Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:59 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Post-eveniment "Isis, o nastere prietenoasa"

ro

01 Dec, 2010 16:34 3041 Marime text

Acest eveniment a avut ca scop principal promovarea conceptului de „nastere prietenoasa" la nivelul tuturor maternitatilor din tara. Conceptul porneste de la ideea ca nasterea reprezinta un cumul de emotii puternice, bucurie, durere, teama, incredere, ingrijorare, speranta, toate traite intens atat de bebelus, de mama, de tata, cat si de cadrele medicale care sunt alaturi de fericita familia. Daca acest moment este insotit de respect si iubire, mama poate trai o experienta pozitiva la nastere. Specialistii incurajeaza o relatie afectuasa a bebelusului cu mama sa, o relatie de familie mama-tata-bebelus increzatoare. Isis Medical Center recunoaste si importanta respectarii copilului care vine pe lume ca o persoana in adevaratul sens al cuvantului, importanta respectarii perceptiilor, a emotiilor, a fricii, a sensibilitatii acestuia, importanta respectului absolut al momentului. Prin acest eveniment, ne-am propus sa intelegem importanta nasterii, dincolo de actul medical, sa promovam actul medical alaturi de formarea unei familii si nasterea unui destin.

Evenimentul a debutat pe 27 noiembrie cu "Atelierul Isis, o nastere prietenoasa", intalnire ce a reunit cele mai importante nume din lumea medicala romaneasca (Prof. Univ. Dr. Petru Bordei - Decanul Facultaţii de Medicină a Universităţii Ovidius, Prof. Univ. Dr. Vlad Tica - Vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, Prof. Univ. Dr. Bogdan Marinescu - Preşedintele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie, Prof. Univ. Dr. Gabriel Bănceanu - Vicepreşedintele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie, Prof. Univ. Dr. Silvia Stoicescu - Preşedintele Asociaţiei de Neonatologie din România) precum si reprezentanti ai principalelor asociatii din Romania ce au in vedere promovarea nasterii naturale (Irina Popescu - Presedinta asociatiei pentru Nastere Naturala si Alaptare, Ana Maita - Presedinta asociatiei Mame pentru Mame), medici, psihologi, moase, educatori prenatali si asistente medicale din intreaga tara. Prin acest atelier s-a incercat o mai buna definire a conceptului de „nastere prietenoasa", astfel incat acesta sa poata fi adoptat la nivelul cat mai multor maternitati din tara.

In cadrul acestui concept, s-au deosebit doua puncte principale de discutie:

1. Nasterea prietenoasa pentru mama, care inseamna apropierea cadrelor medicale de paciente inca din timpul consultatiilor prenatale, informarea corecta, asigurarea unui cadru intim, sigur, confortabil in timpul travaliului, respectarea dorintelor femeilor pe parcursul travaliului si a nasterii, o experienta pozitiva si satisfacatoare, indiferent de modul in care decurge nasterea. S-a desprins de asemenea ideea ca o reglementare mai buna a statutului moasei in maternitati va putea asigura o mare parte din toate aceste aspecte.

2. Nasterea prietenoasa pentru copil, care presupune facilitarea contactului imediat al nou-nascutului cu mama, intarzierea sectionarii cordonului ombilical, initierea alaptarii in primele 30 de minute de la nastere, promovarea corecta a alaptarii, rooming-in si evitarea separarii bebelusului de mama.

In data de 28 noiembrie, evenimentul "Isis, o nastere prietenoasa" a continuat cu o sesiune de prezentari in care medici si specialisti din domeniul sanatatii au oferit celor peste 300 de viitori si proaspeti parinti concluziile la care au ajuns in urma discutiilor din 27 noiembrie. Promovarea nasterii prietenoase a reprezentat pentru publicul larg un concept nou in tara noastra, dezvoltat in special in maternitatile private.

Pentru a promova si incuraja nasterea prietenoasa, Isis Medical Center a lansat un nou pachet de nastere care vine cu o reducere de 200 de euro la pachetul initial de 1000 de euro pentru mamicile care aleg sa nasca intr-un mod prietenos pentru ele si pentru bebelusii lor. De asemenea, ele au primit un ghid cu raspunsuri utile la cele mai frecvente intrebari pe care si le pun viitorii si proaspetii parinti.

In plus, in cadrul evenimentului a fost lansata prima televiziune online dedicata exclusiv femeilor, ISIS TV (www.isistv.ro). ISIS TV îşi propune să promoveze sănătatea pe Internet şi să fie un dicţionar medical pentru femei. Prima televiziune care le este dedicată va oferi necesarul de informaţii astfel încât nici un simptom sau afecţiune sa nu reprezinta o necunoscuta. Şi pentru că o femeie se simte cu adevărat împlinită atunci când devine mamică, ISIS TV este alături de gravide şi le ajută să zâmbeasca la finalul celor 9 luni de sarcină. Timide, îngrijorate, speriate, pesimiste, oricum ar fi, specialiştii noştri le vor face să uite de griji. Naşterea va deveni momentul cel mai preţios din viaţa lor şi a partenerilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii