Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:33 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu vor creşte preţurile la produsele alimentare!

ro

13 Nov, 2013 14:35 987 Marime text
În ultimele zile se dezbat în prime-time o serie de teme false pe care încearcă să le inoculeze unii "binevoitori" ca fiind ştiri de rău augur, iar printre acestea se află şi ideea de creştere fulminantă a preţurilor la alimente, ca o consecinţă a măsurilor recent negociate de către guvern cu FMI.
Cred că este important să lămurim cât mai rapid acest aspect fără nicio susţinere în realitate, deoarece astfel de zvonuri nu fac altceva decât să panicheze familiile cu venituri reduse şi nu cred că este cazul ca setea de senzaţional a unora să ducă la îngrijorarea a milioane de români.
În acest sens, trebuie să precizăm că Guvernul USL a luat din timp o serie de măsuri pentru a evita în perioada următoare o eventuală creşte a preţurilor la alimente. Una dintre măsurile luate de către Guvern - măsură pe care noi, liberalii, am susţinut-o încă de la intrarea la guvernare -, este cea referitoare la reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, reducere al cărei efect asupra prețurilor s-a putut constata imediat după intrarea în vigoare. Astfel, potrivit statisticilor oficiale, preţul pâinii a scăzut, în medie, cu 11,5% după reducerea TVA la 9%.
Mai mult, Guvernul USL a susţinut şi aplicat anul acesta o serie de măsuri care vin în sprijinul fermierilor şi care au deja un impact pozitiv asupra preţurilor produselor agricole. Astfel, din octombrie 2013, Guvernul USL acordă plăți anticipate pentru pregătirea campaniei agricole de anul viitor. De asemenea, au fost reduse cheltuielile de livrare a apei destinate irigațiilor, au fost acordate despăgubiri de la buget fermierilor afectați de seceta din vara anului 2012 şi s-a oferit sprijin financiar producătorilor de lapte și carne de vită din zonele defavorizate.
Să ne reamintim şi faptul că subvențiile din agricultură blocate de celebrele şi eficientele guverne ale PDL au fost plătite de noi, cei din USL.
În plus, Guvernul USL a constituit Fondul pentru acordarea de microcredite în agricultură, pentru cei care au nevoie de acesarea unui împrumut neeligibil prin alte programe.
Intenţionăm ca din anul 2014 să punem în aplicare măsuri similare și pentru alte categorii de alimente, ca, de exemplu, pentru carne, pentru legume-fructe sau pentru lapte. Acest tip de măsuri îl avem în vedere în funcţie de efectele pe care le vom constata, în lunile următoare, în cazul reducerii TVA la pâine şi mă refer aici la faptul că, în afară de reducerea preţurilor la toate produsele din pâine, trebuie văzut impactul acestei măsuri şi în privinţa locurilor de muncă din domeniu, în privinţa reducerii evaziunii fiscale pe lanţul de producţie şi comercializare, respectiv a creşterii încasărilor la bugetul de stat pe acest segment, dar şi impactul privind crearea unui mediu concurenţial corect.
 
 
  13.11.2013 Mihai Lupu Deputat PNL Constanța     
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii