Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curs national de pregatire în domeniul detecţiei materialelor nucleare şi radioactive organizat la Constanta

ro

01 Jun, 2012 18:19 919 Marime text

În perioada 28.05 - 01.06.2012, la sediul Garzii de Coasta din Constanţa, s-a desfasurat „Cursul National privind prevenirea si combaterea activitatilor de trafic ilicit cu materiale nucleare si radioactive pe teritoriul Romaniei", activitate de pregatire a specialistilor din cadrul institutiilor nationale cu atributii in domeniul prevenirii şi combaterii traficului ilicit cu materiale nucleare şi radioactive.

Cursul de pregatire a fost organizat de catre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (C.N.C.A.N.) si Agentia Internationala pentru Energie Atomica (A.I.E.A.), in colaborare cu Inspectoratul General al Politiei de Frontiera.

La activitate au participat reprezentanţi ai instituţiilor de cooperare din cadrul acestui program si anume specialisti din Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Inspectoratul General al Politiei Romane - Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate si Unitatea NBC, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, Autoritatea Naţională a Vămilor, Serviciul Român de Informaţii, Agentia Nucleara si Pentru Deseuri Radioactive din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Departamentul Energiei din S.U.A.

Activitatea a constat în exercitii teoretice si practice, prezentari ale capabilitatilor institutiilor statului roman de interventie in cazul identificarii unui caz de trafic ilicit cu substante radioactive sau nucleare, prezentarea echipamentelor de detecţie din dotarea Poliţiei de Frontieră Române primite în cadrul programului intitulat "Second Line of Defense" (S.L.D.) - destinat detecţiei la frontiera a materialelor nucleare şi radioactive, precum si demonstratii practice ale A.I.E.A. privind modul de functionare a unor echipamente de detectie si identificare a materialelor radiologice.

Sesiunile de pregătire au fost susţinute de experţi din cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (A.I.E.A.) si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (C.N.C.A.N.), precum şi de ofiţeri specialişti în combaterea infracţionalităţii transfrontaliere din cadrul I.G.P.F.

Informaţii de background:

Programul "Second Line of Defense" (S.L.D.) destinat detecţiei la frontieră a materialelor nucleare şi radioactive în vederea prevenirii traficului ilicit cu aceste produse, reprezintă un program amplu ce urmareşte dotarea a 600 de puncte de trecere a frontierei din peste 30 de ţări ale lumii cu echipament specific.

La nivelul ţării noastre programul este implementat şi gestionat de către Ministerul Administraţiei şi Internelor - Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române, cu sprijinul Departamentului Energiei (D.O.E.) din cadrul Guvernului S.U.A, acesta reprezentând o donaţie a guvernului american.

"Second Line of Defense" prevede, în principal, instalarea unor portal-monitoare ce detectează radiaţii gama şi neutroni în punctele de frontieră rutiere, navale şi aeriene situate la frontiera externa a U.E., la graniţa cu Ucraina, Serbia, R. Moldova şi Marea Neagra, cât şi în cadrul Aeroportului Internaţional Henri Coandă - Bucureşti. Totodată, programul presupune realizarea unui sistem on-line de avertizare ce cuprinde o bază de monitorizare centrală, staţii de alarmă centrale şi staţii de alarmă locale.

Implementarea Programului a început în P.T.F. Galaţi Rutier şi în P.T.F. Galaţi Feroviar de la frontiera cu R. Moldova si a continuat la Marea Neagra, în Portul Constanţa şi Constanţa Sud Agigea.

Tot în cadrul acestui proiect, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a primit din partea Departamentului Energiei din S.U.A. două autovehicule dotate cu mijloace mobile de detecţie a materialelor nucleare şi radioactive, care sunt utilizate de către ofiţerii specializaţi în combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

Programul "Second Line of Defense" (S.L.D.) se derulează în baza Acordului dintre Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei din Statele Unite ale Americii cu privire la cooperarea în domeniul prevenirii traficului ilicit cu substanţe nucleare şi alte materiale radioactive, semnat la data de 15.09.2008.

Pentru ţara noastră implementarea programului "Second Line of Defense" conduce la întărirea rolului activ pe care România îl are în regiune în soluţionarea unor probleme majore precum lupta împotriva terorismului, promovarea parteneriatului strategic cu S.U.A. şi promovarea intereselor de securitate ale statului român.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii