Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:30 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Constanța, măturată de furtună și inundații Comandamentul pentru situații de urgență al Primăriei, condus de viceprimarul Rusu! (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

19 Nov, 2023 10:56 2220 Marime text


 
UPDATE: Constanța, după CODUL ROȘU!

Vergil Chițac: „Îi asigur pe constănțeni că toate sesizările lor au ajuns la noi și le vom soluționa!”


Comitetul Local pentru Situații de Urgență s-a întrunit astăzi sub coordonarea primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac. Reprezentanții Primăriei Constanța, ai ISU Dobrogea, RAJA, ENEL, Luxten, Confort Urban, Polaris au stabilit împreună care sunt cele mai bune și rapide măsuri ce trebuie luate pentru a restabili cât mai repede situația la Constanța.

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța: „O furtună de o asemenea violență nu cred că a fost vreodată în Constanța. Am făcut un tur prin oraș, am evaluat daunele și aș vrea să mulțumesc tuturor celor care intervenit în condiții foarte vitrege. Facem orice pentru a restabili viața normală. Au căzut copaci sănătoși, dar și copaci care, în aparență, par sănătoși, dar sunt putrezi la interior.

Vreau să înțeleagă toată lumea, în momentul în care tăiem copaci, nu o facem de plăcere, ci ca să evităm astfel de accidente. Copacii de pe spațiul verde vor fi degajați în zilele următoare. Prioritare sunt degajarea străzilor și restabilirea electricității, dar vreau să îi asigur pe constănțeni că toate sesizările lor au ajuns la noi și le vom soluționa.”


Echipele Primăriei Constanța, ale societăților de întreținere a spațiilor verzi și ale ISU Dobrogea intervin în permanență până la rezolvarea tuturor sesizărilor.

În urma fenemenelor meteorologice extreme de noaptea trecută, în municipiul Constanța au căzut 92 de copaci, dintre care 12 peste autoturisme, foarte multe crengi au fost rupte de vântul puternic, mai multe panouri informative au fost luate de vânt, zeci de acoperișuri s-au  desprins și au căzut.

De asemenea, mai multe zone din oraș au fost inundate. Cantitățile de precipitații au depășit în unele zone debitele de preluare ale sistemului de canalizare de la nivelul municipiului Constanța. Cele mai multe sesizări au venit din zonele Piața Chiliei, Soveja – Delfinariu, Faleză Nord – Pescărie, intersecția bd. Alexandru Lăpușneanu cu str. Sucevei, dar și de pe str. Baba Novac, bd. Ferdinand, bd. I.C. Brătianu.

În ceea ce privește furnizarea energiei electrice, au fost înregistrate deranjamente multiple, care sunt în curs de remediere, precum și mai mulți stâlpi înclinați ce vor fi remediați în funcție de urgență. Iluminatul stradal nu a funcționat în mai multe cartiere ale orașului.

Noaptea trecută, au fost retrase autobuzele electrice in intervalul orar 24:00-04:00 și au fost inlocuite cu autobuze ISUZU. Spre dimineață, autobuzele electrice au fost scoase, din nou, pe traseu.

 
 



ȘTIREA INIȚIALĂ:

Prin dispoziția nr. 3652 din 11 noiembrie 2023, primarul Vergil Chițac a stabilit organizarea activităților pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase pe timpul sezonului rece 2023-2024 și constituirea comandamentului de iarnă.
 
Dispoziția reglementează organizarea activităților pentru gestionarea efectelor următoarelor fenomene meteorologice periculoase: inundații, ninsori abundente, polei, furtuni viscole, depuneri de gheață, chiciura.

Activitatea de deszăpezire, combaterea poleiului interventia pentru înlăturarea urmgrilor furtunilor viscolelor în municipiul Constanța se va executa cu forte și mijloace aparținând operatorilor economici cu care s-a încheiat contract în acest scop.

Conducerea, coordonarea și controlul prestatorului de servicii pentru deszăpezire combaterea poleiului se va executa de către Direcția gestionare servicii publice șl Direcția generală poliție locală.

Direcțiile și servicille nominalizate în Comandamentul de larnă vor respecta atribuțiile specifice care fac parte din planul de gestionare a situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase.





Comandamentul de iarnă al municipiului Constanța este condus de viceprimarul Ionuț Rusu iar componența acestei structuri este următoarea:










Bilanț provizoriu după codul roșu de la malul mării!



Viceprimarul Rusu - „Suntem în teren"!


Președintele Comandamentului pentru situații de urgență de la nivelul municipiului Constanța, viceprimarul Ionuț Rusu a transmis că toate echipele de intervenție sunt în teren și vor reveni cu un bilanț la finalul acțiunilor.

Azi noapte s-a acționat pentru ca sensurile giratorii provizorii situate la intersecția străzii I.G. Duca cu bulevardul Mamaia, Telegondolă, Trocadero, Zorelelor, Soveja, intersecția străzii Ștefăniță Vodă cu bulevardul Aurel Vlaicu, Cora Brătianu să fie refăcute iar traficul a fost reluat.



Totodată, e
chipele municipalității au intervinit cu utilaje pentru a debloca drumurile afectate de căderi de copaci. Au fost degajați zeci de copaci. I
 
În continuare, puteți semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon:
 
Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055
Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205 și 0341/922
Dispecerat Biroul Protecție Civilă– 0737552271


Oficial de la Prefectura Constanța - Situația este în dinamică!

Biroul de presă al Prefecturii transmite că bilanțul efectelor negative produse de furtună este cel comunicat de către ISU Constanța, care asigură conducerea operativă a intervențiilor.

Potrivit, Prefecturii, situația este în dinamică, în teren, alături de echipajele I.S.U. Constanța, se află și echipaje de la Raja, RDS, ENEL, RAJDP, Primărie, SVSU, Poliția locală.

La această oră 46 de localități sunt afectate de fenomenele meoteorologice, respective alimentarea cu apă și energie electrică.

37.000 de gospodării au fost reconectate la electricitate, din cele 60.000 care erau afectate în urma furtunii de ieri.
 
Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, SIlviu Coșa, ENEL a primit întâriri din alte județe pentru a putea eficientiza activitatea din teren.


Pompierii constănțeni la datorie!
 
Până la ora 10:00 în această dimineață, dispeceratul ISU „Dobrogea” al județului Constanța a înregistrat peste 700 de apeluri la numărul unic de urgență 112 care semnalau diverse situații de urgență.
 
Peste 200 de pompieri sunt la datorie, se află în teren pentru înlăturarea efectelor negative produse de furtună cu 35 de mijloace tehnice.
 
Suntem susținuți și de echipaje de la RAJA, RDS, ENEL, RAJDP, Primărie, SVSU, Poliția locală.
 
Pompierii au executat până la ora 10.00 peste 230 de misiuni, finalizate cu succes: 140 de copaci degajați, 40 autoturisme avariate, 30 acoperișuri smulse și degajate, alte situații.
La această oră 46 de localități sunt afectate de fenomenele meoteorologice, respective alimentarea cu apă și energie electrică.
 
În urma fenomenelor meteo extreme produse în cursul nopții nu au fost înregistrate victime.
 
Situația este în dinamică, colegii sunt în teren și rămânem la datorie până la înlăturarea tuturor efectelor negative. Rugăm cetățenii să rămână la adăpost, să nu iasă din casă decât dacă situația o impune.

 

Cod galben de intensificări ale vântului la Constanța! Când expiră avertizarea meteo?
 

Astăzi, până la ora 18:00 este în vigoare o avertizare cod galben de intensificări ale vântului ce vizează Dobrogea. 

Astfel, în sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 60...80 km/h. Pe litoral și în bazinul vestic al Mării Negre vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 85...90 km/h.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi o avertizare cod portocaliu de intensificări ale vântului ce vizează județul Constanța. 

Potrivit ANM, până la ora 12:00 în zona de litoral a județului Tulcea , respectiv zona localităților: Jurilovca, Sulina, C.A. Rosetti, Sfântu Gheorghe, precum și în Județul Tulcea : Delta Dunarii, respectiv zona localităților: Sarichioi, Jurilovca, Valea Nucarilor, Murighiol, Chilia Veche, Mahmudia, Ceamurlia de Jos, Nufăru, Beștepe, Crișan, C.A. Rosetti, Maliuc, Pardina se vor semnala intensificări puternice ale vântului care vor depăși la rafală 90 km/h.
 
Oficial de la Rețele Electrice Dobrogea! 95 localități, cele mai multe din județele Constanța și Tulcea
 
Echipele Rețele Electrice Dobrogea și ale contractorilor au lucrat pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică și au restabilit alimentarea cu energie electrică a circa 40.000 de clienți din zonele afectate de condițiile meteo severe – cod portocaliu și roșu de vânt, cu viteze de peste 100 km/h.

Potrivit rețele electrice Dobrogea, la ora 8 alimentarea era întreruptă în 95 localități, pentru circa 60.000 de clienți, în special în județele Constanța și Tulcea.
„Tehnicienii lucrează pentru a repune în funcțiune 99 de linii de medie tensiune.

Pentru a remedia avariile cât mai curând posibil, în această dimineață au fost transferate echipe suplimentare de la regiunea Muntenia, împreună cu echipamente de intervenție, inclusiv grupuri electrogene mobile.

Continuăm să colaborăm cu autoritățile centrale și locale pentru a identifica și repara defectele provocate de vreme, iar echipele vor rămâne pe teren până la reluarea alimentării pentru toți clienții afectați“ - au mai precizat reprezentanții Rețele Electrice Dobrogea.
 
A nins noaptea trecută în județul Constanța! S-a intervenit cu echipaje de dezăpezire
 
În județul Constanța au căzut noaptea trecută primii fulgi de nea. În mai multe zone stratul de zăpadă a fost atât de generos că a fost nevoie de intervenția echipajelor de deszăpezire. 

Amintim că, județul Constanța s-a aflat seara trecută sub avertizări Cod Roșu de vreme rea! Pentru a avertiza cetăățenii autoritățile au emis trei mesaje Ro-Alert! În primul mesaj locuitorii erau atenționați să evite deplasările până la ora 23.00, în al doilea până la ora 1.00, iar al treilea mesaj solicita cetățenilor să ia măsuri de adăpostire și autoprotecție până la ora 5.00. 
 
A căzut țigla de pe acoperiș. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va fi închis astăzi, 19 noiembrie 2023

Potrivit reprezentanților MINAC, din cauza condițiilor meteorologice actuale și căderilor de țiglă de pe acoperiș, muzeul este închis pentru vizitare astăzi, 19.11.2023.

„Măsura este luată pentru a nu periclita siguranța fizică a posibililor vizitatori. Mulțumim pentru înțelegere!“ - au mai precizat reprezentanții MINAC

 

Toate porturile de la malul Mării Negre rămân închise!


 
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră (07:00), nu sunt autostrăzi sau drumuri naționale cu circulația restricționată ca urmare a condițiilor meteorologice sau din cauza vreunui eveniment rutier.

La nivel național, plouă în județele Alba, Constanța și Tulcea,  se circulă în condițiile unui carosabil umed în majoritatea zonelor din țară,  temperaturile sunt pozitive în general, fără probleme de formare a poleiului, fără evenimente rutiere produse.

În zonele înalte de munte, circulația se desfășoară în condiții de iarnă, precipitațiile s-au oprit, nefiind restricții de trafic. Se acționează cu utilaje și material antiderapant.

Pe principalele autostrăzi, la această oră, condițiile meteo-rutiere se prezintă astfel:

- A1 București-Pitești: fără precipitații, carosabil parțial umed.

- A1 Sibiu-Deva: plouă, carosabil umed, vizibilitate redusă sub 150 de metri, din cauza ceții, pe tronsonul kilometric 225 – 292.

- A10 Sebeș-Turda: plouă, carosabil umed.

A2 București-Constanța: km. 10-144 fără precipitații, carosabil umed, vânt puternic, iar pe tronsonul km. 144-212 plouă moderat, carosabil umed, vânt puternic.

- A4 Ovidiu-Agigea: ploaie moderata, carosabil umed, vânt puternic.

Toate porturile de la malul Mării Negre rămân închise din cauza vîntului puternic.

„Sfătuim conducătorii auto să se informeze înainte de a pleca la drum despre condițiile meteo-rutiere din zonele în care urmează să se deplaseze şi să-și echipeze autovehiculele cu anvelopele de iarnă, în situația în care carosabilul este acoperit de zăpadă, gheață sau polei.

Reduceți viteza, adaptând-o constant la condițiile de drum, nu bruscați comenzile autovehiculelor, folosiți sistemele de iluminare-dezaburire, evitați manevrele riscante și asigurați-vă foarte bine înainte de schimbarea benzii.

De asemenea, pentru că vântul bate cu putere în unele zone, este foarte important să nu opriți sau staţionați în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, panourilor publicitare sau altor obiecte pe care rafalele puternice le pot aduce pe autovehicule, putând crea distrugeri sau chiar rezulta victime!“, au mai precizat reprezentanții INFOTRAFIC.



Stare de calamitate în Cartierul Faleză Nord - Parcul Dragoslavele Faleză Nord din Constanța


Primăria Constanța prin Poliția Locală a limitat accesul în zona de pericol.  Evitați deplasările în zonă. Vântul încă foarte puternic poate antrena desprinderea unor alte bucăți din acoperișul blocului afectat. Situații similare sunt și în alte zone din municipiul Constanța !



Pompierii de la ISU Constanța au fost alertați aseară că reactorul 1 de la CNE Cernavodă s-a decuplat din pricina vântului puternic.
 
Potrivit informațiilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța, reactorul 1 de la CNE este decuplat din cauza vântului.



Citește și: 

Județul Constanța, sub cod portocaliu de vreme rea! Toate porturile de la malul Mării Negre rămân închise! (GALERIE FOTO+VIDEO) 

A nins noaptea trecută în județul Constanța! S-a intervenit cu echipaje de dezăpezire (GALERIE FOTO)

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii