Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:20 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cooperarea economică româno-ucraineană are un potenţial deosebit

ro

25 May, 2012 22:56 1059 Marime text

Bucureşti 24 mai 2012: Camera Naţională în parteneriat cu Camera de Comerţ Bilaterală Româno-Ucraineană a organizat la Palatul Camerei de Comerţ Forumul Economic Româno-Ucrainean cu tema „Energia - Domeniu de interes regional", la care au participat importanţi reprezentanţi ai mediului de afaceri din cele două ţări şi autorităţi implicate în buna derulare a relaţiilor economice şi comerciale bilaterale. Forumul economic româno-ucrainean - prima întâlnire de asemenea amploare între oamenii de afaceri români şi ucraineni - a fost moderat de dl conf. Univ. dr. Nasty Marian Vlădoiu, Preşedintele Camerei de Comerţ Bilaterale, Prim-Vicepreşedinte al Uniunii Camerelor de Comerţ Bilaterale din România. Din partea ucraineană a participat o importantă delegaţie de oameni de afaceri, condusă de dl Vasiliy Liahovich, Preşedintele CCI Cernăuţi şi de şeful reprezentanţei din România al Uniunii Industriaşilor şi Întreprinzătorilor din Ucraina, dl Ivan Bercea.

În deschiderea evenimentului care a marcat 20 de ani de relaţii diplomatice dintre Români şi Ucraina, Preşedintele Uniunii Camerelor de Comerţ Bilaterale din România, dl Jose Iacobescu, a transmis un mesaj de salut participanţilor români şi străini din partea ES Preşedintele CCIR, Domnul Avocat Mihail M. Vlasov, în care a subliniat importanţa forumului organizat la Palatul Camerei de Comerţ pentru realizarea convergenţei necesare rezolvării problemelor complexe legate de resursele energetice, „una dintre cele mai grave probleme ale lumii contemporane. Numai prin convergenţă, prin unirea eforturilor din ţări prietene, se pot realiza obiective importante, strategice, care să asigure energia necesară dezvoltării".

Ambasada Ucrainei la Bucureşti a fost reprezentată de dl Yuriy Verbitsky, ministru consilier, care a prezentat mesajul ES dlui Ambasador Teofil Bauer, în care aducea mulţumiri conducerii CCB Româno-Ucraineană şi Camerei Naţionale a României pentru rolul activ în „diplomaţia afacerilor", concretizat într-o dinamică fără precedent a relaţiilor comerciale bilaterale, respectiv un nivel record al schimburilor bilaterale care au depăşit 2 miliarde USD (2, 7 miliarde USD) în anul 2011.

„Sunt convins că organizarea Forumului economic româno-ucrainean va da un impuls suplimentar dezvoltării în continuare a relaţiilor bilaterale", declara în mesajul său Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, temelie pe care se vor consolida şi raporturile politice şi de bună vecinătate.

Camerele de Comerţ din România şi Ucraina au convenit să-şi intensifice eforturile pentru stimularea contactelor între firmele din ţările noastre, ca şi pentru includerea în diverse tipuri de cooperare a R. Moldova, „folosind atât instrumentele tradiţionale, respectiv organizarea de misiuni economice, întâlniri de afaceri, mese rotunde, târguri şi expoziţii, dar şi a celor moderne, internetul, pentru realizarea de video-conferinţe şi schimburi de informaţii în timp real, a declarat Preşedintele CCI Cernăuţi.

Forumul economic româno-ucrainean reprezintă un pas important în reluarea relaţiilor tradiţionale româno-ucrainene, ţinând cont de necesitatea extinderii şi diversificării pieţelor pentru firmele româneşti în afara Uniunii Europene, în contextul orientării pro-europene a Ucrainei şi a finalizării negocierii acordului de liber schimb dintre UE şi Ucraina şi demararea procedurilor de semnare şi parafare, ceea ce deschide şi noi perspective de liberalizare a vizelor de călătorie.

La Palatul Camerei de Comerţ s-a făcut un pas important şi pe linia consolidării încrederii dintre firmele din cele două ţări şi prin implicarea factorului politic, respectiv a Legislativului, care, prin vocea şefului Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina din Camera Deputaţilor, dl Georgian Pop, i-a asigurat pe oamenii de afaceri de sprijinul său. În continuare, Preşedintele Camerei de Comerţ Bilaterale a vorbit despre implicarea Camerei de Comerţ în demersurile necesare pentru facilitarea obţinerii vizelor de călătorie şi facilitarea schimburilor de vizite. De asemenea, Domnia sa s-a angajat să facă demersurile necesare şi pentru soluţionarea altor probleme ce împiedică sau îngreunează comunicarea între oamenii de afaceri, circulaţia şi transportul de mărfuri dintre cele două ţări, aspecte semnalate de şeful reprezentanţei din România al Uniunii Industriaşilor şi Întreprinzătorilor din Ucraina.

Partea a doua a forumului a fost dedicată prezentării firmelor participante şi discuţiilor bilaterale de afaceri. Din delegaţia străină au făcut parte companii-lider pe piaţa energiei din Ucraina, nume cunoscute atât în ţara vecină cât şi pe plan internaţional. Multe dintre acestea fac parte din Uniunea Industriaşilor şi Întreprinzătorilor din Ucraina, care numără 40.000 de firme.

Dintre participanţi menţionăm decidenţi din cadrul unor companii precum Dtek Power Trade, Uzinele Juzhcabelj SA, Uzinele Fiolent SA, Institutul Termoelectric al Academiei Naţionale de Ştiinţe, Yuzhnoye şi Agenţia Internaţională de Informaţii de Afaceri.

S-au lansat propuneri de colaborare în domeniul cercetării-proiectării şi producţiei de echipamente, componente şi instalaţii pentru industria energetică. Valorificarea potenţialului intelectual şi creativ al inginerilor din România şi Ucraina, inclusiv pe terţe pieţe a fost în centrul propunerilor de colaborare exprimate de oaspeţi la Forumul economic româno-ucrainean cu tema „Energia - Domeniu de interes regional".

Direcţia Reprezentare Camerală -

Biroul Relaţii Publice

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii