Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:10 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uniunea Democrată Tătară celebrează Ziua Mondiala UNESCO pentru Diversitate Culturală

ro

19 May, 2023 13:21 1038 Marime text
Uniunea Democrată Tătară celebrează
Ziua Mondiala UNESCO pentru Diversitate Culturală, Dialog si Dezvoltare 2023
sub patronajul CNR-UNESCO


18.05.2023- Bucureşti: Uniunea Democrată Tătară alaturi de Birou mediator-Balint Claudia Crina, managerul proiectului în parteneriat cu  Centrul de Creatie, Arta si Traditie a municipiului Bucuresti-CREART a realizat Conferința Internațională a proiectului “UNIȚI ÎN DIVERSITATE! NO DISCRIMINATION”ED.3 la sediul CREART-sala Teatrelli menită să celebreze “Ziua Mondiala UNESCO pentru Diversitate Culturala, Dialog si Dezvoltare”, sa deschidă orizonturile dialogului intercultural, al promovării diversității culturale și al toleranței.

Conferința a fost deschisa de mesajul special din partea Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO prezentat de domnul Codrin Taut, coordonatorul comisiei pentru cultură. Ne-am bucurat de mesajele deosebite transmise de Excelenţa Sa doamna Déborah Leticia Ojeda VALEDÓN din partea ambasadei Cuba si de mesajul Excelenţa Sa domnul Osama Yousef A.A. ALQARADAWI  din partea ambasadei Qatar. Partenerii acestui proiect au contribuit cu mesajele lor la promovarea diversitatii culturale: Institutul European din Romania- doamna Loredana Licuta, Agentia Nationala pentru egaliatatea de sanse intre femei si barbati (ANES): Secretar de Stat, dna Luminița Popescu, Institutul Roman pentru Drepturile Omului (IRDO): domnul Director Adrian Bulgaru.  Participarea a 20 misiuni diplomatice de pe 4 continente ale lumii (Africa, America, Asia, Europa) este un exemplu pentru întreaga lume de unitate si promovare a diversitattii culturale, un bun indispensabil pentru omenire.

 Lansarea cărții “Drepturile Minoritatilor Nationale”- ghid nr.2 pentru cadrele didactice semnata de Balint Claudia Crina si Naim Belgin  a punctat contributia partenerilor la realizarea ghidului menit să promoveze importanta cunoasterii etniilor nationale in randul copiilor si tinerilor,  a egalitatii de sanse, sa sprijine cadrele didactice cu jocuri si activitati specifice, aducand astfel o contributie valoroasa la educarea tinerilor in spiritul drepturilor omului si al respectului reciproc.

Conferinta s-a desfasurat intr-o atmosfera a diversitatii culturale insotita de momemtele artistice menite sa transmita mesajele diversitatii si a armoniei prezentate de: Scoala Gimnaziala Uruguay, Liceul Teoretic Jean Monnet, Scoala Nuci din judetul Ilfov, Scoala Speciala de Surzi nr. 1, Asociatia Salvati Copiii. Momentul artistic tatar interpretat de artistul Genghiz Cutlacai prin ritmul sau a incalzit atmosfera si ne-a invaluit cu muzica tatara deosebita. Am fost placut surprinsi de concertul “Flori de Mai” organizat de partenerul nostru  “Asociatia Femeilor din Romania Impreuna” (AFRI) si coordonat de soprana Liliana Pagu.

Grupul de reconstituire istorica Nokors cu expozitia speciala alcatuita din elemente traditionale, costume si arme specifice tatare a contribuit si promovat elementele traditionale culturale, aducand un plus-valoare in realizarea dialogului intercultural si al patrimonului cultural intangibil, UN BUN COMUN AL UMANITATII, oferind un “paiza” fiecarui invitat.

A fost marcata si comemorata Ziua de 18 mai 1944 “Deportarea tatarilor” (surghiun) prin mesajul presdintelui UDT domnul NAIM Belgin si filmul menit sa promoveze artistul crimeean “Arta în Kara Ulîs”.
 Multumim tuturor invitaților speciali care au participat si contribuit la succesul deosebit de valoros al conferintei prin valorificarea si respectarea diversitatii culturale, crearea de punti de legatura intre diferitele comunitati etnice si straine reusind a fi uniti in diversitate impotriva discriminarii: ambasadori, diplomați, instituții guvernamentale ale statului si cu specific în combaterea discriminării si apărării drepturilor omului, reprezentanți ai organizațiilorinternationale, etnice și ONG-uri, asociatii sportive si culturale, profesori universitari si sustinatori ai diversitatii culturale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii