Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:20 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CJAS a decis! Medicii pot răsufla uşuraţi. Municipiul Constanţa rămâne zonă deficitară!

ro

20 Aug, 2016 00:00 6736 Marime text

 
Medicii de la Spitalul Judeţean Constanţa care lucrează şi la Facultatea de Medicină, dar şi în clinici private nu mai trebuie să facă alegerea între stat şi privat, deoarece secretariatul tehnic al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate a decis ca municipiul Constanţa să aibă în continuare statut de zonă deficitară, aşa cum s-a întâmplat şi până în luna iulie a acestui an.

O lună debusolantă pentru medici şi managerul SCJU

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis, la jumătatea lunii iulie, o adresă către toate unităţile sanitare de stat şi private din judeţul Constanţa, prin care medicii sunt anunţaţi că trebuie să aleagă între a lucra în sistemul de stat şi a lucra în cel privat. Decizia putea bloca activitatea spitalelor de stat, aşa cum au susţinut atât managerii de spitale, cât şi liderii sindicali din cadrul unităţilor sanitare. Adresa stabilea că medicii trebuie să opteze pentru un singur spital, fie privat, fie de stat, ca să aibă un singur contract cu CJAS. Explicaţia a fost dată prin faptul că municipiul Constanţa şi 25 de kilometri în jurul acestuia nu mai reprezintă zonă deficitară, deşi situaţia din teren era cu totul alta. Chiar şi fără această adresă, care semănase teroare printre medici, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa are un deficit de aproximativ 100 de cadre medicale pentru a avea încadrarea maximală. O treime dintre secţii duc lipsă de medici: la Psihiatrie, Neurochirurgie, Terapie Intensivă şi în Unitatea de Primiri Urgenţe există cel mai mare deficit, susţine managerul SCJU, Cătălin Grasa.

Cutuma din Sănătate, acceptată în continuare!

Nu mai este niciun secret faptul că majoritatea medicilor îşi completează veniturile obţinute la stat cu un contract la unul dintre spitalele private sau la facultăţile de medicină. Mulţi dintre ei fac acest lucru pentru că salariile din instituţiile de stat nu sunt suficiente pentru un trai decent. În cazul clinicienilor, fără munca lor universitară, viitorii medici nu ar mai avea profesori la catedră ş.a.m.d.
 
Timp de aproape o lună, atât conducerea Spitalului Judeţean, cât şi cei de la Facultatea de Medicină şi Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa au depus memorii prin care situaţia medicilor ce profesează în municipiul Constanţa să fie soluţionată. Ieri, s-a revenit la situaţia anterioară redactării adresei Casei Judeţene de Sănătate, printr-o nouă decizie a comisiei mixte de la nivelul CJAS, ce recunoaşte şi pe mai departe statutul de zonă deficitară al municipiului Constanţa. Comisia este formată din reprezentanţi ai CJAS, ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Colegiului Medicilor şi ai Consiliului Judeţean. Din partea SCJU, la şedinţă a participat managerul unităţii sanitare, dr. Cătălin Grasa, iar din partea Facultăţii de Medicină, prof. dr. Octavian Unc.
 
„Situaţia a fost rezolvată, medicii pot activa în continuare şi la stat, şi în privat, fără să mai fie nevoiţi să opteze pentru o normă sau alta. Se revine, practic, la situaţia anterioară”, a declarat Aura Rădoi, purtător de cuvânt al CJAS Constanţa.
 
Dr. Cătălin Grasa se declară un manager fericit: „Am participat la şedinţă, comisia trebuia să delibereze. Mă bucură această veste. Colegii mei vor rămâne cu siguranţă în spital”, a precizat directorul interimar al SCJU.

Și Sindicatul Camera Medicilor din cadrul SCJU salută decizia luată ieri de comisia mixtă de la nivelul CJAS. „Este o rezolvare firească a lucrurilor. Salutăm normalitatea”, spune şi Delia Dumitrescu, preşedintele Sindicatului Camera Medicilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii