Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:31 30 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daciana Sarbu "Regiunile afectate de interzicerea cianurilor trebuie sa primeasca sprijin european pentru dezvoltare"

ro

06 May, 2010 19:47 1032 Marime text

s_d_daciana-sarbu.jpgBruxelles, 6 mai 2010

Eurodeputata PSD Daciana Sârbu, membră a Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European (ENVI), a vorbit, miercuri, în plenul Parlamentului European, despre nevoia ca zonele defavorizate afectate de interdicția cianurilor în minerit -precum Roșia Montană- să fie sprijinite să se dezvolte durabil. Ca autoare a proiectului rezoluției social-democrate (S&D) privind interzicerea tehnologiilor bazate pe cianuri în exploatările miniere, ea a mulțumit totodată colegilor pentru votul masiv acordat în favoarea acestei inițiative.

Rezoluția finală -adoptată de PE cu o majoritate clară: 488 voturi pentru, 48 împotrivă și 57 de abțineri- reprezintă reunirea proiectelor venite din partea a patru grupuri politice: PPE, S&D, ALDE și GUE/NGL. Semnalul explicit dat de Parlamentul European va fi obligatoriu luat în calcul de Comisia Europeană și va trebui să fie receptat și asumat de toate statele membre.

"Am propus o rezoluție prin care să interzicem folosirea cianurilor în minerit, fiindcă avem obligația de a ne lua toate măsurile de siguranță pentru a apăra oamenii și mediul de catastrofe ecologice", a afirmat eurodeputata în plenul PE reunit la Bruxelles. Făcând referire directă la situația de la Roșia Montană, Daciana Sârbu a subliniat necesitatea urgentă a unor planuri alternative de dezvoltare a zonei, unde este nevoie de locuri de muncă pe termen lung: "Cianurile ar șterge de pe fața pământului istoria, dar și viitorul regiunii, fiindcă în urmă ar rămâne un deșert. O simplă rețea de drumuri ar însemna o infuzie de investiții, turiști și dezvoltare, într-o regiune care are atâtea de oferit vizitatorului".

Eurodeputata a subliniat și necesitatea sprijinului financiar european pentru regenerarea acestor zone, grupul S&D propunând Comisiei Europene și un amendament clar în acest sens: "Regiunile astfel afectate trebuie ajutate de Uniunea Europeană să se dezvolte durabil folosindu-și întregul potențial".

Prin rezoluția privind interzicerea generală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în UE, Parlamentul European cere Comisiei Europene să inițieze o interzicere totală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniune. Mai mult, documentul invită CE și statele membre să nu susțină, direct sau indirect, niciun proiect de minerit care implică utilizarea de tehnologii pe bază de cianuri în UE până când se va aplica interdicția generală. În același timp, Comisiei i se solicită să propună o modificare a legislației existente cu privire la gestionarea deșeurilor din industriile extractive care să oblige fiecare companie de exploatare să dețină o asigurare pentru a compensa daunele și a acoperi toate costurile de remediere pentru restabilirea stării ecologice și chimice inițiale, în cazul producerii unui accident sau al unei funcționări defectuoase.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii