Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:32 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Economia verde şi dezvoltarea sustenabilă a naturii prin turism

ro

07 Jun, 2012 22:38 1653 Marime text

Organizaţiile neguvernamentale promovează instrumente inovative de management pentru protejarea teritoriilor din zona Mării Negre

Anual, pe data de 5 iunie este sărbătorită Ziua Mondială a Mediului. Anul acesta, campania sub care s-au desfășurat acțiunile legate de celebrarea Zilei Mediului a avut ca slogan: "Green Economy: Does it include YOU?" - "Economia verde: Te include și pe tine?"

Scopul acestei abordări este ca oamenii să conștientizeze faptul că Economia Verde este un concept ușor de aplicat de către oricine, este un mod prin care putem fi eficienți și responsabili atât față de natură cât și față de societatea în care trăim. Odată cu venirea verii, și implicit a vacanțelor, o primă sugestie de introducere a acestui concept de Economie Verde se poate realiza în turism, în călătorii.

Turismul, cea mai mare industrie de pe glob (deține 11% din P.I.B-ul mondial și 8% din totalul locurilor de muncă existente) are potențialul de a promova dezvoltarea sustenabilă prin informarea și conștientizarea turiștilor asupra atitudinilor, alegerilor precum și prin impactul pozitiv sau negativ al acestora asupra mediului înconjurător și asupra structurilor sociale. Acest aspect stă la baza proiectului "Interpretative Trails on the Ground - Support to the Management of Natural Protected Areas in the Black Sea Region (InterTrails)", finanţat de UE prin Joint Operational Programme "Black Sea Basin 2007 - 2013". Proiectul include activități dedicate gestiunii și conservării ariilor naturale protejate.

Interpretarea naturii reprezintă un răspuns la creşterea rapidă a turismului în natură şi un instrument eficient în valorificarea potenţialului natural. Agenţiile de turism au devenit conştiente de creşterea interesului pentru natură şi viaţa sălbatică şi de aceea oferă o gamă variată de oferte bazate pe latura recreativă a naturii. Deschiderea ariilor protejate precum şi a parcurilor naturale către public, oferă custozilor posibilitatea de a reduce, prin educaţie, riscul unui comportament inadecvat al turiştilor faţă de capitalul natural. Metoda interpretării naturii este extrem de răspândită ca fiind o activitate educaţională extrem de interactivă şi eficientă.

Interpretarea naturii este un termen definit încă de la finele anilor 1950. Definiţiile termenului se referă la o prezentare interactivă a informaţiilor, cu scopul de a evidenţia semnificaţii şi interacţiuni între aspectele mediului înconjurător. Interpretarea presupune implicare directă și nu un simplu cumul de cunoștințe și informații teoretice.

Utilizarea metodei de interpretare a naturii a devenit o tehnică de management răspândită în rândul custozilor parcurilor naturale şi un capitol important în cadrul disciplinelor de management al resurselor naturale.

Scopul proiectului desfășurat de către organizațiile neguvernamentale este acela de a crea trasee interpretative în ariile protejate din regiunea Mării Negre. Titlul dat traseelor oferă vizitatorilor semnificaţia personală a naturii. Aceste trasee reprezintă rute în cadrul ariilor protejate care cuprind elemente naturale specifice ce vor fi explicate turiştilor. Aceste elemente pot reprezenta specii de plante şi animale specifice, specii ameninţate, pe cale de dispariţie, aspecte legate de habitate, cântecele păsărilor, etc. Fiecare traseu poate include 20 sau mai multe puncte care vor fi descrise în detaliu. Aceste informații vor fi traduse în mai multe limbi de circulație internațională.

Tour operatorii din zona Mării Negre, mai ales din zonele de coastă, pot răspunde astfel cererilor în creştere de oferte de vacanţă bazate pe atracţiile naturii. Pentru moment, aceste atracţii nu constituie o pondere mare pe piaţă. Vorbind de exploatarea resurselor naturii în mod durabil, se pare că operatorii de turism din domeniul privat, cât şi agenţiile guvernamentale de mediu, au un obiectiv comun, şi anume să ofere posibilitatea de a te bucura de mediul înconjurator având în acelaşi timp grijă de a proteja natura de orice formă de degradare. Realizarea unui echilibru între a ne bucura de natură şi a o proteja în acelaşi timp, rămâne însă o adevărată provocare.

Partenerii proiectului sunt organizaţiile neguvernamentale: ONG Mare Nostrum Constanţa România, filiala Black Sea a Ukrainian Environmental Academy of Science din Odessa, Ucraina, Foundation for Sustainable Development din Cahul, Moldova, şi Black Sea EcoAcademy din Batumi din Georgia. Durata proiectului este de doi ani, iar costul său total este de 396912.00 euro. Motto-ul proiectului este "Natură fără frontiere", iar adresa de website www.trails.bsnn.org. Scopul acestui proiect este de a sensibiliza opinia publică în ceea ce priveşte mediul natural în zona litorală şi a problemelor aferente, incluzând aici interacţiunea umană şi efectele acesteia. De asemenea, acest proiect poate deschide noi oportunități de dezvoltare sustenabilă și protecție a patrimoniul natural, cultural și istoric al zonelor protejate, prin implementarea acestor instrumente inovative de management.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii