Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:38 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin Informativ - Garda de Coasta

ro

13 Jan, 2012 18:06 547 Marime text
În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În intervalul menţionat, au fost constatate 7 infracţiuni astfel:

Pescuit ilegal în Delta Dunării

În data de 12.01.2011 poliţiştii de frontieră tulceni, pe timpul executării atribuţiilor de serviciu, au depistat cinci cetăţeni români care pescuiau cu plase interzise de lege şi ofereau spre comercializare cantităţi de peşte fără a avea documente de provenienţă.

Lucrători ai Sectorului P.F. Chilia au prins în flagrant pe L.M. de 41 ani şi L.V. de 42 ani, ambii domiciliaţi în localitatea Crişan, care pescuiau într-o zonă protejată a Dunării Vechi cu plase tip setcă din aţă interzise de lege.
Cele 4 plase, în lungime totală de 320 metri, au fost ridicate în vederea confiscării, iar cantitatea de peşte găsită în barca celor doi a fost predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil.
Oamenii legii au ridicat în vederea confiscării şi barca din fibră de sticlă dotată cu motor marca Mercury, din care pescuiau cei doi, valoarea aproximativă a acestor bunuri fiind de 4.000 lei.

Câteva ore mai târziu, poliţiştii de frontieră din cadrul aceluiaşi sector au acţionat şi în zona lacului Merheiul Mare, unde i-au depistat pe P.A. şi P.N. care desfăşurau activităţi de pescuit cu plase tip avă interzise de lege.
Cele 30 de plase, în lungime de aproximativ 1.200 metri, au fost ridicate în vederea confiscării, iar cantitatea de 136 kilograme peşte din specii diferite a fost predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil.
Cei doi pescari au rămas şi fără barca din fibră de sticlă cu motor marca Honda, valoarea acestor bunuri confiscate fiind de 10.400 lei.

În aceeaşi zi, în zona de competenţă a Sectorului P.F. Isaccea, a fost depistat V.S. de 35 ani, domiciliat în oraşul Măcin, care oferea spre comercializare o cantitate de peşte fără a avea documente de provenienţă.
Cantitatea de peşte a fost ridicată în vederea confiscării şi predată spre valorificare.

Pe numele a 4 dintre cetăţenii surprinşi în flagrant pescuind au fost întocmite lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lipsă a licenţei/autorizaţiei de pescuit comercial, desfăşurarea de activităţi de pescuit în zone de protecţie, precum deţinerea şi folosirea la pescuit a plaselor tip avă de către persoane neautorizate, fapte prevazute si sanctionate de art. 64 lit. a, g si lit. k din OUG 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009, iar pentru persoana care vindea peşte s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de deţinere a peştelui fără documente legale, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 64, lit j din acelaşi act normativ.

Ţigări confiscate la Agigea

În data de 12.01.2011 poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa - P.T.F. Constanţa Sud Agigea au reţinut în vederea confiscării 2.200 de ţigarete netimbrate găsite la bordul unei nave.
Oamenii legii au efectuat un control la o navă sub pavilion Turcia, acostată în Portul Constanţa Sud Agigea, unde au depistat un cetăţean român care avea asupra sa 110 pachete de ţigări netimbrate.
În urma cercetărilor efectuate a rezultat faptul că B.D. de 37 ani, domiciliat în municipiul Constanţa, a urcat la bordul navei unde a primit respectivele ţigarete.
Întreaga cantitate de ţigări, în valoare de aproximativ 1.300 lei, a fost ridicată în vederea confiscării şi predată organelor vamale.

Maşină furată găsită la Constanţa

În data de 12.01.2011 lucrători ai Gărzii de Coastă, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au depistat în trafic un autoturism care figura în bazele de date ca fiind furat din Spania.
Poliţiştii de frontieră au oprit pentru control, în municipiul Constanţa, un autoturism marca Suzuki, de culoare gri, condus de N.D. de 45 de ani.
La verificarea documentelor de înmatriculare ale autoturismului, oamenii legii au constatat că acesta figura în baza de date ca fiind furat din Spania, începând cu data de 26.08.2011.
Autoturismul, în valoare de aproximativ 12.000 de euro, a fost ridicat în vederea indisponibilizării şi introdus în parcul auto al Gărzii de Coastă.
Pe numele conducătorului auto a fost întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt, faptă prevazută şi pedepsită de art. 26 raportat la art. 208 Cod Penal.

Infracţiuni pe drumurile publice

În data de 12.01.2012 poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul desfăşurării activităţilor de supraveghere şi control în zona de frontieră, au constatat următoarele cazuri sancţionabile de O.U.G. 195/2002 republicată si actualizată:

Pe raza oraşului Sulina H.C. de 38 ani conducea un autoturism marca Opel, înmatriculat în Germania, fără a poseda permis de conducere.
În urma verificărilor a mai rezultat faptul că autoturismul avea numerele de înmatriculare expirate.

În acceaşi localitate, poliţiştii de frontieră tulceni l-au depistat pe C.G. de 18 ani care conducea un autoturism marca Jeep Cherokke neînmatriculat.

Pe numele conducătorilor auto a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autoturism fără a poseda permis de conducere, respectiv a unui autoturism neînmatriculat, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 85 şi 86 din O.U.G. 195/2002 republicată si actualizată.

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii