Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin Informativ - Garda de Coasta

ro

13 Jul, 2012 21:30 1521 Marime text

1_1.jpgÎn ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În intervalul menţionat, au fost constatate 5 infracţiuni astfel:

Turişti salvaţi pe canalul Sulina

1_2.jpgPoliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au intervenit pentru salvarea unui grup de turişti români aflaţi la bordul unei ambarcaţiuni de agrement căreia i s-a defectat motorul pe canalul Sulina.

În data de 12.06.2012, în jurul orei 21.10, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Sulina au fost înştiinţaţi prin SNUAU 112 că un grup de turişti ambarcat pe o navă de agrement ce efectua o cursă între Tulcea şi Sulina solicită ajutor deoarece ambarcaţiunii i s-a defectat motorul.

1_3.jpgDin cauza condiţiilor meteo nefavorabile, vânt puternic şi ploaie torenţială, câţiva dintre turişti au intrat în panică, astfel încât membrii echipajului au decis să ceară ajutor de urgenţă.

Garda de Coastă a trimis la locul indicat, Mila Marină 5 (aproximativ 8 kilometri de oraşul Sulina), o ambarcaţiune rapidă tip ARI cu doi poliţişti de frontieră la bord.

Pe ambarcaţiunea în cauză se aflau 14 persoane (12 turişti români din Târgovişte şi doi membri de echipaj), aceştia din urmă încercând să remedieze defecţiunea.

Poliţiştii de frontieră au preluat 3 turişti care au cerut să fie duşi în oraşul Sulina, ceilalţi rămânând la bordul ambarcaţiunii pe propria răspundere.

În jurul orei 22.05, turiştii care au solicitat ajutorul au ajuns în oraşul Sulina la bordul ambarcaţiunii Poliţiei de Frontieră fiind în afara oricărui pericol.

La scurt timp, defecţiunea la motor a fost remediată, astfel încât şi ceilalţi membri ai expediţiei au ajuns fără probleme în oraşul Sulina.

Încălţăminte şi îmbrăcăminte susceptibile a fi contrafăcute

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au întreprins, alături de reprezentanţi ai Gărzii Financiare Constanţa, respectiv lucrători vamali, acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii infracţiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuală, confiscând articole de îmbrăcămite şi încălţămite în valoare de peste 765.000 lei.

În data de 12.07.2012, în jurul orei 17.30, poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali din P.P.F. Constanţa Sud Agigea au controlat un container sosit din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti, încărcat cu 2.796 perechi de încălţăminte sport pentru femei, bunuri susceptibile de a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuală.

Bunurile descoperite, cu o valoare de aproximativ 750.000 lei dacă ar fi fost originale, au fost ridicate în vederea confiscării.

În aceeaşi zi, pe raza staţiunii Mamaia, o echipă mixtă formată din lucrători ai Gărzii de Coastă şi ai Gărzii Financiare a verificat două societăţi comerciale despre care existau indicii că oferă spre comercializare articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte susceptibile a fi contrafăcute.

Astfel, au fost ridicate în vederea confiscării 114 articole, cu o valoare de aproximativ 15.100 lei dacă ar fi fost originale.

Pe numele administratorilor societăţilor comerciale în cauză, un cetăţean chinez, unul armean şi doi români, au fost întocmite lucrări penale pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin.1 lit. b din Legea 84 /1998 republicată.

Infracţiuni pe drumurile publice

În data de 12.07.2012, în jurul orei 12.30, pe comunicaţia Năvodari - Lumina a fost verificat în trafic un autoturism marca Opel Vectra, înmatriculat în R. Bulgaria şi condus de R.C. de 43 ani, domiciliat în oraşul Năvodari.

În urma controlului a fost stabilit faptul că tichetul de inspecţie tehnică al autoturismului era fals.

Şoferul s-a ales cu dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, faptă prevăzută şi sancţionată de art 291 Cod Penal.

În aceeaşi zi, în zona de competenţă a S.P.F. Pardina, a fost verificat în trafic un autoturism Dacia înmatriculat în Tulcea, în care se aflau la volan F.V. de 16 ani domiciliat în judeţul Vaslui, şi ca pasager D.I. de 48 ani, domiciliat în judeţul Tulcea.

Tânărul aflat la volan a recunoscut că nu deţine permis auto, iar cel din dreapta a declarat că este proprietarul autoturismului.

Pe numele persoanelor în cauză s-au întocmit lucrări penale pentru săvârşirea infracţiunilor de „conducere pe drumurile publice a unui autoturism de către o persoană ce ne deţine permis de conducere", respectiv „încredinţarea cu ştiinţă a autoturismului unei persoane ce nu deţine permis de conducere", fapte prevăzute şi sancţionate de art. 86, alin. 1 şi 3 din O.U.G. 195/2002 republicată.

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă

Agent principal de poliţie

Marius Ovidiu NICULESCU

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii