Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:44 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe – dimensiunile apărare şi afaceri externe

ro

18 May, 2015 21:52 1207 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 18 mai 2015, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care s-a desfăşurat la Bruxelles. Reuniunea CAE a fost precedată de o sesiune comună a miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre UE (CAE-Apărare), în cadrul căreia au fost abordate o serie de subiecte de pe agenda de Politică de Securitate şi Apărare Comună (PSAC).

În cadrul sesiunii comune CAE-Apărare, oficialii europeni au avut o discuţie aprofundată pe teme privind PSAC, în pregătirea discuţiilor pe această temă din cadrul reuniunii Consiliului European din 25 iunie 2015 și au fost adoptate Concluzii ale Consiliului.
Miniştrii au evaluat pozitiv rapoartele înaintate de Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, şi de comisarul european pentru piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, privind stadiul implementării sarcinilor trasate la Consiliul European din 16 decembrie 2013. Discuţiile s-au concentrat pe trei teme majore: sporirea eficienţei, vizibilităţii şi impactului PSAC, dezvoltarea capacităţilor şi consolidarea industriei europene de apărare.

Miniştrii au avut un schimb de opinii privind Revizuirea strategică, pe baza unui document orientativ care cuprinde principalele teme pe care se va concentra prezentarea pe care Înaltul Reprezentant Federica Mogherini o va face în cadrul Consiliului European din 25 iunie 2015.
O temă care a mobilizat o parte substanţială a discuţiilor oficialilor europeni a fost cea a evaluării stadiului implementării deciziei politice a şefilor de state şi guverne europeni, în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European din 23 aprilie 2015, privind combaterea traficului ilegal de imigranţi din Marea Mediterană. La partea de discuţii alocată problematicii migraţiei a participat şi comisarul european pe acest domeniu, Dimitris Avramoupoulos, care a făcut o prezentare a Agendei Europene pentru Migraţie.

Componenta acţiunii externe, de domeniul PSAC, a vizat acordul Consiliului UE pentru înfiinţarea operaţiunii militare navale în Marea Mediterană (EUNAVFOR Med), având ca obiectiv final destructurarea reţelelor de trafic de fiinţe umane în regiune. Miniştrii au adoptat Conceptul de Management al Crizei şi Decizia Consiliului de înfiinţare a EUNAVFOR Med, trasând, totodată, sarcini specifice pentru formatele de lucru să continue, în regim de urgenţă, procesul de planificare operaţională.
În cadrul intervenţiei sale, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat necesitatea includerii cu regularitate a subiectelor privind securitatea şi apărarea pe agenda tuturor formatelor politice ale UE, în special în actualul context geopolitic. A exprimat susţinerea României - care a înaintat deja contribuția proprie - pentru procesul de revizuire strategică, proces care trebuie să reflecte în mod adecvat interesele tuturor statelor membre şi să ţină cont de echilibrul abordării geografice. Rezultatul procesului va trebui să cuprindă şi revizuirea Strategiei Europene de Securitate (adoptată în 2003), astfel încât UE să fie în măsură să răspundă provocărilor actuale din domeniu. A subliniat în mod deosebit importanţa următoarelor aspecte: sporirea solidarităţii între statele membre UE, adoptarea unei poziţii pro-active a UE în vecinătatea estică şi cea sudică şi coordonarea acesteia cu NATO, sprijinirea membrilor Parteneriatului Estic, inclusiv pentru gestionarea comună a ameninţărilor de securitate, consolidarea PSAC, dezvoltarea în continuare a parteneriatului transatlantic, precum şi amplificarea eforturilor pentru asigurarea securităţii energetice şi a celei cibernetice.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat sprijinul României pentru operaţia maritimă EUNAVFOR Med, ca expresie a solidarităţii europene şi în urma deciziei şefilor de stat şi de guvern adoptată la Consiliul European extraordinar din 23 aprilie 2015. În cadrul discuţiilor, a evidenţiat necesitatea asigurării unei baze juridice cât mai cuprinzătoare pentru viitoarea operaţie, sub forma unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, însoţită, atunci când condiţiile o vor permite, de o invitaţie a autorităţilor libiene legitime. În acest context, a subliniat necesitatea integrării EUNAVFOR Med într-o viziune strategică de ansamblu a UE asupra evoluţiilor din regiune şi fenomenului migraţiei şi implementarea Abordării Cuprinzătoare a Uniunii. Aceasta trebuie să includă continuarea susţinerii procesului politic din Libia, cooperarea cu statele regiunii, consolidarea misiunilor PSAC din Africa de Nord şi utilizarea tuturor instrumentelor aflate la dispoziţia Uniunii, inclusiv a asistenţei pentru dezvoltare şi a celei umanitare. A arătat că este necesară identificarea acţiunilor optime de prevenire a cauzelor migraţiei ilegale şi de destructurare la sursă a reţelelor de trafic de persoane. La nivel operaţional, a semnalat imperativul unor mecanisme eficiente de cooperare şi coordonare a EUNAVFOR Med operaţiile maritime ale NATO (Active Endeavour) şi Frontex (Triton şi Poseidon).
Miniştrii afacerilor externe şi apărării din statele membre UE au avut, de asemenea, un dejun comun de lucru, în prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Discuţiile s-au concentrat asupra provocărilor de securitate din vecinătăţile estică şi sudică ale UE, precum şi asupra cooperării UE-NATO în acest context.

În sesiunea separată a Consiliului Afacerilor Externe, miniştrii de externe au discutat Procesul de Pace din Orientul Mijlociu (PPOM). În context, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a arătat că, în actuala conjunctură internaţională, o prioritate a UE este sprijinirea reluării dialogului între cele două părţi, israeliană şi palestiniană, cu obiectivul ajungerii la singura soluţie viabilă – soluţia celor două state care să coexiste în pace şi securitate. Ambele părţi trebuie să evite recurgerea la măsuri unilaterale care ar putea submina eforturile de pace. Este nevoie de o coordonare strânsă între actorii internaţionali şi regionali relevanţi pentru atingerea acestor obiective.
Totodată, Bogdan Aurescu a exprimat speranţa că numirea unui nou reprezentant special al UE pentru PPOM va conduce la creşterea angajamentului constructiv al UE în acest dosar complex al relansării negocierilor directe israeliano-palestiniene, care să faciliteze și să susțină procesul de ansamblu din Orientul Mijlociu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii