Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:49 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa DIICOT - 27.09.2014

ro

27 Sep, 2014 14:22 1066 Marime text
    Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –  Serviciul Teritorial Brașov, împreună cu polițiști specializați în combaterea criminalității organizate din Brașov și Mehedinți și în cooperare cu autoritățile judiciare germane din Manheim, au reușit să anihileze un grup infracțional organizat specializat în infracțiuni informatice.

    Procurorii DIICOT au început urmărirea penală în data de 01.07.2014 „in rem”, pentru săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art.367 alin.1 din Codul penal și „operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice”, prevăzute de art 367, alin. 1, și art.365 alin.2 din Codul penal, ambele ambele în condiţiile art.38 alin.1 din Codul penal.

     Prin ordonanțele din 24 septembrie 2014 procurorul de caz a dispus continuarea urmăririi penale față de Constantin Costel, Ciobanu Valeriu și Ariciu Sorin Ionuț, suspectați de comiterea infracțiunilor mai sus arătate.

    Din materialul probatoriu rezultă suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna august 2014, pe raza municipiului Braşov, cei trei inculpați au constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în mod coordonat în vederea procurării, confecţionării şi folosirii echipamentelor de fraudare a bancomatelor şi de clonare a cardurilor bancare. Inculpații sunt suspectați că în datele de 31.08.2014, respectiv 07.09.2014 şi 08.09.2014 au deţinut dispozitive autonome de citire a benzii magnetice a cardurilor şi a codurilor PIN aferente acestora pe care le-au montat la bancomatele deținute de două bănci din Drobeta Turnu Severin.

    Operațiunea derulată de membrii grupului avea ca scop testarea echipamentelor de skimming cu care mai apoi intenţionau să se deplaseze în străinătate pentru a frauda bancomate şi a efectua operaţiuni de retragere de numerar. Aparatura de skimming era testate la bancomate aparţinând unor instituţii bancare diferite, la ore la care afară era întuneric (06.00 a.m. sau 10.00 p.m.) pentru a evita identificarea. Fiecare membru al grupului avea roluri prestabilite, în sensul în care în timp ce doi dintre ei acţionau asupra bancomatului, cel de-al treilea asigura paza. De asemenea membrii grupului păstrau și valorificau legături cu persoane care desfăşoară activităţi similare, cu care lucrează pentru a confecţiona echipamente destinate clonării cardurilor bancare;

    Întrucât procurorii DIICOT aveau date cu privire la faptul că inculpații intenționau să părăsească România deținând echipamente de fraudare a bancomatelor – cei trei aveau deja cumpărate bilete de avion cu destinaţia Franţa, respectiv Anglia, la data de 25.09.2014 a avut loc acţiunea de prindere în flagrant.

    Inculpații au fost prinși în flagrant în  Drobeta Turnu Severin, cu sprijinul SCCO Mehedinti, pentru imobilizarea acestora, polițiștii fiind nevoiți să facă uz de arme.

    La perchezițiile domiciliare efectuate au fost descoperite următoarele:

    - la domiciliul inculpatului Ciobanu Valeriu: „o gură de bancomat” reprezentând un dispozitiv electronic metalic ce pare să provină de la un ATM şi o bucată dintr-un material plastic transparent, parte a dispozitului menţionat anterior, 42 de carduri cu bandă magnetică de culoare albastră, o bucată de plastic de culoare gri ce pare să provină dintr-un ATM, 80 de cartele telefonice de Romtelecom prevăzute cu cip, 2 grindere, o bobină legată la un arc, 2 acumulatori,  2 dispozitive de culoare neagră, un suport pentru minicameră video, un laptop, 7 carduri de memorie, un card microsd aflat în adaptor, 6 stickuri de memorie, un card Visa, 4 telefoane mobile, 3 cartele SIM, un cap de tăiere metal prevăzut cu filet, un instrument metalic pentru găurit, o cameră Web prevăzută cu mufă USB;

    - la domiciliul inculpatului Ariciu Sorin Ionuţ: o fantă pentru bancomat, un microcircuit prevăzut cu fire, un cablu de date, un dispozitiv tip MSR, trei stick-uri, un hard-disk şi un laptop;

    - la domiciliul inculpatului Constantin Costel: o cultură de plante, aflate în diferite stadii de dezvoltare, atât în ghivece, în curte (prin porumb), cât şi puse la uscat, cu miros şi aspect de cannabis, însumând aproximativ 200 grame.

    Inculpații Ciobanu Valeriu şi Ariciu Sorin Ionuţ au mai fost arestaţi pentru skimming în Franţa şi Uruguay. Procurorii DIICOT au stabilit că aceștia sunt autorii distrugerii  unui bancomat în seara zilei de 30 august 2014, iar Constantin Costel este autorul distrugerii bancomatului unei alte bănci bănci, în dimineața zilei de 7 septembrie. Faptele erau cercetate în două dosare ale altei unități de parchet. Ambele cauze au fost conexate la dosarul penal instrumentat de DIICOT.

    Procurorul DIICOT a dispus  în data de 26 septembrie reținerea celor trei inculpați pentru 24 de ore și i-a prezentat Tribunalului Brașov cu propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul instanței a admis solicitarea DIICOT și a dispus emiterea mandatelor de arestare preventivă pe numele celor trei inculpați.

    Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.

    Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii