Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:44 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oportunităţi de afaceri româno-tunisiene valorificate prin intermediul Sistemului Cameral

ro

05 Jun, 2012 21:57 1199 Marime text

Bucureşti 31 mai 2012: La iniţiativa Ambasadei Republicii Tunisia la Bucureşti, Camera de Comerţ şi Industrie a României - Camera Naţională împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Romexpo SA şi Camera de Comerţ Bilaterală România-Tunisia au organizat Forumul de Afaceri Româno-Tunisian. Evenimentul a reprezentat unul din obiectivele misiunii economice organizate la Bucureşti de Centrul de Promovare a Exporturilor din Tunisia (CEPEX), cu ocazia Târgului Internaţional de Bunuri de Consum - TIBCO 2012.

Forumul de Afaceri Româno-Tunisian s-a desfăşurat în prezenţa ES doamna Mahbouba Chebbi Guiga, Ambasadorul Tunisiei la Bucureşti, dar şi a Excelenţelor Lor E.S. Dna Faouz El Achchabi, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Maroc şi E.S. Dl Mohammed EL-DIB Ambasadorul Republicii Libaneze în România, dovadă elocventă a importanţei acordate de şefii acestor misiuni diplomatice cultivării diplomaţiei afacerilor cu implicarea Sistemului Cameral din ţara noastră.

Delegaţia de afaceri tunisiană a fost întâmpinată de dl Sorin Vornic, Preşedintele CCI Vrancea, Preşedintele Consiliului de Administraţie ROMEXPO, Dl Ioan Mircea Dan Farcaş, vicepreşedintele CCI Bucureşti şi Dl Mihai George Dionisie, Preşedintele Camerei de Comerţ Bilaterală România Tunisia.

„Tunisia, situată la punctul de întâlnire dintre Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, a acordat dintotdeauna o importanţă deosebită relaţiilor sale cu ţările europene, mai ales cu cele din UE, Tunisia fiind prima ţară din sudul Mediteranei care a semnat, încă din 1995, un Acord de Asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană", a declarat în deschidere, ES Doamna Mahbouba Chebbi Guiga.

După aproape 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Tunisia, legăturile economice s-au consolidat, devenind tot mai dinamice, inclusiv prin creşterea numărului de misiuni economice multisectoriale.

Eforturile bilaterale au fost încununate de evoluţia remarcabilă a volumului schimburilor comerciale, care a înregistrat o creştere de 226% în perioada 2007-2010, „România devenind în 2011 a 15-a piaţă de desfacere pentru produsele tunisiene şi ajungând pe poziţia 38 ca furnizor pentru Tunisia", a spus Ambasadorul tunisian, subliniind următoarele:

„Rămân multe de făcut, pentru că noi considerăm că potenţialul este foarte important, iar perspectivele de cooperare şi parteneriat dintre operatorii economici ai celor două ţări sunt reale, mai ales în domeniile agroalimentar, textil, industriei electrice, mecanice, chimice şi farmaceutice, prospectării miniere, energiei solare, artizanat şi, turismului, IT&C".

La rândul său, dl Sorin Vornic a transmis participanţilor români şi străini, membrilor corpului diplomatic, reprezentanţilor autorităţilor guvernamentale româneşti şi oamenilor de afaceri prezenţi, mesajul ES Preşedintele CCIR, Domnul Avocat Mihail M. Vlasov.

Remarcând „debutul unei etape superioare în dinamica evoluţiei relaţiilor comerciale bilaterale româno-tunisiene", Domnia Sa a propus convenirea asupra unui calendar de lucru şi semnarea unui protocol de cooperare, în sprijinul oamenilor de afaceri, pentru că „nivelul cooperării economice se plasează mult sub posibilităţile pe care stadiul dezvoltării celor două economii le creează".

În acest scop, „este imperios necesar ca ambele părţi să se angajeze cu mai multă fermitate şi să investească mai multă consistenţă în demersurile iniţiate, pentru ca oamenii de afaceri din cele două ţări să poată identifica şi valorifica numeroasele oportunităţi de networking şi parteneriat. În calitate de membră a Camerei de Comerţ Internaţionale (ICC), a Asociaţiei Camerelor de Comerţ Europene (EUROCHAMBRES), a Asociaţiei Camerelor de Comerţ din Balcani (ABC) şi a Consiliului de Afaceri al Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (BSEC BC), Camera Naţională valorifică potenţialul de reţea al Sistemului Cameral la scară globală şi contribuie decisiv la promovarea comerţului internaţional prin impulsionarea cooperării economice bilaterale."

După instaurarea noului regim democratic în toamna anului 2011, Tunisia depune eforturi susţinute pentru reluarea vieţii economice şi impulsionarea investiţiilor, în sesnul reducerii marilor disparităţi teritoriale, au declarat reprezentanţii Centrului de Promovare a Exporturilor din Tunisia (CEPEX). Dovadă sunt indicatorii economici prezentaţi, care arată că exporturile tunisiene au continuat să se majoreze şi să se diversifice, inclusiv în 2011, în ciuda turbulenţelor sociale şi a schimbărilor politice majore.

Prezentările generale au fost urmate de discuţii de afaceri între reprezentanţii firmelor din cele două ţări. Domeniile abordate au fost: sectorul agroalimentar, meşteşuguri şi artizanat, wellness, produse şi echipamente medicale industria energetică, petrochimică, prelucrarea lemnului, finanţe-bănci,

Direcţia Reprezentare Camerală

Biroul Relaţii Publice

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii