Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:46 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Centrul multifuncţional, o şansă pentru viitorul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din regiunea Nord-Vest, Sud - Est şi Sud-Vest Oltenia"

ro

25 Sep, 2010 00:20 1922 Marime text

Comunicat de presă

Peste 700 de copii şi tineri cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale, beneficiarii unui nou proiect: „Centrul multifuncţional, o şansă pentru viitorul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din regiunea Nord-Vest, Sud - Est şi Sud-Vest Oltenia"

Peste 700 de copii şi tineri cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale vor avea acces

îmbunătăţit la educaţie şi pe piaţa muncii, precum şi o viaţă mai bună pentru familiile

lor, ca urmare a unui nou proiect intitulat „Centrul multifuncţional, o şansă pentru viitorul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din regiunea Nord-Vest, Sud - Est şi Sud-Vest Oltenia", lansat de Fundaţia World Vision România şi finanţat de Uniunea Europeană.

În România există peste 680.000 de persoane cu dizabilităţi, din care aproximativ 17.000 se află în instituţii iar o majoritate covârşitoare, peste 660.000, se află în îngrijirea familiei şi/sau trăiesc independent (conform datelor furnizate de Direcţia Generală Protecţia Persoanelor cu Handicap, la data de 31 martie 2010). Din acestea, peste 61. 000 sunt copii.

Îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi în familie este limitată de insuficienta dezvoltare a serviciilor comunităţii în ceea ce priveşte cuprinderea, diversitatea şi calitatea acestor servicii, mai ales în mediul rural. Relevant, în acest sens, este numărul mic de centre de zi la nivelul ţării, care oferă servicii terapeutice şi programe de incluziune sociala a persoanelor cu dizabilităţi, acestea acoperind doar 2, 8% din nevoi!

"În contextul actual, Guvernul României poate asigura un sprijin financiar limitat pentru dezvoltarea unor astfel de servicii. Aici credem noi că ONG-urile pot avea un rol foarte activ. World Vision România are o experienţă de 20 ani în dezvoltarea de servicii pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi, timp în care a sprijinit peste 2.000 de copii şi pe părinţii acestora. Vrem să întregim sprijinul acordat, printr-un proiect complex, care să pună la dispoziţia copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi, familiilor acestora şi comunităţilor, servicii complete de recuperare şi integrare socială, realizate de specialişti cu experienţă în domeniu", a declarat managerul de proiect, Beatrice Ciubotaru.

Prin acest proiect, vor fi continuate o parte din serviciile oferite de către WVR până în prezent, asigurându-se un continuum de servicii adaptate nevoilor copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi. Elementele de noutate pe care le aduce proiectul sunt extinderea ariei de intervenţie (urban şi rural) şi oferirea de oportunităţi sporite, egale, atât copiilor din mediul urban cât şi celor din mediul rural, prin acoperirea unui grup ţintă mult mai mare şi a unei nevoi mult mai complexe.

În cadrul proiectului, activităţile de recuperare se vor desfăşura în zece centre multifuncţionale fixe situate în mediul urban şi în mediul rural din judeţele Vâlcea, Cluj, Dolj şi Constanţa. Pe lângă serviciile de recuperare, proiectul mai cuprinde activităţi de informare, campanii de promovare şi de sensibilizare cu privire la drepturile copiilor cu dizabilităţi, orientare şi integrare pe piaţa muncii, integrare în sistemul public de învăţământ a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi, consiliere individuală, familială şi de grup, etc.

Beneficiarii acestui proiect vor fi: persoanele cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale, persoanele care suferă de boli care afectează viaţa socială şi profesională (HIV şi SIDA, cancer, etc.), tinerii de peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, persoanele de etnie roma, victimele traficului de persoane şi ale violenţei domestice. Categoriile profesionale care lucrează cu grupurile mai sus -menţionate (asistenţi sociali, asistenţi comunitari, mediatori familiali, îngrijitori, etc.) vor beneficia de training specializat, componenta de training fiind o componentă care vine să completeze activităţile din cadrul proiectului.

Proiectul va avea o durată de desfăşurare de 3 ani de zile, în perioada 2010 - 2013. Partenerii proiectului sunt: Primăria Galicea - Serviciul de asistenţă socială (judeţul Vâlcea), Primăria Cernavodă - Serviciul de asistenţă socială (judeţul Constanţa), Asociaţia Caritas Eparhial Greco - Catolic (judeţul Cluj) şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (judeţul Dolj).

Investeşte în oameni!

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii