Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vioara lui George Enescu, din nou la drum, prin România

ro

21 Oct, 2013 13:59 1213 Marime text
Abia sosită din turneul Duelul Viorilor, vioara Guarneri del Gesu, datată 1730, ce i-a aparţinut lui George Enescu, pleacă din nou la drum, nu spre marile săli de concert, ci în sate, unde astfel de evenimente nu au loc în mod obişnuit, şi într-o serie de oraşe. Începe cea de-a doua ediţie a turneului naţional Vioara lui George Enescu.
Anul trecut, doi muzicieni români entuziaşti, Gabriel Croitoru şi Horia Mihail, au trecut prin experienţa de a cânta deopotrivă pe mari scene ale lumii (în oraşe mari, la Bucureşti - la Sala Radio sau Ateneu), dar şi în oraşe mai mici ale ţării lipsite de viaţă muzicală şi au descoperit astfel că au puterea de a duce muzica clasică mai departe, în locuri unde nimeni nu se gândeşte la ea. Au fost inspiraţi de exemplul lui George Enescu care, cu multă generozitate şi dragoste de oameni şi muzică, a mers cu vioara sa, Guarneri del Gesu, pe front, în spitale, în sate, acolo unde cei mai mulţi aveau nevoie de ea ca alinare.
Astfel s-a născut primul turneu intitulat Vioara lui George Enescu la sate, la iniţiativa Radio România Cultural şi Accendo. Această călătorie muzicală din 2012, a umplut de emoţie inimile oamenilor simpli din 8 localităţi rurale din România care, deşi nu fuseseră vreodată într-o sală de concert sau nu văzuseră un instrument pe viu, au venit la recital nu cu limuzine, ci cu căruţe, nu în smoking, ci în haine simple, dar care au rezonat la fel cu cei ce au posibilitatea de a merge în marile săli de concert.
Experienţa a fost una deosebită pentru cei doi artişti care, la finalul primei ediţii, declarau: „Eu zic că am început să ne obişnuim şi cu o atmosferă mai puţin propice unei săli de concert. Nu întotdeauna se întâmplă să ai spectatori care nu sunt familiarizaţi cu acest gen de muzică şi mă bucur că, iată, am fost la ei acasă şi încercăm ca măcar pe unii dintre ei să-i atragem către această muzică” - Gabriel Croitoru, ”Pe mine mă impresionează şi încă nu-mi revin din surpriza pe care am avut-o în faţa numărului mare de oameni care a venit la aceste recitaluri” - Horia Mihail.
Ca un gest firesc, după aceste emoţionante întâlniri, cei doi artişti reiau experienţa şi anul acesta. Cea de-a doua ediţie a turneului Vioara lui George Enescu va avea loc în perioada 22 octombrie - 4 noiembrie 2013, în 3 oraşe şi 6 localităţi rurale din judeţele Botoşani, Suceava, Vaslui, Sibiu, Ilfov şi la Sala Radio din Bucureşti.
Protagonistul acestei a doua ediţii, este acelaşi entuziast violonist Gabriel Croitoru, care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu, cea pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu), acompaniat de pianistul Horia Mihail. Horia Mihail va cânta pe un pian electric ce va călători alături de instrumentişti.
Turneul va fi şi anul acesta o frumoasă aventură a doi extraordinari artişti care vor poposi în locuri unde mari interpreţi ai muzicii clasice au cântat extrem de rar sau niciodată. Va începe chiar în localitatea Liveni, în care s-a născut Enescu şi a luat primele lecţii de muzică de la un vestit lăutar al vremii. Periplul muzical cuprinde un recital extraordinar susţinut la Sala Radio din Capitală, pe 1 noiembrie, dedicat sărbătoririi împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea radioului public românesc.
Programul concertelor cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian. Lucrări ale unor compozitori precum Tartini, Beethoven, Enescu, Chausson, Ravel vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor.
Datele de desfăşurare ale concertelor din turneul Vioara lui George Enescu:
22 octombrie: Comuna George Enescu, jud. Botoşani, Căminul cultural Arborea, ora 14:00;
22 octombrie: Botoşani, jud. Botoşani, Casa de cultură Botoşani, ora 19:00;
23 octombrie: Comuna Grăniceşti, jud. Suceava, Căminul cultural, ora 13:30;
24 octombrie: Comuna Pogoneşti, jud. Vaslui, Şcoala Dimitrie Negruţiu, ora 13:30;
24 octombrie: Bârlad, jud. Vaslui, Pavilionul Marcel Guguianu, ora 19:00;
28 octombrie: Comuna Slimnic, jud. Sibiu, Căminul cultural, ora 12:00;
28 octombrie: Comuna Răşinari, jud. Sibiu, Căminul cultural, ora 17:00;
1 noiembrie: Bucureşti, Sala Radio, ora 19:00;
4 noiembrie: Comuna Cernica, jud. Ilfov, Căminul cultural, ora 14:00.
Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo.
Coproducători: Radio România Regional şi TVR 2.
Eveniment recomandat de: Radio România.
Proiect cultural finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Partener principal: Muzeul Naţional George Enescu.
Sponsori: Volkswagen, Unicredit.

Parteneri: Orchestrele şi Corurile Radio România, Fondul Român de Dezvoltare Socială, Fundaţia Radio România, Chez Marie, Nissa.
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Spectacular, România liberă, Academia Caţavencu, Şapte Seri, Observator Cultural, Cocor, Cocor Media Channel, agentiadecarte.ro, Sales Express, Business Review, Tango, Ziare.com, Ziarul Metropolis.
Parteneri culturali: Filarmonica de stat din Botoşani, Muzeul Vasile Pârvan Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu.
Biletele pentru concertul de la Bucureşti sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos. Pentru detalii despre turneu, consultaţi site-ul www.vioaraluienescu.ro
 
Serviciul Comunicare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii