Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:02 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima zi a vizitei la Washington a secretarului de stat Bogdan Aurescu

ro

04 Jun, 2011 22:43 832 Marime text

În prima zi a vizitei pe care o efectuează la Washington în perioada 3-6 iunie 2011, secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut întâlniri la Congresul SUA, cu Michael Turner şi Loretta Sanchez, preşedintele şi, respectiv, vice-preşedintele Subcomitetului pentru forţe strategice din cadrul Comisiei pentru forţele armate a Camerei Reprezentanţilor, în ale cărui competenţe intră dimensiunea legislativă a politicilor americane în domeniul apărării antirachetă. A avut loc, de asemenea, o întâlnire la Departamentul Apărării, cu James Townsend, adjunct al asistentului secretarului apărării.

Cu prilejul întrevederilor cu membrii Congresului a fost discutat stadiul procesului de participare a României la dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă şi au fost abordate şi alte aspecte de interes privind relaţia bilaterală româno-americană.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a salutat demersul celor doi interlocutori, formalizat în chiar ziua întâlnirii, de reconstituire a Grupului de prietenie pentru România (Romanian Caucus) din Camera Reprezentanţilor. Grupul de prietenie pentru România, condus de Michael Turner (Republican, Statul Ohio) şi Loretta Sanchez (Democrat, Statul California), are rolul de a încuraja interacţiunea cât mai strânsă dintre membrii Congresului american şi membrii Parlamentului României şi de a promova cu prioritate în cadrul Congresului temele de interes pentru consolidarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, inclusiv perspectiva accesului României în programul american Visa Waiver.

Secretarul de stat român a subliniat importanţa pentru România şi cetăţenii români a liberalizării regimului de vize, în contextul Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări. Ambii membri ai Congresului au arătat că înţeleg foarte bine caracterul simbolic al acestei problematici şi au exprimat disponibilitatea de a susţine o soluţie legislativă adecvată care să conducă la realizarea acestui obiectiv, în condiţiile în care la nivelul Congresului american este în curs de examinare un proiect de lege vizând înlocuirea criteriului ratei de refuz al cererilor de viză cu criteriul ratei de şedere (overstay rate).

În cadrul întrevederii cu adjunctul asistentului secretarului apărării James Townsend a fost discutat în principal stadiul proiectului de participare a României la sistemul de apărare antirachetă al SUA, precum şi evoluţiile privind crearea sistemului NATO antirachetă, în contextul apropiatei reuniuni a miniştrilor apărării ai Alianţei de săptămâna viitoare.

Secretarul de stat român a subliniat că: „escala în portul Constanţa a navei USS Monterey (7-8 iunie 2011) reprezintă o bună oportunitate pentru cetăţenii şi autorităţile române, inclusiv pentru reprezentanţii autorităţilor locale din judeţul Olt, unde se află unitatea militară Deveselu, de a lua contact cu elementele concrete de punere în aplicare ale sistemului american de abordare adaptivă în etape a apărării antirachetă în Europa". Oficialul american a mulţumit pentru modul în care s-a desfăşurat procesul de negocieri privind Acordul pentru amplasarea unor elemente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice în România.

Totodată, cei doi oficiali au realizat un schimb de opinii cu privire la derularea proiectului privind tranzitul din şi spre teatrul de operaţii din Afganistan, prin aeroportul şi portul Constanţa, a trupelor şi echipamentelor americane.

Pentru cea de-a doua zi a vizitei la Washington programul include întrevederi ale demnitarului român cu oficiali de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat.

Informaţii suplimentare:

Vizita la Washington a secretarului de stat Bogdan Aurescu survine pe fondul unor contacte bilaterale susţinute, de nivel, care reflectă nivelul ridicat al Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.

Pe această linie se înscrie şi recenta vizită în România, la 3-4 mai 2011, a subsecretarului de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Ellen Tauscher, când a fost anunţată public locaţia amplasării elementelor sistemului american antirachetă şi a fost finalizat, la nivel de experţi, textul Acordului, precum şi vizita, la începutul lunii mai, la Washington, a secretarului de stat pentru afaceri globale Doru Costea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii