște, încă de la începutul pandemiei de COVID-19, Curtea de Conturi a României a contribuit în mod activ la eforturile comune privind identificarea de răspunsuri adecvate la situația de criză, verificând, la solicitarea forului legislativ, modul în care au fost gestionate resursele publice în perioada stării de urgență. Experiența inedită dobândită cu prilejul acelor misiuni de audit a fost împărtășită și la nivel internațional, în cadrul grupurilor de discuții din care reprezentanții Curții au făcut parte.

„Interesul pentru identificarea celor mai potrivite soluții de răspuns la situațiile de criză și la problemele specifice cauzate de acestea a rămas ridicat. Considerând că lecțiile învățate identificate în cadrul conlucrării la nivel internațional pot fi extrem de utile autorităților responsabile, publicăm pe pagina de internet a instituției Raportul final de lecții învățate de la comunitatea internațională de audit și de la partenerii internaționali din pandemia de COVID-19, tradus în limba română”, se arată în informare.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii