Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:23 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ICR Berlin dezvăluie selecția de filme românești de la Festivalul de Film din Cottbus

ro

15 Oct, 2013 18:42 784 Marime text
Între 5 și 10 noiembrie 2013 are loc Festivalul Internaţional de Film Est-European de la Cottbus/ Germania, dedicat celor mai recente către producţii cinematografice de calitate provenite din Europa de Est. Institutul Cultural Român din Berlin sprijină în calitatea sa de partener cu tradiție îndelungată al festivalului prezenţa românească la Cottbus.
Cinematografia din România este şi anul acesta la loc de cinste cu o serie importantă de producţii recente de film atât de lungmetraj, cât și de scurtmetraj.

Filmul „Roxanne“, în regia lui Valentin Hotea a fost invitat în competiţia de lungmetraj a festivalului. "Roxanne" spune povestea lui Tavi Ionescu, de 38 de ani, căruia încă îi place să copilărească. El își împarte viața între grafica pe calculator, o mamă bolnavă și Oana, care încă speră ca el să se implice în relația lor. Pentru Tavi, totul se va complica însă din ziua în care se hotărăște să-și ceară dosarul de la Securitate. Filmul a fost invitat anul acesta și la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

Tot în cadrul competiției de lungmetraj a fost selectat și pelicula „La limita de jos a cerului“, în regia lui Igor Cobileanski, după un scenariu de Corneliu Porumboiu. Filmul îl are ca personaj central pe Viorel, un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova.
În cadrul competiției de scurtmetraj participă din România regizorul Andrei Tănase cu pelicula „Claudiu și peștele”, filmul „Probleme de familie“, în regia Ruxandrei Ghițescu, precum și scurtmetrajul „Colecäia de arome”, în regia lui Igor Cobileanski.

Totodată Festivalul Internaţional de Film Cottbus prezintă în cadrul secţiunii Spektrum peliculele„Killing Time“, în regia lui Florin Piersic Jr. și „Lupul“, în regia lui Bogdan Mustață.
La secțiunea Fokus - Osteuropa der Regionen va fi proiectat filmul „Talking Letters“, a cărui regie este semnată de artistul vizual, Pavel Brăila.
Festivalul Internațional de Film de la Cottbus a fost înființat în 1991, cu intenția de a face simțită prezența filmelor din Europa de Est pe piața germană și de a urmări cum reflectă regizorii din fostele țări socialiste schimbările sociale și politice din statele lor de proveniență. De la înființarea sa, festivalul s-a dezvoltat ca un important punct de întâlnire  între scena de film est și central europeană și cea germană. Revista Variety a enumărat Festivalul de la Cottbus printre cele mai importante 50 de festivaluri din întreaga lume.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii