Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:35 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

13 septembrie „ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA" 162 de ani de activitate

ro

13 Sep, 2010 20:54 2757 Marime text
13_septembrie_2010_1.jpgEroi fără nume, pompierii militari au participat activ la toate momentele importante ale istoriei moderne a României. La 13-25 Septembrie 1848, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, ostaşii Companiei de Pompieri ai Capitalei, au purtat pe Dealul Spirii o crâncenă bătălie cu trupele otomane venite să înăbuşe legitimele aspiraţii de libertate, progres şi democraţie ale românilor. Istoria atestă faptul că la 1848, pe Dealul Spirii, s-a luptat pentru un principiu, acela al libertăţii.

13_septembrie_2010_2.jpgUlterior, pe timpul Războiului de Independenţă purtat pe câmpurile de luptă din Bulgaria, ostaşii pompieri constituiţi în baterii de artilerie, şi-au adus contribuţia lor la câştigarea neatîrnării şi suveranităţii României. Cu acelaşi spirit de sacrificiu, ostaşii pompieri s-au acoperit de glorie pe timpul celor două războaie mondiale, în apărarea obiectivelor economice şi strategice, stingerea incendiilor provocate de desfăşurarea luptelor, salvarea populaţiei afectată de bombardamentele inamice. În Decembrie 1989, militarii pompieri au reuşit să stăpânească furia flăcărilor a peste 400 incendii ce au avut loc în acea perioadă, salvând numeroase vieţi şi bunuri materiale.

Ziua de 13 Septembrie a fost şi va rămâne un reper fundamental în conştiinţa naţională a românilor prin faptele de armă săvârşite sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu. A trecut mai bine de un veac şi jumătate de la actul eroic săvârşit de către pompierii militari din Bucureşti pentru apărarea Revoluţiei române de la 1848 împotriva invaziei otomane. Intrarea trupelor otomane invadatoare în Bucureşti a prilejuit unităţilor militare româneşti, printre care şi Compania de Pompieri, să înscrie unul dintre momentele înălţătoare ale Revoluţiei române, încleştarea din Dealul Spirii devenind un simbol al luptei poporului român pentru libertate şi independenţă. Această bătălie reprezintă prima afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă a ostaşilor noştri, ca parte integrantă a tinerei armate române moderne, constituită în urma păcii de la Adrianopole 1829.

Bătălia din Dealul Spirii purtată împotriva trupelor contrarevoluţionare otomane a evidenţiat legătura strânsă între pompieri şi popor, hotărârea corpului de cadeţi şi a trupei de a respinge agresiunea străină. Animaţi de dragostea de ţară, pompierii au dovedit pe timpul încleştării vitejie, curaj, măiestrie în rezolvarea oportună a situaţiilor de luptă, capacitate de luptă ridicată şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu inamicul.

În 1901, pe Dealul Spirii a fost inaugurat Monumentul Eroilor Pompieri eveniment ce a reunit în jurul său pe ultimii 17 veterani a istoricei bătălii. În acel emoţionant moment, preşedintele Consiliului de Miniştri, D.A. Sturza avea să spună: „sângele acestor credincioşi a ridicat neamul întreg şi vânjos, plin de încredere în sine şi în viitor! Nu se poate uita de poporul român că impulsiunea mişcării de redeşteptare din 1848, strigată prin fapta eroică din 13 Septembrie, a reînviat şi s-a refondat simţământul despre datoriile noastre către patrie".

Un alt moment de jertfă al pompierilor militari, consemnat în paginile Istoriei contemporane, în care aceştia şi-au pierdut viaţa la datorie, a fost tragedia de la Mihăileşti, 24 mai 2004, când două explozii violente au zguduit pământul după ce un TIR încărcat cu azotat de amoniu s-a răsturnat şi a luat foc. Au murit 18 oameni - localnici, jurnalişti şi șapte pompieri. Rudele şi prietenii celor morţi în urma exploziei camionului încărcat cu azotat de amoniu îi comemorează, an de an, pe cei dispăruţi. La monumentul de la Mihăilesti, ridicat în cinstea victimelor tragediei, oficiali ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău depun coroane de flori, pentru colegii lor care au murit eroic.

Pentru a cinsti memoria celor 166 de pompieri militari care au căzut la datorie în Dealul Spirii, dar şi a celorlalţi pompieri, eroi peste veacuri, data de 13 Septembrie a fost declarată Ziua Pompierilor din România. Sărbătoarea constituie un prilej de evocare a faptelor de arme săvârşite acum un veac şi jumătate de militarii pompieri din Bucureşti care, alături de infanteriştii Regimentului 3 şi masele revoluţionare ridicate la luptă, au înscris o pagină de eroism în lupta poporului român pentru emancipare naţională şi socială.

Purtător de cuvânt,

Paula Anghel

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • virgil dragomir 16 Sep, 2010 10:13 RUSINE!! RUSINE!!DE ZIUA POMPOIERILOR ANUL ACESTA AM SIMTIT O MARE SCARBA,O MARE RUSINE CA SUNT POMPIER IN BUCURESTI,CA SUNT POMPIER IN ROMANIA!! SI VA ROG SA MA CONTRAZICE-TI STIMATI COLEGI.NU STIU ALTII CUM SUNT DAR EU UNUL NU POT DECAT SA FIU SCARBIT,SCARBIT DE SITUATIA ACTUALA ,CAND DUPA O LUNA DE TAVALIT PRIN NOROI,DUPA O LUNA DE COLINDAT CANALZARILE INFECTE ALE BUCURESTIULUI AM REUSIT SA FIU RECOMPENSAT CU INCREDIBILA SUMA DE 1300 DE RONI.RUSINE MINISTERULUI,RUSINE GUVERNULUI. P.S.CREDETI DOMNULE MINISTRU DE INTERNE CA NE ESTE FRICA DE RESTRUCTURARE?? NU!! MAI RAU D EATAT NU SE POATE.NU O SA NE DATI AFARA DIN TARA ,SI DACA DA NE VETI FACE CU SIGURANTA UN MARE BINE.ORGANIZAM MEREU DE 13 SEPTEMBRIE PARADA,CU MARE ALAI,CU DEFILARE SI MAI ALES CU MESE FESTIVE PENTRU SEFII CU BURTII MARI.CATI DINTRE SCLAVII DE JOS DIN RANDUL PROSTIMII AU PRIMIT MACAR 50 DE RONI PRIMA ??? NICI MACAR UNUL SINGUR.APROPOS ,NU NI SAU DAT NICI MACAR BANII PE DIURNELE DE LA INUNDATII DIN SUCEAVA.ASA TARA,ASA OAMENI.CREDETI DOMNULE BOC CA VOM MAI REZISTA MULT??? NU.IN CURAND VA VENII ZIUA CAND VETI VEDEA CA VETI RAMANE SINGURI CU MINISTRI DUMNEAVOSTRA.CREDETI CA POLITIA ,JANDARMERIA SAU NOI POMPIERII VA VOM SUSTINE???? MA INDOIESC.
  • virgil dragomir 16 Sep, 2010 10:04 RUSINE!!!!rusine guvernului care a adus tara in aceasta situatie! cum credeti ca ma simt cand am reusit sa iau salariul pe luna august 1300 de roni???? domnule BOC dumneata ai lucra ca pompier in bucuresti pe 1300 de roni?? nu cred.frati pompieri daca politistii vor lucra de 75% noi de ce sa nu o facem?? nu avem sindicat este adevarat ,dar nici sa ne umileasca cu un salariu de mizerie nu se poate.haideti in strada,trebuie facut ceva.jos incompetentii care ne conduc si care au furat si vor fura aceasta tara!!! domnule ministru de interne vreau sa va donez acesti 1300 de roni ,eu unul sincer nu am ce face cu acest salariu de rahat!!ne tot amenintati cu datul afara,credeti ca se vor gasi alti prosti care vor sa munceasca pe 1300 de roni?? nu cred.