Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Geoană a participat la lucrările Forumului e-G8 de la Paris

ro

25 May, 2011 16:49 1224 Marime text

"Pentru România, folosirea ca avantaj competitiv a talentului pe care îl avem în zona de IT şi software poate constitui unul dintre cele mai importante motoare pentru accelerarea dezvoltării, aducând creşteri semnificative în zona productivităţii, a locurilor de muncă, a micului antreprenoriat şi a întreprinderilor mici şi mijlocii", a declarat Președintele Senatului României, dl Mircea Geoană, în cadrul Forumului e-G8, organizat de către Nicolas Sarkozy în pregătirea Summit G8 de la Deauville. Concluziile Forumului e-G8 vor fi discutate de liderii de state și guverne ce vor participa la acest Summit. Mircea Geoană a participat marți, 24 mai, la lucrările Forumului e-G8, la invitaţia Președintele Franței, Nicolas Sarkozy, actualul Președinte al G8. Geoană a fost prezent la eveniment în dublă calitate - de Președinte al Senatului României și de Președinte al Institutului Aspen România.

În discursul său introductiv, Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a accentuat faptul că lumea în care trăim este în perpetuă schimbare, iar apariția noilor tehnologii de comunicare ne obligă la o continuă readaptare. „Internetul este un sector de activitate economică esenţial pentru dezvoltarea economiilor lumii, fie prin companii care nu existau acum zece ani sau prin companii tradiţionale, care nu desfăşurau activităţi on-line, înţelegând astfel nevoia de transformare ca răspuns la o lume în continuă schimbare. Acest nou val de tehnologii ale informaţiei şi ale comunicării ne invită la o abordare mai globală a schimbărilor care se petrec. Importanţa rolului pe care internetul îl joacă în viaţa noastră personală şi profesională, precum şi oportunităţile pe care această reţea le oferă societăţilor noastre, economiilor noastre şi culturilor noastre, m-a convins să includ acest subiect pe agenda discuţiilor din cadrul Summitului şefilor de state şi de guverne care va avea loc la Deauville. Dinamica multilaterală a internetului, precum și rolul pe care sectorul privat și societatea civilă îl joacă în dezvoltarea sa, m-au făcut să-i invit pe liderii acestui domeniu la Paris, pentru ca întâlnirea G8 să poată beneficia de pe urma viziunii lor", a afirmat Nicolas Sarkozy.

Mircea Geoană susține faptul că România poate fi un beneficiar major de pe urma investițiilor în IT, având în vedere potențialul intelectual și uman pe care îl are țara noastră. "România trebuie să devină un hub regional pentru industria de IT și software. Avem poziționarea corectă, avem potențialul uman, avem școlile și universitățile care să permită acest lucru. Dar mai avem o condiție de îndeplinit și aici cred că trebuie să ne concentrăm eforturile în perioada imediat următoare: recâștigarea și readucerea în țară a specialiștilor IT care au părăsit România în ultimii ani. Recâștigarea acestor tineri cu un potențial și cu un talent extraordinar trebuie să fie printre prioritățile zero ale oricărei guvernări", susţine Mircea Geoană.

Forumul e-G8 s-a axat în principal în jurul importanței tehnologiei comunicației ca vector de susținere și accelerare a creșterii economice la nivel global și ca un factor crucial în creșterea transparenței actelor guvernamentale și în promovarea bunei guvernări. Printre subiectele aflate pe agenda discuţiilor se numără dezvoltarea tehnologiei digitale şi impactul asupra comerţului şi folosirea internetului ca factor de accelerare a creşterii economice. Un alt subiect important ce a fost dezbătut la conferinţă a fost legat de dezvoltarea infrastructurii informatice, mai ales în ceea ce priveşte dezvoltarea broadbandului. Totdată, un accent deosebit a căzut pe serviciile publice electronice şi pe utilitatea lor pentru dezvoltarea educaţiei şi a serviciilor sociale şi a celor medicale.

La forumul e-G8 au participat Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, Craig Mundie, șeful departamentului de cercetare și strategie de la Microsoft, Eric Schmidt, CEO al Google, Jimmy Wales, co-fondatorul Wikipedia, John Donahoe, președinte și CEO eBay şi Christine Lagarde, Ministrul francez al Economiei, Finanţelor şi Industriei şi unul dintre cele mai vechiculate nume pentru preluarea şefiei FMI.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii