Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:25 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daciana Sarbu si Corina Cretu cer actiuni concrete pentru imbunatatirea situatiei romilor in UE

ro

10 Mar, 2010 16:41 1776 Marime text

d_c_dessd.jpgStrasbourg, 10 martie 2010

Eurodeputatele PSD Daciana Sârbu şi Corina Creţu au solicitat, marţi, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, acţiuni concrete pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor în Uniunea Europeană, pledând pentru elaborarea şi aplicarea unei strategii comune la nivelul UE pentru integrarea romilor. Declaraţia celor două deputate europene a avut loc cu ocazia dezbaterii întrebării adresate Consiliului UE şi Comisiei Europene privind cel de-al doilea Summit european dedicat comunităţii rome, care urmează să aibă loc în aprilie la Cordoba.

Daciana Sârbu a subliniat că, în ciuda faptului că sumele alocate în ultimii ani pentru proiectele dedicate îmbunătăţirii situaţiei celei mai numeroase şi mai vulnerabile minorităţi din Europa se apropie de jumătate de miliard de euro, condiţiile de trai ale acestei comunităţi rămân improprii şi discriminarea acesteia se adânceşte.

"Este momentul să trecem de la bune intenţii la fapte. Din păcate, Comisia Europeană încă nu a dovedit că are voinţa necesară coordonării acţiunilor pentru îmbunătăţirea nivelului de trai şi de integrare socială a romilor, precum şi pentru combaterea acţiunilor rasiste îndreptate împotriva lor", a afirmat Daciana Sârbu, propunând ca problematica romilor să se constituie într-o sarcină specială bine definită pentru Comisarul pentru afaceri sociale, iar printre experţii Comisiei însărcinaţi cu această problematică să se numere şi specialişti de etnie romă.

In intervenţia sa, Corina Creţu a subliniat că "se menţine o discrepanţă masivă între planuri şi studii şi transpunerea acestora în realitate, pentru a îmbunătăţi vizibil viata comunităţii rome, care rămâne grupul etnic cel mai vulnerabil din Europa, în condiţiile în care se confruntă cu nivelul cel mai ridicat al sărăciei şi al excluderii sociale". Vicepreşedinta Comisiei pentru dezvoltare a PE a precizat că perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare, având în vedere că aproximativ jumătate din populaţia romă este alcătuită din minori, datorită natalităţii crescute dar şi din cauza speranţei mici de viaţă.

"Cred că primul pas într-o strategie coerentă de incluziune trebuie să fie asigurarea accesului nediscriminatoriu la educaţie al tinerei generaţii de romi, singura care poate juca rolul decisiv de agent al schimbării, pentru integrarea pe piaţa muncii şi pentru depăşirea cercului vicios al excluderii sociale", a declarat Corina Cretu.

Anexat aveţi şi textul integral al intervenţiilor celor două doamne eurodeputate

Daciana Sârbu

Doresc de la bun început să-mi exprim speranţa că Summitul pentru Romi de la Cordoba va reprezenta momentul decisiv pentru asumarea unei strategii comune consacrate incluziunii romilor.

Condiţiile de trai ale acestei comunităţi rămân improprii şi discriminarea ei se adânceşte, în ciuda faptului că sumele alocate în ultimii ani pentru proiectele dedicate îmbunătăţirii situaţiei celei mai numeroase şi mai vulnerabile minorităţi din Europa se apropie de jumătate de miliard de euro.

Cred ca este momentul sa trecem de la bune intenţii la fapte. Din păcate, Comisia Europeană încă nu a dovedit că are voinţa necesară coordonării acţiunilor pentru îmbunătăţirea nivelului de trai şi de integrare socială a romilor, precum şi pentru combaterea acţiunilor rasiste îndreptate împotriva lor.

Consider ca este necesar ca problematica romilor să se constituie într-o sarcina specială bine definită pentru Comisarul pentru Afaceri Sociale, iar printre experţii Comisiei însărcinaţi cu aceasta problematică ar fi foarte util să se numere şi specialişti de etnie romă. Cred, de asemenea, ca avem nevoie de o abordare atât socială, cât şi culturală, pentru a nu adânci inegalităţile deja existente, atât în privinţa gradului de alfabetizare, cât şi a celui de ocupare a forţei de muncă. In acest sens, solicit Comisiei sa încurajeze programele de acces pe piaţa muncii a romilor migranţi, cooperarea dintre autorităţile locale si comunităţile de romi şi să aibă în vedere o colaborare mai strânsă cu organizaţiile non-guvernamentale.

Corina Creţu

Primul Summit UE privind Romii a marcat recunoaşterea eşecului individual al statelor europene de a asigura drepturile şi integrarea romilor şi a reprezentat un prim pas spre asumarea unei strategii comune şi pe termen lung la nivelul Uniunii.

Din păcate, se menţine o discrepanţă masivă între planuri şi studii şi transpunerea acestora în realitate, pentru a îmbunătăţi vizibil viaţa comunităţii rome, care rămâne grupul etnic cel mai vulnerabil din Europa, în condiţiile în care se confruntă cu nivelul cel mai ridicat al sărăciei şi al excluderii sociale. Iar perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare, daca avem în vedere că aproximativ jumătate din populaţia roma este alcătuită din minori, datorita natalităţii crescute dar şi din cauza speranţei mici de viaţă.

Cred că primul pas într-o strategie coerentă de incluziune trebuie să fie asigurarea accesului nediscriminatoriu la educaţie al tinerei generaţii de romi, singura care poate juca rolul decisiv de agent al schimbării, pentru integrarea pe piaţa muncii şi pentru depăşirea cercului vicios al excluderii sociale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii