Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:39 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vestigiile romane de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza - punct de referinta al relatii istorice romano - italiene

ro

17 Sep, 2011 22:30 982 Marime text

"Vestigiile romane de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza ar trebui restaurate si incluse in circuitele turistice italiene pentru ca reprezinta un punct de referinta al relatiei istorice dintre Romania si Italia", a afirmat Presedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana la intrevederea pe care a avut-o joi, 15 septembrie cu Presedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano.

Cu ocazia intrevederii, Mircea Geoana s-a referit la "relatia unica de prietenie si colaborare care leaga Romania si Italia" si a subliniat faptul ca aceasta relatie "reprezinta un exemplu de cooperare in cadrul Uniunii Europene." Mircea Geoana a subliniat ca Romania si Italia ar trebui sa faca front comun in fata dificultatilor economice prin care trece intreaga Europa. "Intr-o perioada complexa din punct de vedere economic, tentatia este de a cauta pretexte pentru a inchide granite, dar vreau sa subliniez ca prezenta a peste un million de romani in Italia contribuie la dezvoltarea economiei italiene si romanesti deopotriva si reprezinata o investitie strategica in viitorul relatiei noastre." De asemenea, Presedintele Senatului a afirmat ca sustine reluarea ideii Forumului Civic Romania - Italia, idee lansata in anii trecuti de Ministrul Franco Frattini. "Cred ca o componenta civica si academica a relatiilor noastre ar aduce un grad de sofisticare benefic cooperarii dintre Romania si Italia," a afirmat Geoana.

Abordand problema minoritatii romanesti din Italia, Presedintele Senatului Romaniei a declarat ca statul roman colaboreaza cu statul italian pentru a rezolva problemele legate de infractionalitate, dar a atras atentia asupra faptului ca autoritatile italiene nu trebuie sa faca distinctie intre romani si italieni atunci cand este vorba despre incalcarea legii, pentru a nu incuraja si legitima comportamente xenofobe in randul populatiei. Presedintele Napolitano a asigurat ca "legea se aplica la fel pentru romani si straini ca si pentru italieni."

Mircea Geoana a propus ca la nivel guvernamental sa se realizeze un program comun, care sa le asigure copiilor romani din Italia, acces la invatarea limbii romane. "Asigurarea continuitatii invatarii limbii romane pentru copiii romani educati in scoli italiene reprezinta o investitie strategica pentru noi pentru ca ii asteptam inapoi, atunci cand piata de munca din Romania va fi pregatita sa ii primeasca." Presedintele Senatului Romaniei a salutat recunoasterea Bisericii Ortodoxe Romane din Italia, afirmand ca acest lucru reprezinta un semnal important al relatiei noastre de prietenie.

Mircea Geoana a mai subliniat ca Romania reprezinta o oportunitate pentru cresterea investitiilor italiene pentru ca tara noastra este conectata atat la Europa de Sud Est cat si la vecinatatea estica extinsa a Europei, incluzand Asia Centrala si Eurasia. Pe langa oportunitatile economice pe piete terte pe care le deschide cooperarea romano - italiana, Presedintele Senatului Romaniei considera ca Romania si Italia pot colabora pentru a contribui la reconstructia infrastructurii institutionale in regiunile din Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Mircea Geoana propune "o colaborare intre organizatii non-guvernamentale din Romania, care au experienta tranzitiei catre democratie si companii italiene interesate sa investeasca in aceste zone din regiunea sudica si din regiunea estica extinsa."

O alta tema abordata cu ocazia intalnirii a fost perioada dificila economica si politica prin care trece Europa. Mircea Geoana a atras atentia ca "daca Europa continua sa-si defineasca proiectul de viitor pe logica unor clivaje intre centru si periferie, Est si Vest, Nord si Sud, risca sa fie aruncata nu cu 20, ci cu 200 de ani in urma. Conform statisticilor si cetatenii italieni si cetatenii romani sunt printre cei care muncesc cel mai mare numar de ore si este fals sa consideram ca state care au dificultati economice fac parte din "zona slaba" a Uniunii Europene. In plus, trebuie sa o spunem raspicat: solidaritatea si coeziunea sunt principii de care au nevoie si statele cu economii avansate." In acest context, Mircea Geoana a apreciat sprijinul concret aratat de Italia in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Spatiul Schengen si in ceea ce priveste respingerea conexiunii intre Schengen si MCV.

La intrevedere a fost abordata si tema extinderii Uniunii Europene, facandu-se referire la eforturile de integrare ale Republicii Moldova si ale statelor din Balcanii de Vest. Presedintele Senatului, Mircea Geoana a apreciat sustinerea acordata de Italia pentru procesul de extindere, subliniind importanta crearii unei infrastructuri omogene in Balcanii de Vest pentru conexiunea fizica intre Romania si Italia. Mircea Geoana a afirmat ca Europa are datoria morala sa ofere Republicii Moldova perspective reale de integrare, cum ar fi ridicarea regimului de vize, dand exemplul statelor Baltice care au avut practic acelasi trecut si acelasi parcurs istoric si care sunt acum membre cu drepturi depline in Europa Occidentala.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii